joi, 13 mai 2010

Tort egiptean



Un dulce excelent, mai ales dupa o noapte de odihna in frigider. :)

Ingrediente

8-10 albusuri+ 8-10 linguri de zahar+ 1lingura de faina + 60-70g alune de padure/nuci/migdale macinate

-se bat albusurile si se adauga zaharul incetisor, mixand in continuare pana obtinem o compozitie batoasa
- se adauga faina si nucile macinate, amestecand cu miscari incete, verticale, pana s-a incorporat totul perfect
- se coace pe o tava mare (35x50cm), asternuta cu hartie de pergmanet si putin unsa cu uns, la temperatura mica, 320F, pentru 30 minute sau pana se rumeneste frumos si cand e atins nu se mai lipeste de degete :)
- ne trebuiesc 3 blaturi
- eu am o tava foarte mare si am copt un blat mare, apoi l-am impartit in 3 blaturi dreptunghiulare (in montajul foto de mai jos se vede mai clar)
- in reteta care m-a inspirat se amestecau ingredientele pt fiecare blat separat, se coceau la fel, separat

Crema de vanilie

10 galbenusuri+ 10 linguri de zahar+ 4 linguri de amidon+ 2 plicuri de zahar vanilat sau o lingurita extract de vanilie+ 500ml lapte+ 170g unt

- infierbantam laptele intr-o craticioara sau la microunde
- intr-o alta cratita (ideal in bain marie) se amesteca galbenusurile cu zahar, amidonul si vanilia
si se adauga, amestecand incontinuu, laptele fierbinte. Se tine pe foc, in bain-marie, pana se ingroasa crema
- se lasa deoparte pana se raceste complet
- untul se bate spuma si se incorporeaza in el crema de vanilie, lingura cu lingura

Crema cu praline

150g nuci/alune coapte+ 200g zahar+ 350g-400 frisca+ 1 plic intaritor de frisca

- nucile se intind intr-o tava asternuta cu o foaie de pergament
- zaharul se pune pe foc, la topit intr-o cratita si se tine pe foc pana capata culoarea chihlimbarului
- se toarna peste nuci in asa fel incat sa le acopere
- se lasa la racit
- se macina in robotul culinar in asa fel incat sa raman si bucatele mai mari de praline
- daca taiati nucile inainte de a le inneca in zahar ars, e la fel de bine :)
- frisca se bate spuma cu o plic de intaritor



Asamblare

- blat, crema cu vanilie, praline, frisca, blat ... se incheie cu crema si frisca



Imprima reteta

13 comentarii:

  1. l-am vazut adesea,dar nu am inca timp si curaj sa-i dau curs.arata tentant,foarte tentant!

    RăspundețiȘtergere
  2. Andreea arata foarte bine... Legat de denumire asa l-am preluat si eu :).

    RăspundețiȘtergere
  3. stii de "campania din blog in blog" , am ridicat-o la nivelul de campania :) esenta: gospodinele blogosferei isi fac una alteia cadouri. toata povestea cum unde cand o gasesti pe blogul meu la "d'ale boscodinelor- sfoara-n tara". daca iti face placere , te asteptam cu cea mai mare placere :) o zi superba si scuze pentru bruiaj :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mmmm,ce bine arata,si ce bun tra sa fie!Iti doresc un weekend frumos:cald si cu mult soare!!!!xxx
    Ps.cit de mare e tava?

    RăspundețiȘtergere
  5. Alison blatul e mai migalos in rest floare la ureche. :))

    Amalia, servus, am vazut minunatia si pe blogul tau :)

    Boscodina, merci fain

    Carmen merci mult si voua la fel. :)
    Tava are 35x50cm. Metoda cu preparatul fiecarei foi separat e prea lunga pt mine :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Exelent,arata tortul,complimente!trebuie sa fie tare bun!un weekwnd placut,!

    RăspundețiȘtergere
  7. Merci fain Gabriela, w-end placut si tie. :)

    Tortul merita incercat. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  9. Servus Andreea. M-ai dat gata cu tortul asta. Mie sportul cu taiatul egal al blaturilor nu-mi prea iasa, asa ca o sa le coc separat sa nu am surprize.

    RăspundețiȘtergere
  10. Laura servus, :)
    lasa ca nici eu n-am nicio treaba cu sportul ala LOL (mi-am luat chiar acum cateva zice o dracie care pare-se taie blaturile in felii de inaltime egala) insa, in general, blaturile din albus, nu se fac pt a fi taiate in felii. Eu am facut o foaie maaare si-am taiat-o in 3.

    RăspundețiȘtergere
  11. ;)se pare ca m-ati fat gata cu tortul asta doamna draga, asa ca cat de curand incercam. Te pupic

    RăspundețiȘtergere
  12. Servus! Pana am juns la bilute, m-am oprit la tortul egiptean. Super bun! Ii lipseste un pic de kick, cred ca data viitoare pun niste Bailey's sau rom in crema. Acuma il degusta si colegele de serviciu. Eu l-am facut cu ocazia aniversarii noastre sambata.

    Nu stiu tu, dar eu am avut un hi-ho time cu dezlipitul foilor de pe hartia de pergament.

    RăspundețiȘtergere
  13. Laura, am un truc pt dezlipitul foilor de pe hartie de copt, pun 1-2 linguri de apa intre tava si foaie, dupa copt si las pt cateva secunde sa se abureasca toate. Foaia se dezlipeste foarte frumos de pe orice blat. Te pup, o seara faina.

    RăspundețiȘtergere