sâmbătă, 30 octombrie 2010

Bufnite de Halloween :-)

19 comentarii


in stol :)




Astazi, ne-am amuzat copios cu fetita mea si asta in timp ce murdaream constiincios bucataria cu ciocolata ( :O ).

Prezentarea e haioasa, iar gustul cupcake-urilor este superb!
De retinut musai ingredientele aluatului si pt blaturi de tort. Aluatul ramane umed, deci nu mai trebuie insiropat. Are o textura care-mi place foarte, foarte mult.

LE octombrie 2011- trimit reteta pt provocaarea lunii octombrie din saga Dulce Romanie, blogului My Fancy Cake.

Aluat pt 16 muffine:

200- 230g zahar brun + 40g de cacao+ 250ml lapte+ 90g ciocolata amaruie + 125g unt moale+
2 oua (galbenusurile separate de albusuri)+ 1 lingurita extract de vanilie+ 200g faina + 1 lingurita de bicarbonat de sodiu (am varfuit-o)+ 1/2 lingurita de sare

- muffinele nu sunt f dulci, daca le faceti simple mai adaugati 50g zahar

- intr-o craticioara se amesteca 1/3 din zahar cu cacaoa, se adauga laptele si se pune totul pe foc
- cand amestecul s-a incalzit se adauga ciocolata si se mai amesteca pe foc pt 1 minut, apoi se trage deoparte amestecand incontinuu pana ciocolata e perfect topita si culoarea amestecului este un maron inchis, lucios. Se lasa deoparte sa se recoreasca bine
- separat, intr-un bol, se freaca spuma untul, galbenusurile si restul de zahar
- se adauga faina, sarea, bicarbonatul si compozitia cu ciocolata
- se bat albusurile spma si se incorporeaza foarte incet in amestecul de mai sus
- se obtine un aluat destul de lichid insa la copt se comporta perfect
- se incinge cuptorul la 350F (o temperatura mai mica decat imi coc de regula prajiturile)
- se pregatesc formele pt muffine
- se umple 3/4 din forma (asta-i teoria :) in practica, am scapat ceva mai mult) si se coace 20 de minute
- se scot pe gratar




Crema (ar trebui sa incepeti cu ea)
- 250ml frisca se incalzesc intr-o cratita, se adauga 200g ciocolata semi-dulce ori de care preferati si se amesteca pana ciocolata s-a topit. Daca ati dat frisca in clocot, trageti de pe foc cratita si apoi adaugati ciocolata.
- amestecul se lasa la racit pentru o ora, apoi cu ajutorul unui mixer se bate spuma
- fiecare muffina primeste o 'palarie' din crema, 2 ochi facuti din biscuiti cu ciocolata si crema de vanilie (la noi mini Oreo) si bomboane gen Smarties, M&M etc pe post de pupila
- ciocul, din aceleasi bomboane, dar pe galben ori portocaliu


- urechile sunt jumatati de biscuite si daca mai aveti rabdare, le puteti imbraca si pe ele cu crema
(biscuitii ne-au sabotat putin, crema alba din mijloc uneori a ramas lipita de unul dintre biscuti insa cu toate neajunsurile :) ideea e tare simpatica si merita raspandita :) )



Neornate, sunt o idee de desert minunata.

vineri, 29 octombrie 2010

Challah- paine cu oua

11 comentarii


'Nu stiu altii cum sunt' , dar eu cand vedeam cate-o impletitura din 6 snururi parca zaream un balaur si-mi spuneam ''obisnuieste-te cu gandul ca asa ceva nu-ti iese'' :))

Si cum niciodata e un cuvant pe care-l tot imping in afara vocabularului meu :), am bifat cu succes si impletitura din 6 si o sa vedeti ca e chiar foarte simplu de executat.

Pentru prima oara, tineti aproape de monitor :) si urmariti clipul acesta iar dupa ce-ati prins metoda veti vedea ca este simpla si rezultatul cat se poate de frumusel.

Aluatul pentru challah este vartos ( musai! altfel nu-si pastreaza forma frumoasa la copt) si cu toate acestea iese o paine pufoasa, o nebunie sub forma de friganele, budinca de paine sau in orice tip de sandwich va place.

Ingrediente:
1,5-2 lingurite de drojdie uscata instant + 600g faina pt paine + 125-150ml apa calduta + 2 oua mari+ 60ml ulei + 60ml miere+ 1,5 lingurite sare

Pentru uns:
1 galbenus + 1 lingura de apa

Pt presarat, optional: seminte de susan ori mac

- intr-un bol incapator, se amesteca 100g din faina, drojdia si apa si se da deoparte 15-20 de minute, pana compoztia dospeste
- se adauga ouale, mierea, sarea apoi treptat faina
- se framanta un aluat vartos, dar fin (fara cocoloase)
- se lasa deoparte la loc cald pana isi dubleaza volumul

Taina: incalziti cuptorul la 170F, stingeti-l, lasati-l 10 minute sa se recoreasca usor si puneti bolul cu aluat in cuptor. Ati creat astfel un loc caldut si ferit de curentii de aer.

- aluatul dospit se imparte in 6 parti egale
- fiecare parte se intinde cu sucitorul intr-un dreptunghi de 3-5mm grosime si se ruleaza ca in imagine
- din aluatul rulat astfel formam un snur, video clipul arata foarte clar cum se procedeaza
- procedam la fel de alte 5 ori
- snururile se prind la capat cu o greutate (conserva, sucitor etc) si se incepe impletirea
- lucram mereu cu cele 2 snururi care sunt in margine
- mai departe las clipul sa va ghideze, e mult mai simplu decat 'transmite' imaginea cu rezultatul final. Zau! :)



cu fata si cu dosul :) la fotograf






- se lasa la dospit sub folie de plastic si stergar, asezate delicat pe paine,aproximativ o ora sau pana volumul este de cel putin 1,5 ori mai mare
- se unge cu galbenusul amestecat cu apa, se presara eventual cu mac/susan si se da la cuptorul incins in prealabil la 350F, pt 35-40 sau pana aveti in cuptor o paine aurie
- se lasa pe gratar la racorit.



O sectiune pufoasa.



Pentru friganele:

- 4-5 felii de paine, 150-200ml lapte, 2 oua batute, faina.
- laptele il puteti aroma cu extract de vanilie daca mancati friganelele cu ceva dulce, daca nu, laptele se lasa simplu
- se trece fiecare felie de paine prin lapte -> faina-> ou
- se prajeste intr-o tigaie, in putin ulei si eventual unt, temperatura medie, pana se rumenesc frumos.

marți, 26 octombrie 2010

Danish-croissant

10 comentarii


O combinatie superba de arome si texturi.
Reteta de unde m-am inspirat cerea mai mult timp de asteptare, insa rabdarea nu-i una dintre calitatile mele si totusi a iesit ceva special.

Aluat:
500g faina + 1 plic de drojdie uscata+ 125ml lapte + 60ml suc de portocale+ 2 oua mari+ 65g zahar + 1 lingurita rasa de sare+ 1 lingurita de miere+ 2 lingurite de extract de vanilie+ coaja rasa de pe 2/3 dintr-o portocala


- drojdia se pune la dospit impreuna cu o lingurita de miere si cateva linguri de lapte din cantitatea totala



- in bolul malaxorului punem faina, ouale, laptele, sucul de portocale, sarea, vanilia si drojdia dospita
- se framanta pana se obtine un aluat elastic si fin (cantitatea de lichid si faina necesare, se pot vag ajusta si asta numai pt ca tipurile de faina sunt diferite)
- se intinde o foaie dreptunghiulara, de 5mm grosime

Pomada: 150 unt moale + 40g faina
- se amesteca intr-o pasta
- se intinde amestecul cu unt pe foaia de aluat, numai pe 2/3 din el si se incepe plierea ca in fotografii



- se lasa la congelator 20 de minute
- se intinde iarasi un dreptunghi, fara a roti aluatul si se pliaza in acelasi fel ca mai sus
- se da iarasi totul la rece pt 20 de minute. se repeta pasul cu intinsul aluatului, apoi plierea lui de 3 ori, cu pauzele de cate 20 de minute cand aluatul va sta in congelator (ori 30 minute in frigider)
- dupa ultima pliere am lasat aluatul in frigider pt o ora, apoi afara pt alta ora
- se intinde aluatul in forma de cerc si se taie in 16 bucati (am folosit cutitul pt pizza)
- fiecare fasie se va umple cu gemul preferat (am folosit magiun de prune si un gem de mere)



- se ruleaza fiecare corn tinand cu o mana de varful triunghiului, tragand de el delicat in asa fel in cat sa avem mai mult ''material'' de rulat



- se ruleaza toate croissantele si se pun in tava asternuta cu hartie de pergament pt 2 ore (acoperiti cornurile cu un stergar de bucatarie sa impiedicati uscarea lor)
- se incinge cuptorul la 400F
- dupa cele 2 ore de asteptare, croissantele se ung cu un amestec de galbenus si apa (atentie sa nu curga oul pe partea unde ar trebui sa se desfaca aluatul foite)
- se dau la cuptor pt 13 minute
- inainte de a inchide usa cuptorului aruncati 2-3 cuburi de gheata in cuptor
- dupa cele 13 minute cuptorul se da pe 375F si croissantele se tin acolo pana se rumenesc frumos (cca 20 de minute)
- se scot pe un gratar si se lasa la racorit dupa care se glazureaza



Glazura: 2-3 linguri de zahar pudra, frisca lichida aprox o lingura, extract de vanilie 1 lingurita
- din toate ingredientele, ne dorim o glazura suficient de curgatoare pt a putea orna croissantele deci cantitatea de lichid ori zahar pudra se mai poata ajusta
- am pus amestecul intr-o punguta, am taiat punga la un colt, o taietura minuscula si am ornat croissantele



Sunt pufoase, parfumate, un vis ... :)

luni, 25 octombrie 2010

Risotto milanez

1 comentarii


Reteta ii apartine lui Mario Batali, a carui arta culinara (am mai spus, stiu :) ) ma lasa cu un zambet fascinat dupa fiecare vizionare.

1/4 cup ulei extra-virgin de masline
1 ceapa de marime medie, tocata in cubulete de 5-6mm
1 lingurita de sofran
3 1/2 cups supa de pui fierbinte
2 cups orez arborio (orez cu bob rotund)
1/2 cup vin alb
100g unt nesarat
1/2 cup Parmigiano-Reggiano dat pe razatoare, plus cativa carlionti pt servit

- se incalzeste uleiul intr-o cratita ori tigaie mare, la temperatura medie
- se adauga ceapa si se amesteca pana devine transparenta, 8-10 minute
- intre timp sofranul se adauga in supa fierbinte, amestecand putin sa se infuzeze
- cand ceapa a transparenta, se adauga orezul si se amesteca cu o lingura de lemn pana e putin prajit si opac, in jur de 3-4 minute
- se adauga vinul si cate putin din supa, amestecand incontinuu pana lichidul e absorbit
- se tine pe foc pana orezul e fiert, desi al dente si cremos, cam 15 minute
- se adauga untul si cascavalaul si se amesteca pana s-au incorporat bine
- se serveste in farfurii incalzite, adaugand extra cascaval

Si daca vreti ceva mai mult :) puteti servi risotto alaturi de un osso buco delicios.

Orezul arborio

luni, 18 octombrie 2010

Martipan - bile cu visine din visinata

9 comentarii


O reteta pe care mama o facea exclusiv de sarbatori.
Aroma bilutelor este superba, iar visina ascunsa-n mijlocul ei, ii da un rafinament aparte.


- se fierb de cu seara 400g de cartofi in coaja.
- a 2-a zi se cojesc, apoi se dau pe razatoarea mica se amesteca cu 500 gr zahar
- se pune totul la fiert amestecand continuu cam 12 min. la foc mic sau pana cand se intareste destul de bine.
- se ia de pe foc se adauga 1/2 lingurita de esenta de migdale si 200g nuci macinate
- se lasa totul la racit, apoi se lucreaza cu mainile umede.
- se ia cu o lingurita din amestec se pune in mijloc o visina scursa cu o zi inainte, se face o bila (de marimea unei alune uriase/jumatate de nuca) se da prin zahar tos
- se pun la uscat intr-un loc racoros, pt 4-5 zile.

Am facut reteta cu cirese in compot (cumparat) si desi bune, nu se compara cu originalul.
vineri, 15 octombrie 2010

Ham roll bento

2 comentarii


Bento sau mancare la caserola. :)
Initial erau combinatii de orez, peste, legume azi se imprumuta termenul pt a desemna mancarea la pachet.

Rulouri cu sunca si fasole verde

- un pumn de fasole verde se fierbe in apa sarata cca 3- 5 minute
- intr-o felie de sunca depretunghiulara se ruleaza 6 pastai fierte+ racite, apoi se taie cu totul in 3

Salata de cartofi

- 1 cartof dulce + 2 cartofi rosii - se fierb (i-am taiat cuburi si i-am fiert separat deoarce cartoful dulce se fierbe ff repede) apoi se scurg bine de apa si se pun intr-un bol
- intr-un alt bol, mai mic, se amesteca 2-3 linguri de iaurt, 1 lingura de maioneza, o ceapa mica tocata marunt + o lingura de patrunjel verde tocat marunt si daca indrazniti :) si-o lingura de miez de nuca tocat grosier.


- in caserola pt servici se pun cateva rulouri cu sunca si fasole, salata de cartofi si cateva rosii (cherry ar fi ideal)
joi, 14 octombrie 2010

Paine din carne cu fulgi de porumb

0 comentarii


Un fel foarte aromat, foarte ...umed si potrivit langa tot felul de garnituri (cartofi in fel si chip, mamaliga, mancare de linte etc) ori in sandwichuri.

1 kg carne de vita tocata (sau 750g vita si 250g porc) + 1 ceapa tocata marunt+ 150g fulgi de porumb (corn flakes) maruntiti+ 60ml sos de rosii/ketchup+ 1 lingura de mustar+ 1-2 oua batute lejer + sare si piper dupa gust + zahar brun cca 1 lingurita

- se incinge cuptorul la 375°F si se unge cu ulei o forma pt paine din ceramica ori sticla yena
- intr-un bol se amesteca toate ingredientele cu exceptia zaharului
- se intinde compozitia in forma, apasand bine



- se presara cu zahar brun (facultativ)
- se coace cca 1 ora sau pana s-a rumenit frumos





- se transeaza si se serveste cu garnitura preferata si eventual ketchup sa aiba trecere si la copii :)
sâmbătă, 9 octombrie 2010

Tulumba

20 comentarii


Aluatul oparit poate fi folosit in f. multe retete, una mai buna decat cealalta.
Churros / Eclere / choux a la creme / Gougere / Rulada cu ciuperci

Dulcele de azi cu nume haios, are radacini turcesti si desi seamana cu gogosile spaniole (churros) la metoda de pregatire, la final fiecare o ia pe alt drum.

Sirop:
se pun la fiert 300ml apa + 200g zahar + zeama de la 1/2 lamaie
- se trage de pe foc cand zaharul e topit si se lasa deoparte pana s-a racit complet (f important)
- consistenta siropului trebuie sa semene cu cea a mierii, nu atat de densa totusi :)

Aluat:
300ml apa+ 30g unt se pun intr-o cratita pe foc, cand incepe apa sa clocoteasca se adauga dintr-o data 200g faina si un praf de sare. Se amesteca pana ce aluatul se desprinde de peretii cratitei si nu exista urma de cocolos.

Se lasa la racorit, apoi se adauga pe rand 3 oua. Aluatul nu este curgator, dar nici din cale-afara de vartos. Se toarna aluatul intr-un 'buzunaras'' inarmat cu o forma cu modelul din foto (diamentrul 1cm) si se incepe prajirea tulumbelor in baie de ulei.

Uleiul trebuie sa fie incins pe mijlociu mare, tulumbele de cca 10cm lungime, se scapa delicat in ulei si se prajesc pana sunt aurii.

Am folosit o foarfeca sa tai fiecare tulumba la lungimea potrivita (se poate rupe aluatul si cu mana).



Se scot pt cateva secunde pe hartie absorbanta, apoi, asa fierbinti, se pun in sirop pt cateva clipe, se rotesc sa fie toate partile bine inmuiate in sirop si se pun pe o farfurie curata.

Se servesc reci.



joi, 7 octombrie 2010

Prajitura cu prune

4 comentarii




Reteta o gasiti aici .
Pentru genul acesta de dulce, aluatul este cel mai bun din cate am incercat. Nu cantaresc niciodata ingredientele.

Prunele curatate de samburi se aseaza cu interiorul in sus, pe aluat si se presara locul samburelui cu zahar amestecat cu scortisoara. Se coace pana ce aluatul e auriu, se lasa la racorit si se taie.

E simpla si fara exagerare, excelenta.



marți, 5 octombrie 2010

Legume la cuptor

7 comentarii


Sunt retete al caror nume nu-l pot infrumuseta, insa am imaginile pe post de magnet/back-up in ''lupta'' (de tip ''pick me! pick me!'' ) cu cititorii :)

La sfarsit de saptamana pribegind cu fata mea prin magazine, am ajuns, cam silita :)) ce-i drept, la unul dedicat persoanelor cu inclinatii artistice de orice fel. Cand sa iesim zaresc intr-un colt niste caserole foarte fain compartimentate si-o cartulie de retete Lunch box revolution . Retetele sunt simple, rapide, pe scurt, ideale pt noi, toti cei carora ziua de 24 de ore li se pare prea scurta :)

Ideea de retinut ar fi ca trebuie sa insistam sa asociem de la 3 la 5 culori in farfurie, pornind de la ingrediente verzi (broccoli, verdeturi, castravete, sparanghel, fasole, dovlecel etc), rosii (ardei, sfecla rosie, rosii, suc de rosii, morcovul se poate inghesui aici etc), albe (unt, samantana, pastranac, usturoi, ciuperci, lapte de cocos etc), galbene (lamaie, cartof, porumb, mustar etc), negre (sos de soia, otet balsamic etc). Toate acestea pentru o alimentatie care devine automat mai sanatoasa.

Legumele (cartofi, ceapa/praz, sfecla rosie, morcovi, pastranac, ardei, vinete etc) se taie in bucati potrivite si se amesteca bine cu un amestec din ulei de masline+ miere+ usturoi zdrobit + otet balsamic+ cimbru/rozmarin.

Teoretic, pt 2 persoane ne-ar trebui:
- 2 cepe mici + 2 sfecle mici + 2 pastarnaci mici+ 2 morcovi mici+ 200g cartofi noi ... toate curatate si taiate in sferturi
- sosul: 5 linguri de ulei de masline + 3-4 linguri miere + 4 linguri otet balsamic+ 6 catei de usturoi zdrobit+ cimbru/rozmarin tocat marunt se amesteca bine

Legumele generos poleite cu sos, se intind intr-un singur strat intr-un vas de ceramica si se dau la cuptor la 400F pana se rumenesc frumos. Eu le-am amestecat delicat la fiecare 15 minute si pt ca le-am taiat mai grosolan, mi-a luat in jur de 60 de minute sa le consider gata. Daca le taiati micute precis ajung 30 de minute. Am presarat sare dupa gust si daca doriti puteti presara si patrunjel verde tocat marunt.



Le-am servit langa o tocanita cu carne de vitel.
Am taiat carnea cuburi, am prajit-o putin, am acoperit-o cu bere si supa de pui, am pus o crenguta de cimbru, putin boia de ardei dulce si-am lasat-o sa fiarba sub taina capacului pana s-a inmuiat carnea. Am sarat si piperat. Gata!

Legumele preparate in felul acesta sunt minunate.

duminică, 3 octombrie 2010

Marinada pentru fripturi

2 comentarii


Reteta de azi este foarte scurta.

Sosul de soia fragezeste carnea si in plus ii da o aroma si-o culoare deosebite. Il folosesc la carnea de porc, vita, pui si la peste.

Marinada pentru 3 bucati de ceafa de porc, ori 6 pulpe de pui: 100-150ml sos de soia, piper proaspat macinat, usturoi tocat, coriandru seminte (facultativ).

Se pune carnea intr-un recipient si se acopera cu marinada, se completeaza cu apa in asa fel incat carnea sa stea in lichid.
Se lasa peste noapte la frigider. Daca aveti mai multa carne si cantitatea de sos de soia trebuie marita.

Voi ce marinade folositi? :)



sâmbătă, 2 octombrie 2010

Salam de biscuiti

8 comentarii


Un clasic al deserturilor copilariei multora dintre noi. :)
Prezentarea o gasesc simpatica... daca tot il numim salam sa-l si deghizam intr-unul.
Mica noutate ar fi si adaugarea unor marshmallows in amestec.

225 g ciocolata tocata, cu min 70% cacao
125g unt moale, nesarat
150g zahar pudra
1 ou
200g biscuiti rupti in bucatele de 1cm (petit-beurre de ex)
100g marshmallows albe ori colorate
si facultativ: 2 linguri de stafide albe si 2 linguri de nuci/alune/fistic/seminte de pin prajite etc
arome: esenta de rom, de vanilie etc

- pregatim un bain marie si topim ciocolata cu untul
- tragem deoparte si adaugam oul (batut in prealabil) si zaharul
- acum ar trebui adaugate si esentele preferate, eu am pus de rom
- turnam compozitia intr-un bol in care am amestecat biscutii si marshmallows si le imprietenim pe toate delicat
- se pune totul pe o folie de aluminium se ruleaza intr-o forma de salam si se da la rece pt 2 ore sau pana se intareste (eu am mai verificat salamul si pt ca initial e oarecum moale, se deformeaza in frigider, asa ca putin intarit e mai receptiv si mai usor de manevrat, forma dorita fiind de cilindru)
- odata intarit se tavaleste prin zahar pudra (din cel cu amidon) si se feliaza







Varianta color.