miercuri, 30 decembrie 2009

La gougère

4 comentarii


Un aperitiv nascut in regiunea franceza Bourgogne. Este de fapt un aluat de eclere la care se adauga cascaval gruyère. Forma poate fi desigur cea cu care ne-am obisnuit, choux-urile sau pt a pastra forma originalului, punem aluatul in tava in forma de coroana.

Retete de aluat oparit sint foarte multe, eu insa am o reteta imbatabila si ca atare i-am ramas fidela.

Ingredientele:
250ml apa; 100g de unt; 150g faina: 4 oua; un vf lingurita de sare: 200g cascaval gruyère dat pe razatoarea mare si impartit in 2 parti egale (sau emmenthal daca nu aveti gruyere)

Modul de preparare il gasiti aici cu diferenta ca dupa ce ati terminat de adaugat ouale in aluat adaugati si 100g cascaval.

O tava patrata se acopera cu hartie de pergament, se traseaza un cerc cu diametrul de o palma (pe verticala) si pe marginile lui se aseaza cu lingura, aluatul de mai sus.


Se presara coroana cu restul de cascaval si se da tava la cuptorul incins in prealabil la 200C. Dupa 20-25 de minute diminuati putin temperatura (cca 180C) si coaceti pana se rumeneste frumos coroana (alte aproximativ 35 minute ). NU deschideti usa cuptorului pana nu sint gata.

Se serveste cu un pahar de vin rosu ori cu o salata de cruditati sau imbogatim un platou cu aperitive :)


Sectiuni



miercuri, 23 decembrie 2009

Catifea rosie

11 comentarii

Este un tort popular in SUA, Red Velvet cake, pe numele lui strainez, :) dar imaginea e doar o scuza :) am vrut sa va captez atentia pentru 1 minut, sa va urez cum se cuvine in prag de sarbatoare.
Va doresc un Craciun cu pace-n suflete si-un An nou fabulos.

LE de 29 decembrie 2009 : Gata, v-am amagit destul :)

Ingrediente blat:

225g zahar (in original erau 400g)
225g unt la temperatura camerei
2 oua
2 linguri cacao
50g colorant alimentar rosu (adaugati incet si ghidati-va dupa intensitatea culorii, poate nu e nevoie de intreaga cantitate de colorant)
300g faina
1 lingurita sare
250ml lapte batut
1 lingurita esenta vanilie
1/2 lingura bicarbonat de sodiu
jumatate de plic de praf de copt
1 lingura de otet

Crema:

225g branza crema gen Philadelphia
100g unt moale
1 cup marshmallows topite in bain marie in 100ml frisca
250g zahar (reteta originala scrie 450g ... OMG!! )
1 cupa de nuca de cocos (facultativ dupa mine)
1 cup nuca pecan maruntite (aprox 160g)


- se incalzeste cuptorul la 350F (temperatura medie)
- intr-un castron se amesteca zaharul si untul pana rezulta o crema spumoasa
- se adauga ouale pe rand si se amesteca bine
- se amesteca cacaua si colorantul intr-un bol, apoi se adauga peste compozitia cu zahar si se amesteca bine
- se cerne impreuna faina si sarea
- se adauga amestecut cu faina peste compozitia cremoasa alternand adaugarea cu laptele batut
- se adauga vanilia
- intr-un pahar se dizolva bicarbonatul de sodiu si praful de copt in lingura de otet si se adauga amestecului de mai sus
- ne trebuie 3 forme cu diametrul de 20-21cm, unse si infainate delicat
- se coace aprox 20-25 minute sau pana scobitoarea cu care intepam blatul in mijloc iese curata
- se lasa la racit (nu racorit, ci rece)

Crema

- se amesteca branza crema si untul
- se adauga compozitia cu marshmallow. si zaharul si se amesteca
- se adauga nuca de cocos si nucile
- se intinde crema peste primul blat, se acopera cu al 2-lea blat, iarasi crema apoi iar blat si la final se imbraca totul in crema
- se poate imbraca cu o alta 100g de nuci macinate grosier.
miercuri, 16 decembrie 2009

Apflelkrapfen

8 comentarii

Sau gogosi cu mere :)

Ingrediente:
500g faina
20g drojdie proaspata
1 lingura de malt sau miere
180-200ml lapte
80- g zahar
un varf cutit sare
4 galbenusuri
80 g unt moale
2 linguri rom
coaja rasa de lamaie

3 mere curatate de coaja, taiate in bucatele mici si stropite cu putina zeama de lamaie
ulei pt prajit
zahar pudra vanilat

- se dizolva drojdia in lapte caldut, apoi adaugam maltul/mierea si 150g faina
- cand plamadeala a crescut frumos o amestecam cu restul de ingrediente pana obtinem o coca elastica pe care o lasam la dospit pana-si dubleaza volumul
- se intinde o foaie dreptunghiulara de 1cm grosime
- se presara cubulete de mere, pudrate in prelabil cu faina (cam o lingura) si se ruleaza aluatul


- se taie felii de 1,5 cm grosime si se lasa la dospit pt alte 40 de minute

- Taina: ciupiti putin capatul exterior al melcului in asa fel incat sa-l ''lipiti'' de restul de coca, sa nu se desfaca la prajit
- se prajesc in mult ulei, temperetura medie sa nu se arda, se scot pe hartie absorbanta
- se pudreaza cu zahar vanilat si daca va place puteti adauga si scortisoara

sâmbătă, 5 decembrie 2009

Trifle cu zmeura

4 comentarii

Nasterea acestui desert se pierde in negura vremii. Eu l-am preluat gata imbunatatit :)) si cu un amalgam de gusturi usor de descris la superlativ. Simplu si foarte bun!

pt 6 persoane

*250g de piscoturi Savoiardi sau biscuiti gen Doigts de dame sau un simplu pandispan din 3-4 oua
*300g zmeura
*300 crema de vanilie (creme anglaise)= 4 galbenusuri;250ml lapte;70g zahar pudra;vanilie (semintele unui baton sau 2 plicuri de zahar vanilat)
*coaja de portocala (facultativ)
*150ml frisca
*1 pumn de fulgi de migdale prajiti in tigaia pana capata putin culoare
*reteta originala spune 200ml de lichior de afine si zmeura, le puteti inlocui cu suc de fructe
(daca fructele sint congelate cum le-am avut eu, nu mai este nevoie de suc. Le stropiti cu 2 linguri de lichior si sint gata de folosire)

- se taie biscutii/pandispanul in cubulete care se astern pe fundul unui platou de prezentare (mediu spre mic) ori in pahare
- intr-un castron se amesteca zmeura si lichiorul apoi se depun fructele peste stratul de biscuti, zdrobindu-le putin
-se inveleste totul cu crema de vanilie aromata cu coaja de portocala
- frisca se bate lejer si se asterne peste crema
- se da totul la frigider
- cand sinteti gata sa serviti, presarati fulgii de migdale si savurati :)

Crema de vanilie
- se da laptele in clocot impreuna cu semintele de vanilie sau zaharul vanilat
- se freaca galbenusurile cu zaharul pudra pana se albesc
- intr-o craticioara in bain marie se pun galbenusurile cu zahar si se toarna laptele clocotic amestecand incontinuu
- cand incepe sa ramana crema pe lingura este gata
- se transfera crema intr-un alt castron si se lasa la racorit

Taine:
- triflele se servesc in boluri/pahare transparente si straturile se pot alterna de mai multe ori
- crema de vanilie poate fi si o budinca de vanilie din comert daca timpul ne preseaza :)

joi, 3 decembrie 2009

Piept de pui pseudo general Tao

2 comentarii

Am sa scriu cantitatile din reteta originala, eu am pus 3 piepti de pui

1 piept de pui taiat fasii sau cuburi

Marinada: 2-3 linguri de sos de soia, 1 lingura de ulei de susan

Aluat: 1/2 pahar faina; 1/4 pahar amidon; 1 lingurita sare, 1 ou, 2 linguri ulei, putina sare ... si apa cat sa iasa un aluat de clatite mai gros

'Glazura': 1/8 pahar miere, 1 lingura zahar, 1/8 pahar ketchup, 1-2 linguri otet de vin alb (sau otet de orez) - amestecul trebuie sa fie dulce acrisor

- pieptul de pui se pune in marinada pt cateva ore (macar 2) si se da la frigider.

Cum se prepara
- se incinge ulei intr-o tigaie
- se rastoarne cuburile in aluatul de clatite, sa fie acoperite, apoi se pun la prajit rand pe rand
- intr-un wok incalzim glazura, rasturnam cuburile de pui pane si amestecam atat cat sa le imbracam intr-un glaze lucios
- se presara seminte de susan (cca o lingura) si se trage de pe foc

Se servesc cu paste chinezesti prajite (am incercat 2 feluri sa vad care-i diferenta... mi-au placut amandoua)
Pastele (300g aproxim am pus eu, ar fi trebuit ceva mai mult sos pt cantitatea aceasta) se fierb 2 minute, se scurg apoi se pun la prajit in wok in putin ulei , stropindu-le cu urmatorul amestec :

*1-2 linguri sos de soia, 1 lingurita de sos de chilli (eu n-am pus), 1 lingura de zahar, 1 lingura de vin de otet; 1/2 lingurita de sare, 1/2 lingurita amidon; 6-7 linguri apa calduta