joi, 30 iulie 2009

Langosi

4 comentarii







- fierbem 2-3 cartofi de marime potrivita, ne trebuie 250 grame de cartof fiert facut piure (fara adaosuri, deci cartof zdrobit si-atat)
- 20g de drojdie proaspata ( sau 1.7 lingurite drojdie uscata pt paine - deci nu instant) + 1 lingurita zahar + 200ml lapte caldut se pun la dospit
- 500g de faina + 250g cartofi piure racoriti bine se amesteca imrepuna cu drojdia dospita
Nota ne trebuie un aluat elastic deci mai adaugat lichid daca nu e suficient, dar cu precautie sa nu trebuiasca sa adaugati si faina pe urma
- aluatul framantat frumos se lasa la crescut in castronul acoperit cu folie pana-si dubleaza volumul
- se intinde foaie de un deget grosime si taiem patrate de marimea unei palme. Lasam iar la crescut vreo 20 de minute
- se prajesc in baie de ulei incins (foc mediu mereu sa nu le ardeti)
- se ia fiecare bucata se intinde putin si se pune la prajit, se scot pe hartie absorbanta
- se servesc cu smantana usturoiata si branza/cascaval ras sau desigur varianta dulce, cu gem
- daca vreti sa le umpleti cu branza (branza, coaja de lamaie si ou) se intinde foaie mai latuto-lunguta ca s-o puteti plia si se inchid marginile prin apasare si iarasi se lasa la dospit, asta-i una din tainele gogosilor pufoase si-n general a dospiturilor, a 2-a dospire
vineri, 24 iulie 2009

Oua Benedict

2 comentarii







Probabil cunoasteti sandwich-ul acesta: muffine englezesti, sunca (prajita putin in tigaia de teflon), ou ochi romanesc (poached pt englezi) si sos olandez.

Ochiuri romanesti:
- punem la fiert cam 1 litru de apa cu 3-4 linguri de otet. Cand apa clocoteste, se reduce flacara numai atat cat sa susure apa incetisor. Se toarna oul in apa fierbinte, ou spart in prealabil intr-un castronel (daca-l spargeti direct in apa, riscati sa imprastiati tot albusul si nu mai obtinem aceeasi impresie artistica :) ) . Cu o lingura aranjam cat de cat ''dantela'' de albus, incercand sa formam o masa compacta in jurul galbenusului. Cand albusul e alb si acopera frumos galbenusul, cam 4-5 minute, il scoatem intr-un bol cu apa rece ca gheata (sa oprim fierberea). Inainte de a pune oul pe sandwich, il scoatem pe un servet din hartie absorbanta, apoi il asezam in ''formatie''

Sos olandez:
- 4 galbenusuri ; 1 lingura de zeama de lamaie; 3/4 cup unt topit (180 ml); 2 linguri apa fierbinte; putin piper cayenne; sare dupa gust

Sosul se pregateste in bain-marie. Bateti galbenusurile pana obtinem o compozitie fina, adaugati lamaia, untul si 2 linguri de apa fierbinte, condimentati.
Continuati sa amestecati pana se ingroasa sosul si tineti-l deoparte tot in bain-marie pt a-l pastra cald.

Taina: daca se taie sosul nu intrati in panica :) . In ultimul minut mai adaugati o lingura de apa fierbinte si sosul se va omogeniza din nou
miercuri, 22 iulie 2009

Biscuiti Rolo

0 comentarii



Rolo fiind niste ciocolatele umplute cu caramel care e musai sa fie tinute minim 6 ore la congelator inainte de a le pune in biscute

pt aproximativ 10 biscuiti

125g faina, 50g cacao, 1/2 lingurita de praf de copt, 90g zahar brun, un vf lingurita sare, esenta de vanilie si de rom dupa gust, 1 ou, 125g unt moale se amesteca intr-o coca lipicioasa si se lasa deoparte 30 de minute la loc rece


Incalziti cuptorul al 180 (350) si luand cu lingura din coca formati bile (daca doriti le puteti tavali prin zahar) in care ati pus cate o ciocolata Rolo, atentie sa fie perfect inchise altfel se scurge umplutura. Pe o tava acoperita cu hartie de pergament sau hartie cerata se aseaza frumos bilele aplatizandu-le putin. Se coc pana cand sint uscate la atingere, deci nu pana sint tari.
Se poate observa in poza ca interiorul a ramas putin umed insa cand se racesc sint perfecti.
marți, 21 iulie 2009

Varza calita cu sau fara carne

0 comentarii


O mancare foarte simpla si extrem de buna.

- taiem varza fideluta si-o presaram binisor cu sare, o dam deoparte sa lase zeama

fara carne
- taiem fasii subtirele 2 ardei rosii si-i punem la calit peste ceapa taiata cuburi si putin prajita in prealabil, le prajim impreuna
- luam din varza cat incape in 2 pumni si-o stoarcem de zeama apoi o adaugam treptat peste ardei si ceapa si amestecam sa le imprietenim
- cand am adaugat toata varza punem cratita in cuptorul incins, sub capac, pt aproximativ 30 de minute
- dupa 30 de minute adaugam o cana de sos de rosii cu piper si sare (daca mai e nevoie) si mai lasam 10 minute fara capac

cu carne
- carnea de porc de ex, taiata cuburi se prajeste in ulei cu sare si piper (nu exagerati cu sarea) pana se rumenestee putin, se da deoparte si se continua ca mai sus, carnea se adauga peste ardei si ceapa apoi incepem sa adaugam varza si continuam ca mai sus. O incercam si daca mai trebuie sa stea la cuptor desigur c-o mai lasam zambet
sâmbătă, 18 iulie 2009

Sarmale in foi de vita

4 comentarii


- carne tocata de vita , orez atat cat sa-l zarim in amestecul de carne, ceapa tocata, sare, piper si un truc fainut pt tocaturile pt sarmale de orice fel, puneti si niste sos de rosii, iese compozitia ceva mai molcelusa. Am mancat si sarmale foarte seci. Desigur exista varianta adaugarii grasimii insa eu as evita-o.
- hai sa pun si ceva cantitati: 500g carne tocata, o cescuta de orez spalat, 1 ceapa potrivita, 1 lingurita de sare si cam jumate de piper, 3-4 linguri de sos de rosii
- eu pun marar proaspat pe fundul cratitei, apoi asez roata sarmalutele
- se acopera cu apa si se fierb la foc domol aprox 2 ore
- spre sfarsit se adauga bors, apoi pt ultimele clocote vreo 2-3 frunze de leustean verde pt o aroma absolut speciala
- se servesc cu iaurt
miercuri, 15 iulie 2009

Papanasi

8 comentarii

250g branza de vaci + 200 g faina + 3 galbenusuri + 100g zahar + 1 lingurita de praf de copt (sau bicarbonat de sodiu) + z vanilat.
Se amesteca toate, apoi se incorporeaza, amestecand usoooor, 3 albusuri batute spuma.

Compozitia e mai moale, deci nu se poate modela cu mana, insa papanasii ies foarte pufosi.

Se ia cu lingura si se pune in uleiul incins. Se prajesc la foc mic!! altfel se ard la suprafata si raman cruzi in interior.

Se servesc cu smantana si gem de care-o fi.
duminică, 12 iulie 2009

Musaca de legume

0 comentarii



450g vinete feliate
120g linte verde
250g ciuperci feliate
400g naut la conserva
400ml rosii tocate in conserva
600ml supa de legume
1 frunza de dafin
45ml ulei de masline
1 ceapa tocata
1-2 catei de usturoi tocat
1 lingura de bulion
1 lingurita ierburi de Provence uscate
45ml apa
300ml iaurt
3 oua
50g cascaval cedar ras
sare, piper
patrunjel verde

- vinetele se sareaza se pun la scurs 30 minute
- in timpul asta supa de legume, lintea si foaia de dafin se pun la fiert
- se incinge ulei intr-o cratita, se prajesc ceapa si usturoiul pt cateva minute, se adauga lintea, nautul, ciupercile, rosiile, bulionul, ierburile de Province si apa si lasati la fiert 10 minute
- vinetele se clatesc, se scurg si se prajesc pe rand in ulei sau o varianta mai dietetica, se pun la cuptor, aliniate pe tava intr-un singur strat si unse cu f putin ulei, pe optiunea broil
- intr-o forma ce merge la cuptor unsa cu putin ulei se aseza un rand de vinetele, legumele preparate ca mai sus, iar vinete.
- se amesteca iaurtul cu ouale batute, sare si piper, se toarna peste vinete, se presara cu cascaval si se da la cuptorul incins la 180C aproxim 45 minute pana se rumeneste frumos. Serviti decorat cu patrunjel verde (l-am uitat din poza)
joi, 9 iulie 2009

Cataif (ekmek kataifi)

2 comentarii




Intr-o tava bine unsa cu unt asezati un strat de taitei speciali pt cataif (sa aiba inaltime 1,5 -2 cm - aproximativ 400g, dar mariti sau reduceti cantitatea, daca nu obtineti inaltimea mentionata), apoi taiati bucatele de unt si puneti din loc in loc pe toata foaia. Se da la cuptorul incins pana se rumeneste.

Crema
- 1 l lapte aromat cu coaja de la 1 lamaie si 2 plicuri de zahar vanilat, 10 galbenusuri, 350g zahar si 4-5 linguri amidon.
Ideal in bain-marie iar daca nu, aveti grija sa amestecati incontinuu sa nu se arda.

Sirop: 250 - 350 ml apa + zeama de la o lamaie se dau in clocot si se toarna peste cataiful scos din cuptor si racorit (nu racit complet)

Decor: batem 350 ml frisca lichida, coacem 2 pumni de nuca si-i macinam grosier.

Cum montam opera :)
- peste blatul (care intre timp si-a tras siropul) punem crema racita, frisca si presaram nucile
miercuri, 8 iulie 2009

Creveti a la grec (saganaki cu creveti)

0 comentarii



Cantitatile ar fi dupa ochi.

Creveti, ceapa taiata grosier, rosii taiate cuburi, ardei usturat, patrunjel tocat, branza feta cuburi, sare si piper
(azi am pus 6 creveti uriasi, 2 orsii mari, o ceapa potrivita, feta aproximativ 150g, patrunjel verde si-am adaugat si usturoi verde din gradinita)

- ceapa se caleste in putin ulei de masline, se adauga ardeiul usturat tocat (puneti atat cat va place) apoi rosiile si lasati totul impreuna pe foc pt 5 minute. se condimenteaza cu sare si piper. eu am adaugat si un cub de unt pt un gust mai altfel
- crevetii se intind pt o forma ce merge la cuptor si se toarna peste ei compozitia de mai sus
- se pun din loc in loc cuburile de feta
- se da totul la cuptor la foc mediu pana se rumeneste branza
- se presara cu patrunjel verde tocat marunt

Felul acesta il mancam cu lingura. Crevetii se pot inlocui cu midii

Premiu pt Carmen

2 comentarii


Sa vedem daca functioneaza, felicitari pt un blog savuros !
Poza e pt a smulge un zambet privitorului si se numeste canadian beer fridge :))

Premii

0 comentarii

Am primit premii de la Carmen si-i multumesc foarte mult si-o rog sa-mi scuze stangacia si intarzierea. Promit sa percutez :) mai repede data viitoare :)
marți, 7 iulie 2009

Choux a la creme

2 comentarii


Reteta este extrem de simpla, reuseste garantat (100% :-) ) si-i cea mai buna din cate am incercat.

Pentru aluat
250ml apa+ 100g de unt+ 150g faina+ 4 oua+ un vf lingurita de sare

Se pune apa si untul la fiert intr-o craticioara
Cand incepe sa susure adaugam dintr-o data faina, amestecand incontinuu pana obtinem un aluat compact si care se dezlipeste de cratita
Pt a usca aluatul il mai fierbem 1-2 minute amestecand in continuare cu lingura de lemn/silicon
Dam deoparte pana se raceste intr-atat incat sa punem tine degetul in coca fara eforturi extreme, adaugam ouale unul cate unu si nu-l incorporam pe urmatorul , pana ce cel de dinainte nu s-a imprietenit perfect cu coca (stiti ca e FF important? )

Eu fac figura amestecatului la malaxorul minune Kitchen aid :)

Cuptorul incins in prealabil la 200C (400F).
Punem gramajoare (sau betisoare daca vrem eclere) de coca pe tava pregatita cu hartie cerata (prefer de pergament) cu ceva distanta intre ele, pt ca se umfla in timpul coacerii si dam la cuptor la temperatura de mai sus pt 12-15 minute apoi la 180C (360F) pana se rumenesc frumos.

Un truc ar fi sa fie coca foarte rece cand o dati la cuptor si cuptorul f incins

Creme patisier

500ml lapte + 4 galbenusuri+ 120 g z. pudra (am pus tos si merge si-asa) +1 plic z. vanilat + 7-80 g faina (sau amidon) cernuta + 75 -100g unt

Punem laptele pe foc si pana da in clocot batem cu mixerul galbenusurile cu zaharul si z. vanilat pana obtinem o spuma alba, adaugam si faina apoi laptele clocotit putin cate putin si punem compozitia inapoi pe foc cateva minute pana se ingroasa (maxim 4 minute) amestecand incontinuu. Lasam sa se racoreasca si amestecam si untul taiat cuburi.
Punem o folie de plastic direct pe crema sa nu formeze pojghita si dam la rece.
Cand s-a racit umplem choux-urile si ornam cu frisca.
luni, 6 iulie 2009

Sandwich-ul Spanglish

4 comentarii




Sandwich-ul acesta a fost creat special pt filmul cu acelasi titlu si este o combinatie foarte fericita de arome si texturi.

3-4 felii de bacon
2 felii de cascaval
2 felii de paine rustica (pain de campagne)
1 lingura de maioneza
4 felii de rosie
2 frunze de salata
1 lingurita de unt
1 ou


1. prajim baconul pana devine crocant si-l lasam pe un prosop de hartie sa absoarba excesul de grasime
2. punem cascavalul pe una dintre feliile de paine si prajim putin in tigaia neunsa pana se rumneste painea si topeste branza sau rumeniti painea si-apoi dati cu tot cu cascaval la microunde sa topiti putin cascavalul (eu am facut figura in tigaie insa nu s-a topit cascavalul foarte bine)
3. ungem cu maioneza (sau nu) cealalta felie de paine, apoi asezam frumos baconul, rosiile si salata
4. intr-o tigaie teflonata topim untul la temperatura medie si cand s-a incins spargem un ou in ea. Lasam sa se rumeneasca usor apoi il intoarcem si lasam foarte putin pt ca galbenusul trebuie sa ramana curgator. Eu nu l-am mai intors
5. asezam prin alunecare ochiul pe sandwich si acoperim cu cealalta felie de paine
6. il taiem in 2 si-l mancam de urgenta
duminică, 5 iulie 2009

Ratatouille cu tofu la cuptor

2 comentarii



3 ardei (rosu, galben si portocaliu) se taie in bucati mai mari
100g ciuperci taiate in sferturi
1-2 dovlecei (zucchini) taiati rondele
1 vanata taiata cuburi
4 rosii taiate in sferturi
250g tofu ferm taiat cuburi
75ml ulei masline
piper proaspat macinat
2 linguri de otet balsamic
1lingura de seminte de fenicul
frunze de busuioc
(eu ultimele 2 nu le-am avut :-) )
**de la mine putere am adaugat usturoi dar l-am pus asa intreg necojit (il cojesc dupa) gustul usturoiului copt e o nebunie**

1. se incalzeste cuptorul la 200C
2. intr-o tava larga si putin adanca se aseaza legumele in asa fel incat sa fie un singur strat (asta-i un truc superb de facut legume si fara tofu) se stropesc cu ulei si se pune piper din belsug. Toate trebuie sa fie bine unse cu ulei.
3 se da totul tava la cuptor pt cel putin 40 minute, pana legumele sint lejer colorate. Se pune totul intr-un platou pt servit se stropeste cu otetul, se garniseste cu semintele de fenicul si cu busuioc.

Am scos usturoiul copt din coaja, l-am amestecat cu uleiul ramas dupa legume in cele 2 tavi am pus sare, putin otet si-am turnat tot sosul peste legume.
sâmbătă, 4 iulie 2009

Tabuleh cu stafide si seminte de pin prajite

0 comentarii



125g de grau macinat (bulgur)
100ml ulei de masline
50g seminte de pin
coaja si sucul de la o lamaie
2 catei de usturoi zdrobiti
1 castravete mic taiat cuburi
2 rosii taiate cuburi mici
4 linguri de stafide
8 cepe verzi taiate fin
4-6 linguri de patrunjel verde si 1 lingura de menta tocate marunt
250g tofu ferm taiat in cuburi
sare si piper

1. graul se pune la inmuiat in apa rece pt 30 de minute. Intr-o tigaie mica se incalzeste o lingura de ulei si se prajesc semintele de pin apoi se scot pe hartie absorbanta
2. restul de ulei, sucul de lamaie si usturoiul se amesteca si se toarna peste cuburile de tofu.
3. se scurge graul bine si se pune intr-un castron. Se adauga castravetele, rosiile, stafidele, ceapa verde, verdeturile si tofu-ul
Se sareaza si pipereaza dupa gust. Se lasa la odihnit in frigider pana a doua zi.
In momentul servirii adaugam semintele de pin si coaja rasa de lamaie.

Excelenta!
vineri, 3 iulie 2009

Gogosi

2 comentarii


20 g drojdie proaspata ( sau 1,7 lingurite de drojdie uscata pt paine, nu din aceea instant, deci o lingurita plina si una aproape plina) se dizolva in putin lapte caldut (50ml) si o lingura cu varf de zahar si se lasa la dospit vreo 10 minute
500g faina se cern, se amesteca cu 1/2 lingurita de sare, se adauga 3 galbenusuri , drojdia dospita, 2 plicuri de zahar vanilat si inca 150-200ml lapte (depinde de faina deci incepeti cu 150ml) si se amesteca bine. La sfarsit adaugam 60g de unt topit si amestecam pana obtinem o coca elastica pe care o lasam la dospit aprox 45 de minute
Se intinde o foaie de un deget-un deget jumate grosime, cu o forma rotunda cu diametrul de 6 cm se taie din aluat (nu le faceti mai mari!). Ce ramane, se reframanta se intinde si se taie la fel pana terminam toata coca. Se lasa la crescut 20-30 minute. Inainte de a le praji in baie de ulei incins, cu degetul sau cu coada vreunul facalet mai gros, facem o adancitura in mijlocul cercului fara insa a trece pe partea cealalta.




Se prajesc pana se rumenesc frumos, focul spre mijlociu mic. Se pudreaza cu zahar pudra si se umplu (adancitura) cu gem de caise, zmeura, fragi etc
Sint cele mai bune gogosi mancate pana acum :)