sâmbătă, 30 aprilie 2011

Dressing pentru salata Caesar

9 comentarii


Simplu de facut acasa, tare gustos si usor de imprietenit cu diferite ingrediente, in afara celor din clasica salata.

Sa incep cu ingredientele pt o maioneza ultra rapida :
- dintr-un ou intreg, o lingurita de mustar si 200ml ulei de samburi de struguri/floarea soarelui/ulei de masline light.

Toate cele de mai sus se pun intr-un recipient adanc si cu ajutorul blenderului vertical se amesteca intr-o maioneza fabuloasa, in mai putin de 1 minut.
Pe blogul Gabrielei Cara gasiti si filmuletul care m-a inspirat. Foarte multumesc!

Ingrediente pt dressing:
- 2-3 fileuri de ansoa in ulei maruntite
- 2-3 catei de usturoi tocati marunt
- 2/3 din zeama de la o lamaie
- 1 lingura de sos Worcestershire
- daca mai este nevoie se adauga sare
- piperul il adauga direct in salata



- toate ingredientele se adauga in maioneaza de mai sus si dressingul se serveste apoi dupa bunul vostru plac. :)

Aici am folosit sosul intr-o salata din frunze romaine (rupta marunt)+ miez de nuca+ rosii cherry taiate in jumatate+ parmezan ras.

Intai amestec cu putin sos numai frunzele de romaine, apoi o decorez cu restul de ingrediente si mai adaug putin dressing.


luni, 25 aprilie 2011

Castraveti umpluti cu somon afumat si branza de capra

9 comentarii


Ideea de prezentare, am prins-o din 'Modus cuisine' o cartulie cu aperitive cu aspect simpatic.

Nu-i un fel la care trebuie musai indicate cantitatile, insa pt o oarecare continuitate, iata varianta mea: 3 linguri de branza de capra si-o lingura de smantana se amesteca bine, se adauga 2-3 felii de somon afumat si 1-2 linguri de ceapa verde, tocate marunt.

Am folosit 1,5 castraveti de sera spalati, taiati in bucati de 4-5 cm, scobiti cu o lingurita ( cam 2/3 in adancime) ajustati pe margine in asa fel incat sa devina cubici.

Castravetii se umplu cu amestecul de mai sus si se orneaza cu jumatati de cirese uscate (originalul sugera cranberry uscat), fasiute de somon afumat si nuci tocate grosier ori seminte de floarea soarelui putin prajite.



Reteta din modus cuisine

miercuri, 20 aprilie 2011

Ce sa mai gatim pt sarbatorile pascale?

10 comentarii
Amintirile copilariei harghitene imi soptesc: ciorba de miel cu tarhon, miel umplut (umplutura fiind amestecul pt drob), fleica de miel, salata de cartofi, cozonaci cu mac, cu nuca si cu urda si felurite prajiturele cu crema.

Anul acesta voi face sarmale in foi de vita, o pulpa de miel la cuptor (statuta de c-o zi inainte intr-un bait din vin rosu, otet balsamic, usturoi si rozmarin) alaturi de-o salata si niste cartofi crocanti in exterior si moi in interior, cozonaci cu nuca si-un tort cu alune si crema de ciocolata, unguresc la origini (Sümegi torta) si desigur, oua rosii.

Chiar daca unele poze nu-s reusite (unele-s vintage de-a dreptul), retetele sunt imbatabile. :)












Indexul de Retete de-abia v-asteapta.
Spor la treaba! :)
marți, 19 aprilie 2011

Vinete pane cu branza de capra

2 comentarii


Va doresc Paste fericit alaturi de cei dragi si sa ne vedem cu bine si cu mai mult timp de emisie :) in lunile care vin! Zeci de retete stau in joc de glenza in dosarele din calculator, sa speram ca le pot slobozi cat de curand.

Ador vinetele sub orice forma si reteta de azi este un test reusit. Am testat gustul vinetelor pane la cuptor ca varianta mult mai sanatoasa a vinetelor prajite in tigaie.
Am curatat vanata, am taiat-o felii, am tavalit feliile prin faina (am pus feliile intr-o punga ziploc, am adaugat 3 linguri de faina si-am scuturat bine. In felul acesta pudram delicat feliile de vanata cu faina), apoi le-am trecut prin ou batut (sarat si piperat dupa gust), apoi prin pezmet si le-am copt la 375F (190C) pe-o tava asternuta cu hartie de pergament, 20 de minute pe-o parte, 20 pe cealalta. In ultimele 10 minute am pus si cate-o bucatica de branza de capra (minunat mai stie sa se comporte in caldura cuptorului).

Am servit rondelele pane caldute.
Verdict: exterior crocant, interior moale= o nebunie!
Sa le mananc ca pe seminte si mai multe nu...



sâmbătă, 16 aprilie 2011

Copy de ici, paste dincolo ... restul e tacere

14 comentarii
O prietena din blogosfera mi-a atras astazi atentia asupra unui site care lasa mesaje blogerilor solicitand schimb de linkuri si care de fapt, este un site care copiaza retetele altora fara sa fie impiedicat de-un dram de fair play.

Retete sunt facute pt a fi date mai departe, iar eu personal nu am nimic impotriva celor care se inspira de ici de colo si modifica reteta dupa gustul propriu, fara sa indice cu religiozitate sursele.

Pe scurt, totul e foarte ok din punctul meu de vedere atata vreme cat nu e copy de aici si paste in alta parte, de la retete, la fotografii, oftaturi, glumite si emoticoni.

Siteul retete net punct com a sarit peste un pas important in 'relatia' noastra virtuala si anume, acela de a-mi cere permisiunea re-publicarii articolelor:
Pere in aluat de foietaj, Tort buturuga, Gogosi, Prajitura cu morcovi, Tort cu martipan si pere in vin rosu si ... si m-am lamurit!

Am lasat un comentariu prin care rugam administratorul site-ului sa-mi improspateze memoria asupra vreunei intelegeri de care poate am uitat sau sa insereze linkul spre postarea mea si desi mi-am vazut initial comentariul publicat, acum este sters.

Cu alte cuvinte site-ul retete net nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase.

Nu pot decat sa-i urez succes in a copia munca altora.
Trebuie ca exista o satisfactie si in genul asta de indeletnicire...
vineri, 1 aprilie 2011

Burek Divan

14 comentarii


Zilele trecute m-am cadorisit cu inca o carte de bucate (a girl's gotta do what a girl's gotta do). Se numeste ''Cuisine mediterranéenne'', are dimensiunea unei enciclopedii, cu alte cuvinte, daca incerc o reteta pe zi vreme de un an, tot n-o dovedesc. Ce bine! :)

Reteta de azi e f rapida si foarte savuroasa (ma rog, pt mine tot ce este cu foietaj e delicios)

Ingrediente
(pt 4 persoane):
- 250g foietaj+ 1 ou pt uns + seminte de susan negru pt decor
- 1 piept de pui dezosat taiat fasii de 5mm latime+ 1 ceapa tocata julien+ 2-3 catei de usturoi maruntiti+ sare si piper dupa gust+ ulei de masline+ 1 pumn de marar verde maruntit+ 1 lingura de cimbru proaspat (daca nu aveti nu-i bai)

- se incinge cuptorul la 375F(190C)
- punem 2 linguri de ulei intr-o tigaie incapatoare si-l lasam sa se incinga pt cateva secunde
- se adauga ceapa si se caleste 2 minute, apoi se adauga usturoiul si se continua prajirea inca un minute
- urmeaza carnea , apoi se soteaza totul cateva minute pe foc mare
- cand carnea e patrunsa bine, se presara verdeturile, se amesteca si se lasa deoparte sa se racoreasca bine
- se decupeaza foietajul in cercuri cu diamentrul de 15 cm (cu ajutorul unui castronel de ex) si se pun pe fiecare 2-3 linguri de umplutura
- se pliaza bordurile peste umplutura in asa fel incat sa inchidem aluatul peste umplutura
- se pun mingiutele cu deschizatura in jos, pe o tava asternuta cu hartie de pergament, se ung cu ou, se presara cu seminte de susan negru si se dau la cuptorul incins pt 20-25 de minute sau pana s-au rumenit frumos
- se servesc calde