marți, 29 iunie 2010

Frittata cu creson

4 comentarii


Reteta de azi are ingredientele unei frittata, am lucrat insa, la forma ei :)

4 oua
1/2 ardei rosii taiat fasii
1 cartof mediu, taiat pai si prajit
cateva frunze de creson
2 linguri de branza crema (philadelphia de ex) la temperatura camerei
sare si piper dupa gust

- ouale se bat bine cu sare si piper
- o tigaie de 25cm diametru (am o tigaie speciala pt clatite) se unge putin cu ulei si se pun ouale la prajit in asa fel incat, grosimea finala, sa nu depaseasca 3-4 mm (nici prea subtire, nici prea grosuta, pt ca se va rupe la rulat)
- se prajeste pe ambele parti pana se rumeneste frumos, apoi se lasa deoparte pana se raceste (am pus omleta pe o farfurie asternuta cu folie de plastic)
- omleta-clatita, se unge apoi cu branza crema , se presara frunze de creson, se aliniaza ardeiul si cartofi si se ruleaza delicat cu ajutorul foliei.
- se lasa la frigider pt 30 de minute, apoi se taie felii.
- puteti infige scobitori in fiecare feliuta si abia apoi taia, sa fiti siguri ca frittata ramane frumos rulata.
- se serveste la temperatura camerei.

luni, 28 iunie 2010

Codite de telina umplute cu branza Roquefort

9 comentarii


O idee de aperitiv, simpla si simpatica. :)

8 cozi de telina (se pot lasa si frunzele)
250g cream cheese+ 100g branza Roquefort (sau alt blue cheese preferat)+ 2 linguri de frisca+ 1 lingurita de sos Worchestershire. Din toate acestea se face o pasta la care se adauga si 2 linguri de codite de ceapa verde tocata si piper dupa gust. Sare n-am mai pus pt ca branza cu mucegai e destul de sarata.

Cozile de telina se pot lasa intregi ori taia in bucatele cat muscati o data, de doua ori, se umplu cu branza crema si se orneaza cu fistic. Gata! :)

Coditele de telina se pot umple cu felurite creme cu branza si asezate pe un platou, langa niste oua umplute, sunt o aparitie :) foarte faina.
duminică, 20 iunie 2010

Canelés de Bordeaux

16 comentarii


Sau canelate de Bordeaux. :)
Un desert cu exterior crocant si interior cremos.

Aluatul se prepara foarte repede, singurul of ar fi poate in timpul de asteptare, minim 12 ore pana se prepara canelatele.

  • 3 cupe lapte (cca 700ml)
  • 1 pastaie de vanilie, taiata pe lung si curatata bine de seminte
  • 50g unt la temperatura camerei
  • 200g zahar
  • 100g faina
  • 1 galbenus mare
  • 3 oua mari
  • 3 linguri de dark rom
  • unt pt uns formele
- intr-o cratita se amesteca laptele si semintele de vanilie si se pune pe foc pana se incalzeste bine, nu clocoteste, se adauga untul si se trage de pe foc
- intr-un bol sau in robotul de bucatarie se amesteca faina, zaharul, ouale, romul
- cand laptele s-a racorit se amesteca in compozitia cu faina si se lasa la frigider pt minimum 12 ore

A 2-a zi se incalzeste cuptorul la 425F (218C), se ung formele cu unt si se pun cu deschizatura in jos, pe hartie absorbanta, sa se scurga surplusul de unt. Se amesteca bine aluatul, se umple 3/4 din fiecare forma si se coc pt 50 de minute.

Canelatele se mananca caldute sau in primele 5-6 ore de la preparare.


Am avut doar 2 forme de canelate LOL atat mai aveau la magazin. Restul de aluat l-am copt in forme de baba au rhum si au iesit ok si-asa. (ajustati corespunzator timpul de coacere pt formele mai putin adanci)

Taina: dupa reteta originala formele se ung cu ceara de albine, dupa ce-au fost incalzite in prealabil la cuptor. Am sarit peste pasul acesta si nu mi se pare ca le-a lipsit ceva. :)



marți, 15 iunie 2010

Pate de ficat cu hribi

4 comentarii


Ideea ii apartine lui Emil si-i multumesc pt inspiratie :)
Un pate cu ficat de pui, o delicata aroma de hribi si un strop de cognac (Courvoisier in cazul meu :) )

500-700g ficat de pui (chiar n-am cantarit)
100g unt
1 ceapa mare sau 2 mici sau 2 fire de praz
50-100g hribi uscati (porcini funghi) inmuiati in apa pt 1-2 ore
3-4 linguri de cognac
sare si piper dupa gust
1 crenguta de cimbru verde (ce tufa simpatica am in gradina )

- am lucrat intr-o tigaie incapatoare
- in untul incins se adauga ceapa, pret de 1-2 minute, amestecand incontinuu, urmeaza ficatul care se caleste pt vreo 5 minute, il vrem gatit, nu sangeriu ori uscat
- se pune cognacul, apoi ciupercile scurse de apa, pt alte 2 minute
- se trage tigaia deoparte si se lasa la racit
- amestecul se varsa in robotul de bucatarie, se sarea, pipereaza si se transforma totul in pasta
- se da totul la rece pt aproximativ o ora
- se serveste pe o felie din painea preferata, la noi s-a nimerit sa fie ciabatta si daca vreti sa sa va aventurati intr-un necunoscut delicios, :)) radeti putina ciocolata neagra (cacao minim 80%) peste pateu si-apoi serviti.

Daca va intrebati in ce l-am pus, raspunsul este intr-o lamaie! :)
Am taiat un capacel de 2cm intr-o parte si (cu chiu cu vai :) ) am scos miezul lamaii (m-am folosit de-o lingura pariziana )
Am umplut lamaie bine, bine cu pateu, am dat-o 30 minute la congelator si-apoi am feliat-o.
duminică, 13 iunie 2010

Tort cu martipan si pere in vin rosu

16 comentarii


Un tort/chec cu o textura faina si-un aspect super simpatic :)

LE 2011 trimit reteta spre blogul bettykitchen pt provocarea lunii septembrie.

Pere poached (un soi de compot neterminat :)) )

* 750ml vin rosu sec
* 180g zahar
*1 baton de scortisoara
*6 pere coapte, dar cu pulpa ferma (eu am folosit soiul Bosc)

- perele se curata foarte delicat de coaja, se taie in doua cu grija si in asa fel incat sa taiati si coditele in doua
- samburii se scot cu ajutorul lingurii speciale (lingura pariziana)
- vinul, zaharul si scortisoara se dau in clocot
- se adauga jumatatile de pere (eu am fiert in 3 randuri) si se lasa sa fiarba la foc mic pt 10 minute, intorcand in 2 randuri
- am pus toate perele intr-o tava de ceramica, sa stea pe un singur rand si le-am lasat in zeama in care au fiert peste noapte (le puteti intoarce la cateva ore)
- trebuie tinute minim 5 ore in lichidul rosu, altfel nu capata asa o culoare intensa si frumoasa
Aluatul
*200g faina
*180g zahar
*120g unt la temperatura camerei
*200g martipan
*1/2 plic praf de copt
*3 oua mari (daca-s mai micute, puneti 180g faina)

- se bate spuma untul cu zaharul
- se adauga pe rand ouale
- urmeaza ingredientele uscate, pe care le incorporam cu mixerul la viteza mica

Asamblarea

- tapetam cu hartie de pergament fundul unei forma rotunde (diametrul 21cm) cu margini detasabile si ungem bine inelul cu unt
- perele se scurg bine (le-am pus pe hartie absorbanta sa stiu o treaba :) )
- aliniem perele (taiate putin din baza sa stea frumos in picioare) cum vedeti in imagine
- aluatul are consistenta unei smantani groase, curge, dar incet :)
- se toarna in tava si ca sa evitati arderea coditelor imbracati-le in folie de aluminiu de la bun inceput (eu am facut-o dupa vreo 30 de minute si era cat pe ce sa fie prea tarziu :) )
- se da tava la cuptorul incins in prealabil la 350F (al meu la 375F e ideal pt copt prajituri) pt o ora, chiar o ora si 15 minute sau pana se rumeneste frumos si scobitoarea infipta in mijlocul aluatului iese curata.
- am stins cuptorul si-am mai lasat tortul acolo pe 10 minute
- se lasa la racit si se serveste

Textura nu este a unui chec obisnuit, martipanul ii da o consistenta speciala. :)



vineri, 11 iunie 2010

Fougasse cu masline

4 comentarii


Sunt la a 2-a incercare de fougasse, prima oara nu mi-a iesit cum imi imaginam desi reteta era compusa din ingredientele de mai jos x 2. Este simpla, iar rezultatul fabulos il obtineti fara batai de cap. Va trebuie un strop de rabdare si putina delicatete in manuirea aluatului. :)



  • 500g faina (ori 400g alba +100g integrala)
  • 1 plic de drojdie instant (am pus Dr Oetker)
  • 10g sare
  • 350g apa (sunt aproximativ 410ml, insa cantariti apa pt a evita surpizele)
  • 10-12 masline fara samburi, tocate marunt
  • 1 lingurita sirop de agave/miere/zahar
- se incinge cuptorul la 400F pt 5 minute, apoi se stinge (veti vedea de ce)
- se dizolva drojdia in apa indulcita si se lasa totul deoparte 10 minute
- se amesteca faina si sarea si se adauga lichidul
- iese un aluat lipicios, care trebuie framantat pana devine numai o idee lipicios :))
- la malaxor maxim 10 minute dureaza totul
- se adauga maslinele tocate si se framanta bine in asa fel incat maslinele sa fie distribuite uniform
- se pune aluatul intr-un bol, se acopera cu o carpa umezita in apa calda si stoarsa bine, apoi se pune totul in cuptorul caldut (si stins de cateva minute) pt o ora sau pana-si dubleaza volumul
- se scoate bolul din cuptor si se incinge cuptorul de data asta la 430F, il pregatim pt coacere
- se rastoarna cu grija aluatul pe masa infainata si se imparte in 4 (am lucrat cu un dough scraper din plastic)
- se asterne o tava cu hartie de pergament si direct pe ea, intindem delicat aluatul (sa aiba cam un deget grosime) si-l crestam ca-n fotografie
- se mai lasa totul 30 de minute deoparte apoi se coace pt 15 minute la 430F si alte 5 la 480F
- in momentul in care introduceti tava in cuptor, aruncati si-un pahar cu apa (cca 200ml) in cuptor, apoi inchideti usa repede. Vrem sa-i oferim aluatului un mediu aburit , dar numai pt cateva minute. NU va sugerez o cratita cu apa pe tot parcurusul perioadei de coacere. E suficienta metoda de mai sus chiar daca va pare putin extrema. :) (* eu am cuptor electric, la cele pe gaz daca puteti pune o tava pe un gratar, sub cel pe care vor sta fougassele si sa aruncati pe el un pahar de apa e perfect.)

Cu temperatura va sugerez sa experimentati in functie de cuptor. Fougassele mele nu erau rumenite dupa cele 15 minute si teoretic trebuiau sa fie, asa c-am marit temperatura si le-am mai lasat 4-5 minute pana s-au rumenit frumos.




joi, 10 iunie 2010

Mac-n-Cheese la cuptor

4 comentarii


Macaroanele cu branza se incadreaza fara ezitare in categoria comfort food :)
Un fel atat de simplu si totusi atat de satisfacator.

Retetei de astazi i-am adaugat un umpf pt un rezultat cremos si delicios.

  • 500g macaroane
  • 1 lingura de ulei de masline
  • un praf de sare si piper proaspta macinat
  • 2 cepe tocate marunt
  • 4-5 felii de prosciutto sau 150g carnati (din carne de pasare, rata de ex) taiati cuburi
  • 500ml lapte
  • 150ml frisca
  • 200g brie (se da deoparte marginea cu mucegai)
  • 200g cascaval (eu am pus Jalsberg)
  • 2 linguri de faina
  • 1 frunza de dafin
  • pezmet si unt pt ornat
  • 30g unt
- se fierb pastele dupa instructiunile de pe ambalaj, apoi se pun la scurs intr-o sita
- se incinge cuptorul la 400F (cca 200C)
- se incinge o tigaie, se adauga ceapa si sarea si se prajeste 2-3 minute (ceapa lasa apa mai repede), se adauga si uleiul si se soteaza alte 3-4 minute amestecand des sa nu se arda, vrem ceapa usor caramelizata
- se adauga si prosciutto taiat fasii pt 1 minut apoi 200ml din lapte si foaia de dafin, se lasa la fiert pt 3 minute la foc mediu-mic
-separat, intr-o cratita, se pregateste un sos bechamel
-se pune untul la topit, cand e complet topit se adauga faina si se amesteca bine pt 2 minute, sa schimbam gustul fainii :)
- urmeaza restul de lapte si frisca, care se adauga incet si se amesteca incontinuu sa nu se formeze cocoloase
-in bechamel se adauga si laptele cu ceapa si prosciutto, apoi branzeturile si se amesteca pana se obtine un sos mai gros, se gusta de sare si piper, se adauga peste macaroane si se amesteca bine
- se toarna totul intr-o tava de ceramica unsa in prealabil cu putin unt, se presara bine cu pezmet (panko daca gasiti e si mai bine)
- se pun bucatele de unt din loc in loc si la cuptor cu tava, pt 30 de minute
- ultimele 2 minute le-am pus pe broil/grill in cu gand sa rumenesc frumos pezmetul (daca faceti la fel, supravegheati coacerea, sa nu ardeti pezmetul. :) Il vrem doar rumenit)
marți, 8 iunie 2010

Pizza cu fructe de mare

2 comentarii


Am gasit reteta acum cateva saptamani bune si de-abia astazi i-a venit randul s-o incerc. Cei doi dragi ai mei au aprobat-o cu jumatate de gura :) mie in schimb, mi-a placut mult.

Pt 6 persoane

Aluat pizza
  • 1 cup(pahar) apa calduta
  • 1 lingurita zahar/sirop de agave/miere
  • 1 plic drojdie instant
  • 1/4 cup ulei de masline
  • 1 lingurita de sare
  • 2 cupe faina (mai mult daca e nevoie)
- se pune apa intr-un bol mai mare si se presara zaharul si drojdia
- se lasa deoparte pt 10 minute
- se adauga uleiul, sarea si jumatate din faina se amesteca pana se obtine o compozitie fina
- se adauga si restul de faina si se framanta pana la obtinerea unui aluat care nu se mai lipeste de maini
- se acopera bolul si se lasa deoparte pana aluatul isi dubleaza volumul, apoi se intinde la dimensiunea formei de pizza (min 30cm diametru) si se mai lasa 15 minute

Topping

  • 2 cupe lapte
  • 1 foaie de dafin
  • 1 ceapa curata si taiata in 4
  • 35g unt
  • 1/4 cup faina
  • 100g carne de crab
  • 300g branza de capra
  • 200g somon fumat la cald, taiat in bucati de marimea unei muscaturi :)
  • 2 felii de somon afumat la rece (optional)
  • 5 cepe verzi, tocate
- in timp ce aluatul creste se pregateste sosul bechamel
- se da laptele in clocot impreuna cu foaia de dafin si ceapa taiata in 4, apoi se trage deoparte, se acopera si se lasa sa infuzeze 15 minute
- intr-o alta cratita se topeste untul si se adauga faina amestecand pt 1 minut
- se adauga laptele incet, amestecand incontinuu pana se incorporeaza cu totul si sosul se ingroasa (cca 3 minute)
- se adauga carnea de crab si jumatate din branza de capra
- se incalzeste cuptorul la 400ºF/200ºC.
- mie-mi place sa coc blatul 5-7 minute inaitne de a-l acoperi cu ingrediente, insa nu e obligatoriu
- se impart bucatile de somon afumat la cald pe toata suprafata blatului, se pune sosul bechamel cu lingura, sa acopere bine somonul (si sa-l impiedice sa se usuce in timp ce se coace)
- se presara ceapa tocata, numai partea alba deocamdata
- se adauga si restul de branza, sub forma de bucatele, presarate ici si colo
- se coace pt 30 minute sau pana cand marginea blatului este rumena
- se astern frumos feliile de somon afumat la rece si se presara ceapa verde tocata marunt

Se serveste calda :)


luni, 7 iunie 2010

Tarta cu caise si frangipane

1 comentarii

Povestea acestei tarte a pornit de la Florin (many thanks :) ) , a continuat deghizata aici moment in care mi-am spus ca-i musai s-o incerc :)

Am schimbat putin cantitatea de migdale din frangipane.

Blat
- 1.5 cups de faina - 1 lingura de zahar
- 3/4 lingurita de sare
- 130g unt foarte rece
- 4 linguri de apa foarte rece (se poate pune pt cateva minute la congelator)
- 3/4 lingura de otet

O varianta de aluat pt blat gasiti aici, intr-o foarte simpatica prezentare a unei tarte cu cirese. :)

- se amesteca sarea cu faina, se adauga untul si se amesteca pana la obtinerea unei texturi sfaramicioase
- se adauga si apa, ne dorim un aluat legat insa nu exagerati cu framantatul, bucatile de unt se mai vad prin aluat, deci trebuie numai sa stea legat

Toate acestea se pot face si-n robotul de bucatarie, pulsand ingredientele pana se leaga

- imbracam aluatul in folie de celofan si dam la rece pt 30 de minute
- se scoate si lasa la temperatura camerei 5 minute apoi se intinde direct pe foaia de pergament cu care va merge la cuptor, ne dorim un diametru de 20-22cm

Umplutura
- caise, piersici, prune, pere, smochine proaspete etc (fructe care-si pastreaza forma dupa copt)

- caisele au fost o surpriza ciudata, desi parguite in proportie de 90% la copt au devenit extrem de acre, acide. Daca mergeti pe tema caiselor tavalitile bine-bine prin zahar si la fel presarati-le cu zahar dupa copt. Ideal ar fi sa fie 100% coapte/parguite si-atunci surprizele ciudate (cred ca) vor lipsi :)


Crema frangipane
- 100g migdale macinate marunt (prajite in prealabil aproximativ 6-8 minute la 375F)
- 75g zahar
- 75g unt
- 1 ou

- se amesteca toate si se unge blatul de tarta de mai sus, lasand cam 7cm de aluat fara crema
- se astern frumos fructele si se ridica marginea de aluat peste tarta, incretind aluatul ca-n imagine
- se unge frumos cu un galbenus diluat cu un strop (=o lingura) de apa
- se coace la cuptorul preincalzit la 200C (400F) pana se rumeneste frumos aluatul (cca 45 minute)




duminică, 6 iunie 2010

Tarta cu piersici si migdale

0 comentarii


Numele original ar fi peach-almond crumble tart, nu stiu unde sa strecor firimiturile in titlu :) asa ca va las sa descoperiti despre ce este vorba :)

E un dulce care se prepara cu eforturi minime. Am facut cantitatea de mai jos x 2

Ingrediente
  • 200g aluat de foietaj
  • 100g branza crema (Philadelphia light) la temperatura camerei
  • 1 conserva de 800ml piersici (jumatati)
  • 100g faina
  • 100g migdale tocate grosier
  • 60g zahar brun
  • 60g unt moale, nesarat
  • 0,5 lingurita extract de vanilie
- se incalzeste cuptorul la 200°C (400°F).
- asterneti o tava cu hartie de pergament
- pe o masa infainata (fiti generosi cu faina) se intinde aluatul, ne dorim un patrat cu latura de 30cm
- aluatul se pune in tava si se da la congelator pt 10 minute (branza crema se va intinde mult mai usor pe-o suprafata foarte rece)
- intr-un bol amestecati faina, migdalele si zaharul. Adaugati untul si amestecati cu mana sau cu o furculita pana obtineti o compozitie grunjoasa. Acestea sunt firimiturile :)
- se intinde peste foaie crema de branza, amestecata in prealabil cu extractul de vanilie
- urmeaza piersicile (fiecare jumatate taiata in 3 felii)
- se presara firimiturile cu migale si se coace pt aproximativ 30 de minute, sa fie aluatul foietat frumos rumenit si la fel si compozitita grunjoasa de deasupra
- se serveste cald, ornat cu inghetata de vanilie.




joi, 3 iunie 2010

Bruschetta cu branza Stilton, pancetta si ciuperci

0 comentarii


Ce poate fi neinspirat in combinatia asta? Nimic! :)

Simpla si de efect. Felia de ciabatta prajita si frecata cu usturoi e o temelie perfecta pt orice bruschetta.

1 lingura de ulei de masline
2 catei de usturoi curatati de coaja
100g pancetta taiata cuburi
250g amestec de ciuperci (daca nu aveti, un singur soi e perfect)
4 linguri de smantana
25g branza cu mucegai bleu (am folosit Stilton)
1 lingura de patrunjel verde tocat
4 felii de ciabbatta prajite (le pun la cuptor la grill/broil pt 3-4 minute, se rumenesc f repede deci atentie) frecate bine cu usturoi dupa ce-au fost scoase din cuptor

- se incalzeste uleiul intr-o tigaie, se adauga pancetta , pret de cateva minute 3-4 , ne-o dorim usor rumenita
- apoi usturoiul tocat pt 1 minut
- urmeaza ciupercile bucatite, pt alte 3-4 minute, se amesteca des
- se adauga smantana si branza sfaramata pt 1 minut, sa imprietenim aromele si sa incalzim sosul
- se presara patrunjelul tocat
- se asterne fiecare felie de paine prajita cu amestecul de mai sus si se consuma cu pofta. :)

O varianta fericita este si daca amestecati sosul cu paste (cca 300g) si serviti cu o salata verde.
miercuri, 2 iunie 2010

Clafoutis cu cirese

2 comentarii


Am incercat cateva retete pana acum, aceasta mi se pare cea mai reusita. Puteti inlocui ciresele cu visine, cu prune, afine etc cu orice fruct care ramane intact dupa coacere.

*500g cirese + 300ml lapte integral (din lipsa am pus 200ml frisca lichida + 100ml lapte)+ 3 oua + 100g zahar pudra+ 60g unt topit+ 50g de faina + 50g faina de migdale (ori inlocuiti cu amidon pt o compozitie mai lejera)+ 1 praf de sare+ 1 lingurita extract de vanilie

*30g zahar brun si 1 lingura de unt pt uns si tapetat forma

- se incalzeste cuptorul la 350F (175C)
- se unge bine cu unt o forma de ceramica ori yena si se presara cu lingura de zahar brun
- se bat ouale spuma cu zaharul, se adauga vanilia, sarea, untul topit, faina amestecata cu pudra de migdale apoi la sfarsit, incetisor, laptele infierbantat
- daca nu sunteti singuri ca amestecul e perfect fin, fara cocoloase, turnati-l in forma printr-o strecuratoare
- repartizati frumos ciresele si dati la cuptor pt 45-50 de minute ori pana clafoutisul s-a rumenit frumos si cand miscam tava, compozitia nu mai tremura ca piftia.

Se serveste caldut ori rece.