sâmbătă, 19 februarie 2011

Prajitura cu morcovi




Ideea de ornare, f simpatica, ii apartine Marthei Stewart, reteta insa, am modificat-o destul de mult. Rezultatul este delicios!
Prajitura aceasta este foarte populara pe meleagurile nord americane. Am gustat candva demult o varianta comerciala si foarte multi ani nu mi-a mai trebuit. Gustul unei prajituri de casa este totusi incomparabil si acum imi pare rau ca nu i-am dat o sansa, mai demult. Cu asa un aspect sarbatoresc, pana si o prajiturica cu nume neatragator poate deveni invitat de onoare la masa.
Cup= pahar de 240ml
Blaturile se coc in forme de maxim 21cm diametru.
- unt nesarat pt uns tavile/formele
- 450g faina
- 1 cup nuci pecans tocate in bucati mari, coapte in prealabil pt 7 minute la 375F (190C)
- 450g morcovi curatati si dati pe razatoarea mica
- 3 oua mari la temperatura camerei
- 1/3 cup kefir
- 1 lingurita de extract de vanilie
- 200g zahar
- 125ml ulei
- 1 lingurita de ghimbir proaspat ras
- 2 lingurite de praf de copt
- 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita de sare
- 1/2 lingurita de scortisoara

- ingredientele uscate se amesteca intr-un bol
- cele umede in altul
- se toarna amestecul lichid peste celalalt si se amesteca pana se obitine o coca oarecum vartoasa
- se imparte in 2 tavi cu diametrul de 21cm si se coace la 320F (160c) pt 1 ora sau pana ce scobitoarea infipta in mijlocul blatului iese uscata
- se lasa la racit pe un gratar, apoi se taie fiecare blat in 2



Crema:
- 500g branza crema (gen philadephia), coaja rasa de la o portocala netratata chimic, 100ml frisca, 150g sau 200g zahar pudra
- se amesteca toate pana se obtine o crema spumoasa si se da deoparte, la racoare



Fasiile de morcovi, de 2-3mm grosime, sunt taiate cu madolina, si fierte intr-un sirop din 2-3 pahare de apa + un pahar de zahar. Se fierb pe foc mic pana devin oarecum transparente. Se lasa la racit in sirop. Inainte de a orna tortuletul se pun pe hartie absorbanta pt cateva clipe.

Tortul se monteaza alternand blaturi si crema, se imbraca totul cu crema si se orneaza cu fasiile de morcov.




14 comentarii:

  1. Servus Mona,
    ma bucur ca-ti place. E suprinzator de buna. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. da,superba ornarea,dar si prajitura.am facut si eu una cindva cu nuci si mascarpone,mi-a placut!:)

    RăspundețiȘtergere
  3. wooowww, trebuie sa o incerc!! Si eu eram sceptica in legatura cu morcovii, insa acum sunt in stare sa-i pun peste tot :) Pupici! Great photos! :*:*:*

    RăspundețiȘtergere
  4. Alsion, dupa mine face parte din genul de desert din care mananci putin si esti satifacut :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Morcovii sunt foarte ok in prajitura, pe mine glazura/crema ffoooarte dulce ma destabiliza. Aici 'se poarta' o glazura alba, ff dulce care nu-i pe gustul nostru. Am ajustat cantitatile si a iesit foarte ok.

    RăspundețiȘtergere
  6. Chiar woauuuuu! In forma "canadiana" n-am incercat, insa noi suntem fan prajitura cu morcovi, deobicei fac reteta elvetiana. A ta arata superb, cred ca ma apuc de treaba wek-endul care vine. Pupicei

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna, Andreea. Vai ce minunatie ai facut! Te aplaud! Am facut si eu o data 'Carrot Cake' sub forma de chec, dar a trebuit sa adaptez asa zisul frosting american care dupa cum ziceai si tu, e ametitor dulce. Asa cum l-ai facut tu cred ca e placut, eu i-am dat o tenta acrisoara care era in balans cu dulceata morcovului. Voi incerca reteta ta, ma bazez pe reteta ta americana adaptata gusturilor romanesti.:) Ana

    RăspundețiȘtergere
  8. Yafa te pup! O sa caut negresit varianta elvetiana pe site-ul tau minunat

    RăspundețiȘtergere
  9. Servus Ana :)

    eu la creme incep cu o cantitate mai mica de zahar, gust si ajustez totul ... ca la mancaruri :))
    Nu-i a la carte, dar decat sa sfarseasca in gunoi mai bine asa. :)

    Iar la blaturi, cand in reteta sare de 200g de zahar la 350g-500g faina clar reduc cantitatea.

    RăspundețiȘtergere
  10. marturisesc ca nu am avut curajul sa fac prjitura asta!

    RăspundețiȘtergere
  11. Di ce? :)
    E cat se poate de ok. Nu e numarul 1 pe lista mea, dar categoric e un dulce fain.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ador tortul de morcov, si prezentarea este superba! Sa ai o zi frumoasa :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Merci frumos Mihaela, la fel si tie.

    Am incercat reteta pt ca prezentarea era prea simpatica s-o ignor :)

    RăspundețiȘtergere