marți, 26 octombrie 2010

Danish-croissant



O combinatie superba de arome si texturi.
Reteta de unde m-am inspirat cerea mai mult timp de asteptare, insa rabdarea nu-i una dintre calitatile mele si totusi a iesit ceva special.

Aluat:
500g faina + 1 plic de drojdie uscata+ 125ml lapte + 60ml suc de portocale+ 2 oua mari+ 65g zahar + 1 lingurita rasa de sare+ 1 lingurita de miere+ 2 lingurite de extract de vanilie+ coaja rasa de pe 2/3 dintr-o portocala


- drojdia se pune la dospit impreuna cu o lingurita de miere si cateva linguri de lapte din cantitatea totala



- in bolul malaxorului punem faina, ouale, laptele, sucul de portocale, sarea, vanilia si drojdia dospita
- se framanta pana se obtine un aluat elastic si fin (cantitatea de lichid si faina necesare, se pot vag ajusta si asta numai pt ca tipurile de faina sunt diferite)
- se intinde o foaie dreptunghiulara, de 5mm grosime

Pomada: 150 unt moale + 40g faina
- se amesteca intr-o pasta
- se intinde amestecul cu unt pe foaia de aluat, numai pe 2/3 din el si se incepe plierea ca in fotografii



- se lasa la congelator 20 de minute
- se intinde iarasi un dreptunghi, fara a roti aluatul si se pliaza in acelasi fel ca mai sus
- se da iarasi totul la rece pt 20 de minute. se repeta pasul cu intinsul aluatului, apoi plierea lui de 3 ori, cu pauzele de cate 20 de minute cand aluatul va sta in congelator (ori 30 minute in frigider)
- dupa ultima pliere am lasat aluatul in frigider pt o ora, apoi afara pt alta ora
- se intinde aluatul in forma de cerc si se taie in 16 bucati (am folosit cutitul pt pizza)
- fiecare fasie se va umple cu gemul preferat (am folosit magiun de prune si un gem de mere)



- se ruleaza fiecare corn tinand cu o mana de varful triunghiului, tragand de el delicat in asa fel in cat sa avem mai mult ''material'' de rulat



- se ruleaza toate croissantele si se pun in tava asternuta cu hartie de pergament pt 2 ore (acoperiti cornurile cu un stergar de bucatarie sa impiedicati uscarea lor)
- se incinge cuptorul la 400F
- dupa cele 2 ore de asteptare, croissantele se ung cu un amestec de galbenus si apa (atentie sa nu curga oul pe partea unde ar trebui sa se desfaca aluatul foite)
- se dau la cuptor pt 13 minute
- inainte de a inchide usa cuptorului aruncati 2-3 cuburi de gheata in cuptor
- dupa cele 13 minute cuptorul se da pe 375F si croissantele se tin acolo pana se rumenesc frumos (cca 20 de minute)
- se scot pe un gratar si se lasa la racorit dupa care se glazureaza



Glazura: 2-3 linguri de zahar pudra, frisca lichida aprox o lingura, extract de vanilie 1 lingurita
- din toate ingredientele, ne dorim o glazura suficient de curgatoare pt a putea orna croissantele deci cantitatea de lichid ori zahar pudra se mai poata ajusta
- am pus amestecul intr-o punguta, am taiat punga la un colt, o taietura minuscula si am ornat croissantele



Sunt pufoase, parfumate, un vis ... :)

10 comentarii:

  1. Buna, draga mea Andreea! Te urmaresc de mult, insa nu ti-am scris pana acum! Te admir si te iubesc, iti multumesc ptr retetele deosebite si atat de frumos prezentate! Cu siguranta voi presta "Danish-croissant" cate de curand! Mult bine iti doresc, te pupic, Elena.

    RăspundețiȘtergere
  2. ce mult imi place cum ti-au iesit!!! cred ca dimineata la o cafea sunt dementiale!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Geta, de data asta sunt incantata si-am spus ca-i o reteta de pus la pastrare :)

    Elena servus, m-am emotionat foarte tare. Iti multumesc pt ganduri :) si sper sa mai povestim.

    Vanilla, retete de croissant am mai incercat insa cred ca sunt destul de carcotasa :) pt ca pana nu ies asa cum mi le inchipui nu impart nimic :) De data asta era obligatoriu s-o raspandesc.

    S-aveti o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna,

    vreau sa stiu de ce ai spus ca trebuie sa punem gheatza in cuptor;

    multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Gheata 2-3 cuburi (sau un paharel cu apa) se arunca in cuptor pt a crea un mediu aburit => o crusta frumoasa.
    (figura asta se face obligatoriu cand coci paine pt croissante a fost o premiera)

    :)

    RăspundețiȘtergere
  6. super apetisanta reteta dar te rog sa ma lamuresti cate impachetari totale se fac?3?sau mai multe?MULTUMEASC ANTICIPAT.

    RăspundețiȘtergere
  7. Aluatul (nu pomada) nu include nici un pic de grasime(ulei/unt..)?

    RăspundețiȘtergere