sâmbătă, 31 octombrie 2009

File de somon cu gremolata

2 comentarii



Reteta este extrem de simpla, o mentionez pe post de idee de pranz sau cina rapida.

Gremolata= patrunjel verde tocat marunt + usturoi pisat + coaja de lamaie

O bucata de file de somon de Atlantic se pune intr-o tava de yena sau de ceramica unsa in prealabil cu putin ulei de masline. Se unge si somonul cu ulei de masline (eu folosesc pensula de silicon), se sareaza, pipereaza si se da la cuptorul incins deja la 400F (200C), pentru aproximativ 20 de minute.

Taina : in ultimele 4 minute, am pus cuptorul numai pe grill sa rumeneasca putin pestele.

Inainte de a-l servi se stropeste cu zeama de lamaie, se asterne gremolata si se serveste cu orez cu legume sau cu cartofi natur.
marți, 27 octombrie 2009

Fursecuri

3 comentarii



Sint foarte incantata de reteta aceasta. Sint extrem de fragede si aromate. Ce s-o mai lungesc? Sint perfecte :))

300g faina; 180g unt; 100g zahar; 1 galbenus; 2 linguri de ricotta, nu prea varfuite, coaja rasa de la o jumatate de lamaie, 1-2 plicuri zahar vanilat, 1 lingura de praf de cop, gem pt umplut (sau nuci, migdale etc) si zahar pudra pt pudrat

- se freaca untul cu zaharul si aromele, se adauga ricotta si galbenusul
- se adauga in ploaie faina si praful de copt amestecand incontinuu
- iese o coca moale cu sensul ca nu te poate intinde foaie, din care facem bile de marimea unei nuci
- punem bilele pe tava acoperita cu hartie cerata si facem cate o adancitura in mijlocul fiecareia (cu o coada mai groasa de lingura de lemn de ex.)

- fiecare ''crater'' se umple cu gem, ies perfecte daca folositi o seringa, insa ies foarte bine si cu lingurita



- se coc la cuptor la foc mediu spre mic (350F) pana se rumenesc usor pe partea de pe tava
- se scot pe un gratar si se pudreaza cu zahar pudra

O varianta cu nuci pecans, la fel de buna.

luni, 26 octombrie 2009

Ciorba de varza (lucskos kaposzta)

0 comentarii



Am modificat oarecum reteta sa-i mai reduc din grasimi si prajeli :)

o capatana de varza noua (cam 1,5 kg) taiata in patratele 5x5cm
2 pulpe de curcan afumat (sau alta afumatura)
1 ceapa rosie
1 pahar mare de smantana
marar verde sau uscat
1 lingurita de cimbru sau dupa gust
1 lingura de amidon sau faina
1 lingura de bulion de ardei rosu sau 1 lingurita de boia de ardei dulce
sare, piper, otet dupa gust

- punem pulpele la fiert in apa rece si le fierbem vreo 45-60 de minute
- ceapa taiata marunt se adauga in ciorba, la fel si varza



- adaugam piperul si bulionul de ardei
- sarea o punem numai cand carnea e aproape fiarta
- fierbem totul pana s-a inmuiat varza aproape complet, adaugam otet dupa gust, cimbrul si mararul uscat
- desfacem 1 lingura de amidon sau de faina intr-un pahar de smantana si-o adaugam in oala, mai lasam sa fiarba cateva minute si tragem de pe foc.

A 2-a zi e si mai buna :)
joi, 22 octombrie 2009

Flodni

13 comentarii


Este o prajitura ungureasco-evereiasca, foarte placut aromata. Iubitorii de mac nu vor fi dezamagiti. :)

Reteta prajiturii Flodni este modificata putin insa rezultatul este mai mult decat multumitor.

Blat:
500g faina; 200g unt, 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu, 20g drojdie proaspata, 150-200ml lapte, 2 linguri smantana, coaja de lamaie si zahar vanilat (sint generoasa cu aromele), putina sare


- drojdia se pune la dospit cu putin lapte caldut si o lingurita de zahar
- bicarbonatul si sarea se amesteca in faina, se face o adancitura in mijlocul ei unde turam drojdia dospita si lingurile de smantana si incepem framantarea
- laptele se adauga incetisor
- untul, topit sau la temperatura camerei , se adauga la sfarsit mai ales daca framantati de mana, la malaxor din cate am remarcat mare importanta nu are.
- obtinem o coca molcelusa insa care se poate intinde
- imbracam bila de aluat intr-o folie de plastic, nu foarte strans pt ca dospeste si-o dam la frigider pentru o ora
- dupa ce-a trecut ora, impartim aluatul in 4 parti egale si ne pregatim sa asamblam prajitura

Umplutura de mere:
- 1 kg de mere date pe razatoarea mare, zeama de la 1/2 lamaie, zahar dupa gust si o lingura de unt se amesteca pe foc pana se evapora mai tot lichidul. Puteti adauga si putina scortisoara

Umplutura cu mac:
- 250g mac macinat, 200g zahar,coaja de lamaie, 150-200ml lapte se fierb. amestecand des, pana se ingroasa tot amestecul

Umplutura cu nuci
- 250g nuci macinate (ar trebui cat mai fin); 200g zahar, 150-200ml lapte la fel se fierb, amestecand des, pana se ingroasa compozitia

Tava mea a fost de 27x37 insa as reduce 2cm din fiecare latura.

Se intind foile, pe rand, pe masa infainata, pana la dimensiunile tavii, vor fi subtirele, dar nu stravezii.

Prima foaie se intinde in tava tapetata cu hartie de pergament sau hartie cerata, se inteapa cu furrculita pe alocuri, se presara cu putin gris si se intinde compozitia cu mere, urmeaza intinsul celei de-a 2-a foi, apoi se asterne peste mere, se inteapa din loc in loc si se acopera cu compozitia de mac (e putin migalos de intins insa cu mainile si cu lingura reusiti cu siguranta), urmeaza foaia nr 3, compozitia cu nuci, pe care o asternem cu foaia nr 4. O intepam din loc in loc, o ungem cu galbenus de ou si-o dam la cuptorul incins in prealabil la 375F pana se rumeneste frumos, cam 30-35 minute.

Se taie foarte bine rece.

Etajul umpluturilor se poate varia, mie-mi place varianta cu macul in mijloc :)

Varianta originala: 5 foi cu straturile nuca, mac, gem de prune si mere.

duminică, 18 octombrie 2009

Clatite cu ricotta

2 comentarii


Sint niste pufosenii care seamana la consistenta cu cele americane, ceva mai finute totusi.

Ingrediente pt 4 clatite:

175 g ricotta; 100 ml lapte; 2 oua; 75 g faina; 1/2 lingurita praf de copt; 1 praf de sare
1 plic zahar vanilat; coaja de lamaie; ulei

Se amesteca ricotta cu laptele si galbenusurile, se adauga faina si praful de cop, sarea, coaja de lamaie. Albusurile se bat spuma cu zaharul vanilat si se incorporeaza amestecand foarte incet in prima compozitie
. Se prajesc in tigaia de teflon unsa cu putin ulei dupa fiecare clatita. Se pudreaza cu zahar pudra si se servesc imediat.

sâmbătă, 17 octombrie 2009

Jerbo (zserbo szelet)

7 comentarii



Scot din camara pozelor savuroase un alt rand de fotografii vintage :)

Prajitura este o idee lunga ca durata insa este foarte simplu de facut.

Ca un amendament, as mai fi adaugat coaja de lamaie in coca pt o aroma mai puternica si asta numai pentru ca pe mine prajiturile cu gem si nuca nu prea ma incanta, dar nu va luati dupa mine, prajitura este un clasic unguresc, este foarte apreciata, catorva prieteni le-a placut in mod deosebit cand am facut-o data trecuta cu ocazia unui party, s-au intrecut in superlative. Musai s-o incercati o data. :)

Jerbo s-a nascut in faimoasa cofetarie Gerbeaud din Budapesta.

- punem la dospit 20g drojdie proaspata, 1 lingura da zahar si 50 ml lapte caldut

Pregatim:
- 600g faina, 2 galbenusuri, 50ml rom, 100ml lapte, 250g unt, 1 vf lingurita sare
- umplutura 450-500g gen de caise, 450g nuci macinate fin (!!) si 300g zahar (ultimele 2 le amestecam)

Cand drojdia a dospit o rasturnam peste restul de ingrediente si framantam. Daca framantati cu mana imprieteniti faina si untul mai intai, deci sa iasa ceva sfarimacios, apoi adaugati restul de ingrediente. Obtinem un aluat elastic si fin pe care-l impartim in 3 bile si le lasam o ora la crescut in loc mai degraba rece.



Ne trebuie tava mare de la aragaz, eu am pus hartie de pergament (o prefer celei cerate)



Se intind 3 foi subtirele, pe masura tavii de aragaz e perfect.

Cum o montam: ungem foaia cu jumatate din cantitatea de gem, presaram jumatate din cantitatea de nuca amestecata cu zahar, aplatizam frumos si acoperim cu a 2-a foaie, aceeasi figura cu gemul si nucile apoi iar a 3-a foaie. Se mai lasa deoparte 30 de minute, apoi se inteapa cu furculita din loc in loc pana jos. Se coace la foc mediu aprox 40-45 minute, cand s-a rumenit e gata.

Acum un truc fain care merge la prajitura asta ar fi glazura de ciocolata:
puneti ciocolata rasa sau picaturile de ciocolata pe blatul fierbinte astepati putin si incepeti sa aplatizati cu cutitul, mai stati putin mai intinde si uite asa obtineti o glazura superba.
Bine ar fi sa luati o ciocolata careia nu mai vreti sa-i adaugati arome pt ca la genul asta de glazurare nu puteti adauga nimic.

Glazura clasica in care topim ciocolata in bain marie ar fi asa:
200 g de ciocolata, 1 lingura de unt si eventual zahar pudra dupa gust.

vineri, 16 octombrie 2009

Pancakes

1 comentarii

Reteta am gasit-o acum mai bine de 1 an si nu-mi mai amintesc de pe ce blog minunat o am. Cert este ca a avut succes in familia mea si-s extrem de usor de facut. Noi le servim cu fructe proaspete si putin sirop de artar.

Au o consistenta atat de faina incat zilele trecute am facut si-un pseudo-Dobos cu ele. La crema si la caramel n-am trisat si rezultatul a fost cat se poate de multumitor desi, ca sa fiu onesta :) nimic nu inlocuieste un tort Dobos facut a la carte :)

200 gr faina; 250ml lapte; 2 oua; 1,5 lingurita rasa de praf de copt; 1/4 lingurita de bicarbonat de sodiu; putina sare, 3 linguri zahar; zahar vanilat/alte arome care va plac; 3 linguri de ulei

- albusurile se separa si se bat spuma, le lasam deoparte
- faina cu praful de copt si bicarbonatul se amesteca intr-un bol, adaugam galbenusurile, apoi laptele amestecand incontinuu, aromele, uleiul
- la sfarsit adaugam albusurile si amestecam usurel pana obtinem o compozitie ca o smantana groasa, dar care curge totusi (chiar daca cu greu)


Cum prajim?
- se unge foarte putin cu ulei/unt o tigaie din teflon, figura valabila doar pt prima clatita altfel le coaceti direct pe tigaia uscata
- eu am pus coca in masura de 1L cu care am turnat mai usor in tigaie
- turnati in mijlocul tigaii si cu o spatula aplatizati gramajoara de coca dandu-i forma rotunda
- se coace la foc mediu pana se rumeneste frumos
- se servesc cu sirop de artar, miere, fructe etc
- daca nu se indulcesc, se pot servi langa omleta, bacon prajit samd

joi, 15 octombrie 2009

Rulada de somon afumat

2 comentarii



Inca o idee de aperitiv sarbatoresc : simpla, gustoasa si de efect.

Cantitatile sint iarasi in functie de numarul de meseni.
- in imagine am 200g somon afumat si 150g branza Philadelphia amestecata in blender cu 50g seminte de pin, 2-3 frunze de busuioc proaspat, sare si piper

Somonul se intinde pe folie de aluminiu, pe cat posibil intr-un dreptunghi.









Se intinde crema de branza







Se ruleaza, ajutandu-ne de folie








Ruloul obtinut se da la rece pt a-i permite cremei sa se intareasca sau daca e mare graba si vrem felii taiate perfect putem pune ruloul la congelator pt 20 de minute, apoi il putem taia felii de 2 cm grosime.
miercuri, 14 octombrie 2009

Prosciutto cu mesclun

2 comentarii



Daca va intrebati ce inseamna mesclun, este un termen folosit pentru un amestec de foi de salata de soiuri diferite, care au fost culese in fasa :) deci foarte tinere.

Combinatia este excelenta si aspectul l-am gasit de efect pentru un platou cu alte aperitive miniaturale.

Ingrediente:
felii de prosciutto, amestec de foi de salata, ulei de masline, otet balsamic, sare si piper dupa gust

Cantitatile sint in functie de numarul de meseni.


Perpendicular pe felia de prosciutto se asterne un manunchi de frunze, care vor fi rulate in sunca.






Se taie felia in 2 si se pune in picioare ca in imagine.
Vinegreta se pune pe farfurie sau picura peste frunze cu putin timp inainte de a servi platoul.


marți, 13 octombrie 2009

Struguri, blue cheese si miez de nuca

1 comentarii


Un clasic cu o prezentare simpatica. :)
O sa revin cu alte 2 idei pentru un party hors d'oeuvre.

100g branza cu mucegai albastru si 2-3 linguri apa se transforma in pasta, intr-un blender
Ne mai trebuie un ciorchine se struguri fara samburi si nuca (macinata mai fin decat in imagine) pentru tavalit boaba de strugure, cantitatea este in functie de marimea ciorchinelui.

- fiecare boaba se trece prin pasta de branza apoi se tavaleste prin nuca si se pune pe un platou

Sugestie: pentru o prezentare mai formala se poate reforma ciorchinele pe platou, apoi orna cu frunze si carlionti din foietaj

luni, 12 octombrie 2009

Sea bass cu piure de broccoli si sos de ardei copti

0 comentarii

O idee delicioasa pentru cina.

Pestele

  • 4 x fileuri de sea bass, ca 110 g fiecare
  • Sare si piper
  • 1 lingura de unt
  • 1 lingura ulei de masline
Se incinge uleiul si untul in tigaie. Pestele se condimenteaza cu sare si piper. Se prajeste pe ambele parti, pana se rumeneste frumos, aproximativ 4 minute pe fiecare parte sau pana se patrunde

Piureul

  • 2 bucati de broccoli
  • 1 praz, numai partea alba maruntit
  • Sare si piper
  • 1 lingura de unt sau dupa gust
  • Zeama si coaja de lamaie dupa gust
  1. Se da in clocot apa si se sareaza ca pentru paste fainoase
  2. Se taie broccoli buchete mai mici, se adauga si prazul tocat si se fierbe 8 minute. Se scurge. Se adauga untul si se transforma totul in piure cu un blender manual. Se condimenteaza cu sate si piepr, se adauga zeama si coaja de lamaie. Se serveste cald ca pat pentru peste.

Sos de ardei copti

  • 2 x 3 ardei rosii copti
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 x ceapa mica, tocata
  • 3 linguri de vin alb
  • 6 linguri de supa de pui
  • Sare si piper
  • Zeama de lamaie dupa gust (facultativ)
  1. Se curata si toaca ardeii copti.
  2. Se incinge uleiul intr-o tigaie, se adauga ceapa si se prajeste pana devine sticloasa. se adauga vinul si se fierbe 1 minut. Se adauga supa de pui si ardeii copti si se mai lasa pe foc 5 minute. Se lasa la racit pentru cateva minute si se transforma totul in piure. Se condimenteaza cu sare si piper, putina zeama de lamaie si se transfera totul intr-o sosiera pentru a-l reincalzi putin.
duminică, 11 octombrie 2009

Premii de la Miha

1 comentarii









Multumesc Mihaelei pentru premii si le ofer la randul meu talentaletelor doamne si domn :) din spatele blogurilor:

Retete

Soapte culinare

Retetele lui Costachel

Clipe dulci si parfumate


LE Este perioada premiilor se pare :)
Carmen, multumesc frumos pentru un premiu atat de dragalas

sâmbătă, 10 octombrie 2009

Cozonac briosa

8 comentarii


Am renuntat de ceva vreme sa caut reteta ideala pentru cozonac si explicatia este simpla: am gasit-o deja :)
Iese aromat , pufos, se ia fasii, fasii ... cozonacul perfect.

Aici am variat putin forma, dar din cantitatile de mai jos, puteti face si un cozonac simplu. :)

Ingrediente:
500-600g faina; 20g drojdie prospata sau 8g din cea uscata (un plic de fapt);
200ml lapte; 90g zahar; 90g unt; 2 oua; coaja de lamaie, zahar vanilat etc arome cat de multe (amaretto, esenta de rom etc) , un varf de cutit de sare

- se face o plamadeala din 200g faina, drojdie dizolvata cu putin zahar si 100ml lapte; am lasat-o sa creasca
- faina, sarea si zaharul se amesteca, se face o adancitura in mijlocul fainii si se pun ouale apoi drojdia, se incepe framantatul
- untul topit se adauga ultimul si se framanta pana obtinem o coca elastica ( tare-mi iubesc malaxorul Kitchen aid LOL )
- se lasa la crescut in loc cald, aproximativ o ora, castronul fiind acoperit cu folie de plastic sau un stergar




Se imparte aluatul in 6 parti egale


Se intinde foaie ovala, se pune umplutura pe jumatate din foaie







Se pliaza, ca in imaginile de mai jos
























Se pune intr-o forma de muffine rasucind fiecare fasie ca sa obtineti aspectul din imagine

Se mai lasa la crescut pentru 40 de minute, se ung cu galbenus amestecat cu o lingura de lapte si se dau la cuptorul incins in prealabil pana se rumenesc frumos


Umpluturile le puteti varia
ex1: 50g unt si vreo 2-3 linguri de zahar (pare umplutura cuiburilor de viespe)
ex2: am pus o lingura de unt moale, 2 linguri de cacao, zahar 100g, nuca macina 100g, le-am amestecat intr-o pasta
ex 3: Nutella peste care presaram nuca macinata

Taina: daca vreti sa faceti un singur cozonac, dar rotund, pasii sint aceeasi doar faceti 4-5-6 fasii si urmati pocedeul descris mai sus.



Un prim plan al fasiilor :)

joi, 8 octombrie 2009

Inele din foietaj

3 comentarii


Azi s-a facut anul de cand am pasit in blogosfera si ca de multe alte ori, am realizat, inca odata, cat de incredibil de repede zboara timpul .... si-i toamna iar :)

Ideea retetei de mai jos o am de la o prietena virtuala de lunga data al carei blog Soapte culinare ramane sa-l descoperiti.

Neavand ingredientele din reteta din care m-am inspirat, am folosit ce-am gasit in casa.

400g aluat de foietaj
4 linguri ciocolata Nutella
zahar pudra

Se intinde jumatate din aluat intr-o foaie subtire, de forma dreptunghiulara si se unge, uniform, cu ciocolata. A 2-a foaie, intinsa de aceeasi dimensiune cu precedenta, se asterne peste surata ei cu ciocolata si se mai aplatizeaza putin cu succitorul.

Se taie fasii de aproximativ 2 cm latime, se rasucesc in spirala si se unesc capetele apasand bine pe ele, pentru a forma si mentine un inel.

Se coc la cuptorul incins in prealabil la 2-220C (410F) pana se rumenesc.
Se pudreaza cu zahar pudra si se servesc.
Excelente!

Umpluturile se pot varia in functie de imaginatie :)

miercuri, 7 octombrie 2009

Burek cu carne

2 comentarii


Ideea o am de pe blogul Laurei Sava careia-i multumesc frumos.
Am adaptat-o putin :)

- cca 800g carne de vita tocata
- 2 cepe mijlocii tocate
- 1-2 catei de usturoi maruntiti
- sare, piper, boia (eu pus pasta de gogosari )
- cateva linguri ulei
- 1 lingura de gris

Uleiul se pune in cratita adaugam ceapa si-o calim putin, apoi usturoiul pt alte 2 minute, adaugam si carnea si amestecand din cand in cand (adaugand si stropi de apa daca e nevoie, sa nu se arda) lasam pe foc aproximativ 10-15 minute.
Condimentam, tragem de pe foc, adaugam lingura de gris si lasam sa se raceasca binisor. Deci nu trebuie sa fie 100% gatita pt ca merge si la cuptor.


- 3/4 pachet de foi de placinta
- 150ml apa carbogazoasa
- 100ml smantana
- 2 oua


Ungem o forma (a mea a fost de 23x33cm) cu putin ulei, asternem 3-4 foi de placinta (nu le ungem cu ulei pe fiecare) si o ungem pe ultima cu putin ulei si punem 1/4 din compozitia cu carne, iar 3-4 foi iarn carne. Terminam cu foi de placinta, taiem in patrate sau romburi, turnam amestecul din smantana, apa minerala si ou si dam la cuptor la foc potrivit pana se rumeneste frumos. O lasam putin sa se raceasca si-o taiem din nou pe urmele taieturilor deja facute.

Se potriveste si cu ceva acru. E excelenta!


marți, 6 octombrie 2009

Patlagele verzi prajite

3 comentarii



Felul este inspirat din filmul cu acelasi nume Fried Green Tomatoes unde, se mancau rosiile acestea atat de des si de cu pofta, incat intr-un lung final, am ajus si eu sa le fac. Sint putin acrisoare, deci se potrivesc pe post de garnitura langa o friptura. Am facut si-un mujdei de usturoi ca sa stim o treaba :)

Rosiile se taie felii de 0.5cm, se pun pe un servet absorbant pana pregatim: faina, oul batut cu putin lapte, sare si piper si pezmetul. Fiecare felie se trece prin faina, ou, apoi pezmet si se prajeste in ulei, la foc mediu, pana se rumenesc frumos. Se scot tot pe hartie absorbanta si se servesc calde sau reci. Reci, in sandwichuri cu friptura sint excelente, inlocuiesc minunat muraturile :)
duminică, 4 octombrie 2009

Piersici Melba

0 comentarii


Wiki spune ca reteta piersicilor Melba a fost inventata prin anii 1892 sau 1893 in onoarea sopranei Nellie Melba, de catre Auguste Escoffier chef la restaurantul hotelului Savoy din Londra.

- 4 piersici coapte
- 500ml apa
- 200g zahar
- 1 lingura de esenta de vanilie sau 2 plicuri de zahar vanilat
- 200g zmeura proaspata sau congelata
- inghetata de vanilie
- fulgi de migdale

- piersicile se taie in 2, se scoate samburele si se introduc in apa clocotita pt un minut
- se scot se pun intr-un bol cu apa rece ca gheata, toate astea pt a le curata coaja foarte delicat, cam asa cum procedam cu rosiile
- se pune la fiert apa, zaharul si vanilia si se fierb piersicile in siropul acesta 4 minute pe fiecare parte, apoi se dau deoparte sa se raceasca
- zmeura se pune pe foc, se zdrobeste si se da in clcocot pt 2-3 minute, n-am mai pus zahar tocmai pt a balansa putin dulcele si acrul. Lasam si sosul acesta la racit

Se pun 2 piersici intr-un bol, se umple locul samburelui cu un gomboc de inghetata de vanilie, se pune pe fiecare cate o lingura de sirop, se presara fulgi de migdale (le puteti praji delicat) si se serveste imediat.

Eu nu am avut fulgi asa ca am pus niste migdale macinate grosier :)