miercuri, 30 septembrie 2009

Terina de vinete cu branza de capra

0 comentarii

Reteta e migaloasa, dar rezultatul este pe masura.
Am vazut o fotografie atragatoare pe internet si am incercat sa-i gasesc reteta pana m-am plicitisit :) asa c-am inventat-o.

Ingrediente

6 ardei rosii
3 ardei galbeni
3 vinete lungi cu diametrul potrivit
1 plic de gelatina
200ml sos de rosii
2-3 catei de usturoi tocati marunt
100ml ulei
1 lingurita de zahar
4-6 crackers simpli cu diametrul de 10cm
400g branza de capra amestecata cu 2 linguri de patrunjel verde tocat marunt
sare, piper

- se coc ardeii si una dintre vinete, se curata se dau deoparte (vanata coapta se pune la scurs)
- celelalte 2 vinete se spala bine, se taie (cu tot cu coaja) rondele de max 1cm grosime, se unge fiecare parte, cu pensula cu putin ulei si se prajeste in tigaie de teflon pana se rumeneste felia frumos. Pastram 8 rondele cu diametrul mai mare si 4 cu diametrul mic, restul de felii rumenite le vom taia cuburi
- 3 ardei rosii se fac piure, 3 se vor taia in fasii de 5mm latime
- intr-o tigaie incapatoare punem uleiul la incalzit, adaugam usturoiul pret de 30 de secunde, apoi ardeiul piure si vanata coapta, scursa si tocata si 150 ml din sosul de rosii si lasam la fiert pt cateva minute (5)
- condimentam dupa gust cu sare si piper si punem si-o lingurita de zahar pt a complimenta savoarea legumelor coapte
- topim gelatina in 50 ml de sos de rosii infierbantat si amestecam pana la dizolvare completa
- adaugam vinetele cubulete, ardeii fasii, amestecam pt 2-3 minute sa imprieneasca
- adaugam si sosul cu gelatina, mai tinem totul pe foc maxim un minut si tragem deoparte

Cum montam terina:
- am tapetat cu celofan 2 forme cu diametrul de 10cm si inaltime de 5cm
- primul rand este biscuitele (am sa pun reteta cu alta ocazie, merg si crackers cumparati), se adauga 2-3 linguri de compozitie cat sa umplem jumatate de forma, punem una dintre rondele de vanata rumenita, api completam forma cu amestecul cu gelatina, asternem o felie de ardei galben copt (taiat rotund), apoi inca o felie de vanata rumenita
- se dau formele la rece pana a 2-a zi
- le rasturnam din forme pe farfurii ornate cu salata
- peste biscuitele care acum e deasupra, asternem un disc facut din branza de capra
- ornam cu felii de vinete prajite, fasii de rosii uscate si ramurele de patrunjel verde

Discul de branza: am framantat putin intre palme branza am format o bila, am aplatizat-o pe un fund de lemn si in felul acesta a stat putin la congelator, suficient cat sa se intareasca intr-atat incat sa pot decupa un disc de diametrul formelor.

Combinatia este minunata!
luni, 28 septembrie 2009

Prajitura Televizor

16 comentarii

Este una dintre prajiturile copilariei mele si mi-aduc aminte cu cata nerabdare asteptam ''a 2-a zi'' cand mama o taia in cubulete sau romburi si o puteam, in sfarsit, savura :)

Foile maron:
- 80g untura/shortening vegetal/unt (deci una dintre ele)
- 300g faina
- 100g zahar
- 1 ou
- 5 linguri de lapte
- 1lingura de cacao
- 1 varf de cutit de bicarbonat stins in putin lapte sau zeama de lamaie

Din toate ingredientele de mai sus se face o coca pe care o lasam deoparte 30 de minute. Se intind 2 foi de 5mm grosime si se coc pe fundul tavii la foc moderat (375F la cuptorul meu) aproximativ 8-9 minute

Pandispanul:
- reteta originala este a unui pandispan din 4 oua, insa am modificat-o putin
- 5 albusuri se bat spuma cu o lingura de zeama de lamaie si se dau deoparte
- 5 galbenusuri se freaca bine cu 5 linguri de zahar apoi se adauga 5 linguri de ulei, 5 linguri de faina, pana obtinem o smantana groasa
- se combina, amestecand incet, aluatul cu galbenusuri si albusurile batute spuma
- se toarna in forma tapetata cu hartie de pergament si se coace la foc potrivit aproximartiv 18 minute sau pana se rumenteste frumos

Crema:
- 4 linguri cu vf de amidon, 200g zahar + 4 plicuri de zahar vanilat de la dr Oetcker, 1 galbenus si 500ml lapte se amesteca pe foc pana obtinem un amestec de consistenta unei budinci, pe care o dam deoaprte la rece.
- pt a nu face pojighita, invelim crema cu folie de plastic (deci folia este in contact direct cu crema)
- se bat spuma 200g de unt nesarat si se adauga incet, incet cate o lingura din amtescul cu amidon pana se termian si crema obtinuta este spumoasa si numai buna de intins.

Se asambleaza ca in fotografie: foaie maron, crema, pandispan, crema si iarasi foaie maron. se acopera cu folie, se pune deasupra un fund de lemn si peste el alte greutati sa stea prajitura frumos si uniform presata pana a 2-a zi cand o putem taia. Nu incercati mai devreme pt ca foile maron sint crocante in prima zi si se rup.

Am folosit o tava de 26x38cm


duminică, 27 septembrie 2009

Ciorba radauteana

0 comentarii



sau pseudo-ciorba de burta :) pentru ca asa am botezat-o eu o buna bucata de vreme pana sa-i aflu numele.


- ne trebuie carne de pui sau curcan, e bun si pieptul dar sa aiba si putin os pt ca acolo se ascunde si gustul
- punem carnea (cam 1kg) la fiert in 3-4 l de apa rece si o spumam bine
- 3 morocovi, 1 pastarnac, o ceapa mare se curata, spala si se adauga intregi in ciorba
- se fierb pana se inmoaie carnea si se fierb legumele
- se trece zeama intr-o oala curata si se pun inapoi in zeama strecurata, o parte din legume facute piure fin cu blenderul manual. Eu in momentul asta am adaugat si 2-3 catei de usturoi maruntiti bine
- se pun si bucatele de carne
- se mai lasa 2-3 clocote apoi cu ciorba data la foc mic, adaugam 200ml smantana lichida (eu folosesc cooking cream) batuta cu 2-3 galbenusuri si putin zeama de supa si se toarna peste ciorba, lasand pret de 2-3 minute
- se sareaza si pipereaza dupa gust si se stinge focul

Este foarte buna!

Taina: se serveste la masa cu otet, mujdei de usturoi si smantana, exact ca o ciorba de burta
joi, 24 septembrie 2009

Salata de pui

0 comentarii


3 piepti de pui fierti in apa cu sare si taiati marunt
400g ciuperci din conserva taiate bucatele
3-4 catei de usturoi tocati
marar verde tocat, aproximativ o lingura
maioneza
sare si piper dupa gust

Se amesteca totul si se serveste cu bagheta prospata si castraveti murati.
Excelenta!

Taina: puteti pune castravetele si in salata, tocat marunt si scurs de zeama
miercuri, 23 septembrie 2009

Fraisier- tort cu capsuni si crema de ciocolata alba

0 comentarii



Insist cu pozele vintage pt ca este pacat sa nu le (poze si retete) impartasesc cu voi :)

Pt blat (genoise)

* 150 ml zahar
* 4 oua la temperatura camerei
* 5 ml (1 lingurita) esenta de vanilie
* 125 g faina
* 45 ml (3 linguri) unt nesarat, topit si caldut

- se sparg ouale intr-un bol, se adauga zaharul si esenta de vanilie si se freaca aprox 8 minute pana ce ouale isi tripleaza volumul
- se pune untul usurel
- apoi se incorporeaza faina
* am pus si-un strop de praf de copt (1/2 lingurita)
- se coace la foc potrivit intr-o forma patrata cu latura de 20cm (forma de yena de ex)
- se incerca miezul cu o scobitoare si daca iese nelipicioasa putem scoate blatul din cuptor
- il lasam sa sa raceasca

Pt crema de unt si ciocolata alba

* 2 oua
* 125 ml zahar
* 45 ml (3 linguri) apa
* 30 ml (2 linguri) miere
* 250g unt moale
* 112 g ciocolata alba, topita si racita

- ouale se bat putin si se pun deoparte
- apa, zaharul si mierea se pun intr-o craticioara pe foc pana ce lichidul ajunge la temperatura de 117C, cam 2-3 minute dupa ce a inceput sa clocoteasca
- revenim sa batem ouale adaugand intr-un firicel foarte subtire siropul de mai sus, batem crema pana se raceste (cam 10 minute)
- adaugam bucatelele de unt una cate una, amestecand cu mixerul (sau malaxorul) pana se incorporeaza frumos apoi adaugam si ciocolata racita insa lichida si amestecam pana obtinem o crema de consistenta celei din fotografie

Optional se poate face un sirop pt blat

* 125 ml lichior de ciocolata alba (Godiva, de ex)
* 30 ml (2 linguri) zahar
- nu am pus, pt ca lichiorul este prea tare si fetita mea n-ar fi putut sa guste

Pt cuvertura rosie din martipan
* 200 g pasta de migdale, martipan
* colorant alimentar rosu 2-3 picaturi

- se framanta ca o plastilina pana obtinem o culoare compacta
- se intinde cu sucitorul, intr-un patrat de dimensiunea tortului, lucrand pe o suprafata pudrata cu zahar pudra pt a nu se lipi
- am sters partea care va sta deasupra cu un servet de hartie putin umezit

pt asamblare mai avem nevoie de 500g de capsuni (am luat congelate pt ca sint mai toate de aceeasi marime)

-se taie blatul in 2, se unge cu 1/3 din crema se aseaza capsunile una langa alta pe toata suprafata


- adaugam o alta treime de crema si aplatizam cu grija cu cutitul
- asezam a 2-a felie de blat, apasam usor sa aplatizam tortul, o ungem cu restul de crema, apoi punem cuvertura de martipan



- se da la rece 2 ore dupa care se taie cam 1cm din fiecare margine pt a obtine aspectul acesta mai deosebit

Exista si varianta cu zmeura (framboisier) si totul e la fel doar cantitatea de fructe difera, se cer 625g de zmeura
- este dulce exact cat trebuie si toate straturile combinate au dat o prajitura finuta
- cred totusi ca la varianata cu capsuni trebuie ceva mai multa crema pt ca fructele sint mai mari si nu-s perfect acoperite cu crema
vineri, 18 septembrie 2009

Chec zebra

7 comentarii

Am sa pun masura cup, insa puteti folosi un pahar obisnuit, pastrand proportiile

5 oua, 2,5 cup faina, 1 cup ulei, 1 cup zahar, 1 cup lapte, arome (coaja de lamaie, zahar vanilat etc) si 1 plic de praf de copt (imi place marca Dr Oetker)


- se bat spuma ouale si zaharul, se adauga uleiul, laptele si faina alternativ, aromele si praful de copt
- se separa compozitia in 2 parti egale
- intr-una din ele adaugam 2-3 linguri de cacao si daca vi se pare ca a iesit prea tare coca mai adaugati putin lapte pt a obtine un aluat ca o smantana groasa, sa curga dar mai greu
- tapetam cu hartie de pergament o forma rotunda, o ungem cu putin ulei sau unt si incepem sa montam zebra
- turnam in centru o lingura sau un polonic mic de aluat galbui, revenim cu cel maro si-l turnam exact in centrul aluatului galben, revenim cu galben si-l turnam in mijlocul aluatului maron si tot asa .... deci mereu in mijloc.
- eu am pus cu lingura, cu polonicul probabil dungile vor fi mai largi

Taina: ca sa fiu sigura ca aluatul a atins si fundul tavii, dupa ce am scurs compozitia de pe lingura, o misc putin, delicat, in mijlocul culorii care tocmai a fost turnata.

- se coace la 350F pana trece proba scobitorii,


joi, 10 septembrie 2009

Kürtőskalács

9 comentarii


Reteta de kürtőskalács este aproximativ identica :) cu aceea a unui cozonac obisnuit.

500-600g faina; 25g drojdie prospata; 200ml lapte; 90g zahar; 90g unt; 2 oua+ 1 galbenus; un praf de sare; coaja de lamaie, zahar vanilat etc

- drojdia se pune la dospit cu putin zahar si lapte cladut apoi se amesteca cu restul de ingrediente lasand untul spre sfarsit, framantam pana obtine o coca elastica (ce bine-i cu malaxorul Kitchen aid)
- dupa ce a creascut aluatul, il intindem intr-un dreptunghi de un deget grosime si taiem fasii de 2cm pe lung
- forma se unge cu putin ulei sau unt topit, nu mult sa nu cada coca de pe ea
- se ruleaza cate-o fasie cu putina distanta intre ele, capatul final il ascundem sub fasie sa nu se desfaca
- spatiul l-am lasat pt ca vom rula cu totul (coca si forma), pe masa din bucatarie, sa aplatizam/uniformizam cozonacul si sa-l impiedicam sa alunece de pe forma
- in timpul coacerii se unge kurtosul cu sirop foarte dulce (apa si zahar) si se invarteste si coace pana se rumeneste frumos

- mai nou se tavalesc prin nuca, nuca de cocos, zahar cu scortisoara ... mie-mi plac simpli numai cu crusta de caramel si aroma de cozonac prospat

;

Cand facem kürtöskalács avem mereu prieteni in vizita. Sint prea speciali si-i musai sa-i impartim cu cei dragi. Ne asezam in jurul focului si povestim si invartim cu randul. :)

miercuri, 9 septembrie 2009

Crema de zahar ars mai altfel

0 comentarii


Iar vin cu o imagine mai veche, dar reteta e prea buna pentru a nu fi impartasita.

600 miez de dovleac (butternut e ideal)
1/2 pahar de apa
o lingura esenta de vanilie
2 linguri smantana dulce (am pus mascarpone)
80g zahar
4 oua
2 linguri rom
un pumn de stafide
un strop de sare

Pentru caramel:
200g zahar

Stafidele se pun la macerat in rom. Miezul de dovleac se fierbe in apa in care am adaugat vanilia si sarea, apoi se face piure in mixer si se adauga smantana + zaharul. Ouale se bat bine si se adauga in compozitia cu dovleac impreuna cu stafidele macerate
Intr-o craticioara se topeste zaharul pana se caramelizeaza si capata o culoare auriu cognac, apoi se toarna intr-o forma de ceramica, se ung bine peretii ei si se toarna compozitia de mai sus in ea. Se coace cam o ora la foc potrivit. O cratita obsnuita as da-o la cuptor in bain-marie
Se scoate din forma dupa ce s-a racit complet.

E o bunatate!

LE 17 oct 2010
Am incercat reteta si cu un piure de bostan gata cumparat si rezultatul e doar ok. Mult, mult mai bine se preteaza soiul butternut la placinte, creme samd.

luni, 7 septembrie 2009

Bile Tiramisu

8 comentarii


Stiti cand avem cate-o petrecere si-am vrea sa punem mai multe feluri de prajiturele pe masa, dar timpul nu ne permite ? Bilele tiramisu sint o idee buna langa vreo alta prajitura cu crema.

-2 lingurite de ness, 200g biscuiti (sau piscoturi) 15og mascarpone (probabil branza gen philadelphia e un inlocuitor acceptabil) , 1 lingura de zahar pudra, 2 linguri de Amaretto, cacao pt tavalit bilele

- nessul se dizolva in 2 linguri de apa fierbinte se lasa la racit
- maruntim biscutii in blender si-i amestecam cu cafeaua
- branza mascarpone o amestecam cu zaharul si lichiorul si-o adaugam compozitiei de biscuiti
- se formeaza bile, se tavalesc prin cacao si se dau la rece

Toate aromele unui tiramisu intr-o biluta :) !

duminică, 6 septembrie 2009

Salata de fasole, chayote si mango

2 comentarii




O salata mai neobisnuita, dar cat se poate de savuroasa.

Avem nevoie de:
- 1 conserva de mix de boabe de fasole (540ml) se scurge zeama si se clatesc boabele
- 1 conserva de fasole neagra (540ml) se scurge zeama si se clatesc boabele
- 1 conserva de boabe de porumb (340ml) se scurge zeama si se clatesc boabele
- 1 ardei rosu taiat cuburi
- ceapa verde si/sau praz dupa gust
- 1 mango rosu taiat cuburi
- 1 chayote (seama la gust cu varul Dovlecel :) ) taiat cuburi

Sos:
- zeama de la o lamaie
- 2 catei de usturoi dati pe razatoare
- 1 lingura de mustar Dijon
- 3-4 linguri de ulei de masline
- sare si piper dupa gust

Se pun legumele intr-un bol si se amesteca apoi se adauga sosul si se mai amesteca o data. Se da la rece cateva ore.

Excelenta combinatie de gusturi si texturi!

joi, 3 septembrie 2009

Clatite nemtesti

7 comentarii


Nu stiu daca sint nemtesti, le reproduc (numele caci la compozitie am lucrat putin :) ) asa cum le-am gasit.

L.E se pare ca este varianta indulcita a budincii Yorkshire, care in compozitia ei originala se serveste langa roast beef.

- cuptorul se porneste pe 435F
- 3 oua se bat cu 3 linguri de zahar, 1/2 lingurita esenta de vanilie, 100g faina + 200ml lapte
- compozitia se pune in 4 forme de 11cm diametru, fundul formei a fost acoperit cu aproximativ 1cm de compozitie
- se dau la cuptor pt 15 sau pana clatitele sint umflate si rumene
- se pudreaza cu putin zahar pudra si se stropesc cu zeama de lamaie

Au fost o surpriza placuta!


Taina: le-am variat si cu albusurile batute spuma si-a iesit un sufleu ok, dar departe de reteta originala si ca textura si ca aspect

in grup



in plin proces de ''enervare'' in cuptor

miercuri, 2 septembrie 2009

Premiul ciocolata si zahar

0 comentarii



Premiul este oferit de Carmen careia ii multumesc foarte mult.