tag:blogger.com,1999:blog-5111909147000911929.post2158954975374588057..comments2023-10-11T06:51:45.405-07:00Comments on Dimineti insorite: Maia- drojdia naturalaAndreeahttp://www.blogger.com/profile/16031525066311429280noreply@blogger.comBlogger40125tag:blogger.com,1999:blog-5111909147000911929.post-87656758750954295382022-01-30T05:13:41.266-08:002022-01-30T05:13:41.266-08:0010 ani mai tarziu...
25g drojdie proaspata=7-8g dr...10 ani mai tarziu...<br />25g drojdie proaspata=7-8g drojdie instantAndreeahttps://www.blogger.com/profile/16031525066311429280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5111909147000911929.post-53140766822526696482018-11-14T09:05:00.154-08:002018-11-14T09:05:00.154-08:00Reteta de pâine se poate?
Reteta de pâine se poate?<br />Anahttps://www.blogger.com/profile/14239317160684554334noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5111909147000911929.post-83333872780461417272014-05-26T05:18:12.301-07:002014-05-26T05:18:12.301-07:00PS mirosul devine din ce in ce mai acru daca nu e ...PS mirosul devine din ce in ce mai acru daca nu e hranita maiaua la timp. Cand o reinprospatezi are un miros f placut, doar vag acrisor. Cand e f acru mirosul e doar semn ca maiaua trebuie hranita. Andreeahttps://www.blogger.com/profile/16031525066311429280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5111909147000911929.post-83416815453910938792014-05-26T05:13:20.350-07:002014-05-26T05:13:20.350-07:00Servus,
Mirosul e un acrisor placut. Daca e cald,...Servus, <br />Mirosul e un acrisor placut. Daca e cald, fermenteaza mai repede, consuma faina mai repede si ca atare trebuie hranita mai des. Eu o tin la frigider. Cand ma pregatesc sa fac paine o scot de ex. dimineata din frigider, o hranesc iar seara iau o mica parte, o hranesc si o pun inapoi in frigider, o alta parte o pun la dospit cu o cantitate mai mare de apa si faina ( totul va intra in paine a 2-a zi) si daca mai ramane ceva, arunc. Andreeahttps://www.blogger.com/profile/16031525066311429280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5111909147000911929.post-45178970518258896332014-05-25T22:45:49.734-07:002014-05-25T22:45:49.734-07:00Buna!
Am incercat si eu sa incep sa fac drojdia d...Buna! <br />Am incercat si eu sa incep sa fac drojdia de casa urmand fazele si tinand maiaua la temperatura camerei. Intrebarea mea e, ce miros ar trebui sa aibe? Sau daca e prea cald s-ar puteasa se inacreasca?Mersi.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17198307800925372852noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5111909147000911929.post-29747561239023416862012-02-17T06:39:05.794-08:002012-02-17T06:39:05.794-08:00vrei sa inlocuiesti drojdia salbatica cu cea insta...vrei sa inlocuiesti drojdia salbatica cu cea instant? raspunsul este: probabil se poate, insa se schimba semnificativ reteta, iar eu n-am experimentat cu genul asta de modificari.Andreeahttps://www.blogger.com/profile/16031525066311429280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5111909147000911929.post-41493614961356776772012-02-17T06:35:54.449-08:002012-02-17T06:35:54.449-08:00Te rog sa imi spui daca as putea inlocui drojdia p...Te rog sa imi spui daca as putea inlocui drojdia proaspata cu cea instant?iti multumesc anticipat.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5111909147000911929.post-60237110285777097402012-01-17T12:16:33.023-08:002012-01-17T12:16:33.023-08:00Suna super prima experienta!
Pe mine ma fascineaz...Suna super prima experienta!<br /> Pe mine ma fascineaza :) cum liucreaza maiaua si ce rezultate se obtin. Daca incerci painea fara framantare cu maia, lasa-mi 2 cuvinte, te rog, despre cum ti s-a parut. :)Andreeahttps://www.blogger.com/profile/16031525066311429280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5111909147000911929.post-25439148894954028672012-01-17T11:06:26.683-08:002012-01-17T11:06:26.683-08:00Multumesc mult pentru ajutor;azi am facut prima tu...Multumesc mult pentru ajutor;azi am facut prima tura de clatite; eu oricum faceam clatitele cu drojdie(le zic placinte subtiri o reteta veche de undeva din Ardeal)asa ce nu am sesizat mare diferenta ,painea ,dupa reteta ta,e in cuptor(a crescut foarte frumos,astept sa vad cun iese,ce m-a impresionat e cum isi schimba aluatul textura inca de la prima impaturire)<br />-am pregatit o "plamadeala" exact ca la reteta de paine si incerc varianta pt painea neframantata,sa vedem ce iese<br />SimonaSimonanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5111909147000911929.post-89913718766506124182012-01-16T10:42:05.040-08:002012-01-16T10:42:05.040-08:00Servus Simona,
din pacate maiaua nu poate inloc...Servus Simona, <br /><br /><br />din pacate maiaua nu poate inlocui pur si simplu drojdia. E mult de povestit si eu inca n-am incercat sa experimentez, ca sa pot garanta rezultatul :) . <br /><br /> Poti citi pe tema asta aici: http://www.thefreshloaf.com/node/5569/converting-recipe-uses-instant-yeast-sourdough-starter-recipe<br /><br /><br />aluatul pt clatite trebuie facut cu cateva ore inainte, ca sa aiba maiaua timp sa actioneze :)<br /><br />O zi faina sa ai!Andreeahttps://www.blogger.com/profile/16031525066311429280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5111909147000911929.post-58098840070522375962012-01-16T09:23:31.476-08:002012-01-16T09:23:31.476-08:00multuesc mult pentru ajutor;mai am o intrebare pot...multuesc mult pentru ajutor;mai am o intrebare pot sa fac unkneaded bread cu dojdia asta?(varianta asta de paine o folosesc de multa vreme cu diferite combinatii de faina si cu multe seminte,rerultatul e foarte bun iar procesul tehnologig extrem de drag mie)<br />Simona<br />ps maine voi incepe cu o tura de clatite sa vad cum lucreaza ;multe multumiri inca o datasimonanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5111909147000911929.post-74778418741407166732012-01-15T10:33:49.592-08:002012-01-15T10:33:49.592-08:00Buna simona,
procedeul de mai sus este doar impro...Buna simona,<br /><br />procedeul de mai sus este doar improspatarea drojdiei, insa de-atunci am experimentat mult si nu ai nevoie de cantitati atat de mari. Poti merge cu o formula de improspatare 10g maia mama- 20g apa-25g faina. <br /><br />Cand faci paine trebuie sa obtii cantitatea de maia necesara retetei. De exemplu reteta s-ar putea sa ceara: 280g de maia matura/mama pt reteta, tu nu ai atata la pastrare, deci ce ai trebuie sa sporesti. De ex: 23g maia mama + 114g faina+ 143g faina iti dau in 12 ore 280g de maia pe care o vei amesteca, in intregime, in paine. Eu cand fac paine iau din cantitatea de maia mama cat mi se cere, in ex de mai sus 23g si pastrez alte 10g pt a le hrani/improspata. Restul de droijdie mama se arunca. Se ia mereu din cea veche, se adauga apa si faina, ceea ce se cheama ca am hranit maiaua, si se da la frigider pt 3-4-5 zile pana la o noua paine ori la o noua hranire.<br /><br />Coc mult mai des decat se vede pe blog insa pe tema panilor cu maia iti recomand blogul Codrutei: http://codrudepaine.ro/ vei gasi acolo absolut tot ce vrei sa stii despre maia si tot ce se poate face cu maiaua: paine, cozonaci, clatite etc etc <br /><br />:) merci pt vizitaAndreeahttps://www.blogger.com/profile/16031525066311429280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5111909147000911929.post-12719382672707994862012-01-15T02:55:44.011-08:002012-01-15T02:55:44.011-08:00am catevanelamuriri(dupa ceam trecutcu succesde fa...am catevanelamuriri(dupa ceam trecutcu succesde fazele1-4 si ma pregatescpt pt ultima etapa)<br />-deci pregatesc bolul cu DROJDIA NATURALA si il tin 5 zile in frigider(fac paine mai rar) ,;la 5 zile scot 30 g drojdie,adaug 65 apa si 85 faina ,acest amestec il folosesc totla noua paine iar restul drojdie o arunc? de unde pastrez dojdie ? imi cer scuze poate nu am citit cu atentie ,nelamurirea mea e de unde pastrez drojdia ce o voi folosi peste alte 5 zile?(din cea proaspata dupa ce iau cantitatea necesara painii)<br />multumesc mult <br />Simona<br />Ps. restul etapelor sunt clare ,si apreciez efortulSimonanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5111909147000911929.post-26042428032141090652011-12-04T06:08:13.226-08:002011-12-04T06:08:13.226-08:00Tin pumnii sa ai o revelatie sonora :)Tin pumnii sa ai o revelatie sonora :)Andreeahttps://www.blogger.com/profile/16031525066311429280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5111909147000911929.post-82359840813279606342011-12-04T03:05:05.821-08:002011-12-04T03:05:05.821-08:00Azi, e ziua cea mare ...coc painica cu drojdie nat...Azi, e ziua cea mare ...coc painica cu drojdie naturala dupa reteta de la tine! Sa vedem ce-o sa iasa :)Sabinahttps://www.blogger.com/profile/01825019126731504799noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5111909147000911929.post-44405569417915128922011-01-03T02:19:25.224-08:002011-01-03T02:19:25.224-08:00Multumesc frumos!
Nici eu nu mai cumpar paine din...Multumesc frumos!<br /><br />Nici eu nu mai cumpar paine din iulie, dar o fac cu drojdie din magazin, si cum vreau cat mai natural,am gasit si reteta de drojdie naturala!poop, si cu siguranta te tin la curent(nu la priza :)) )Delianoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5111909147000911929.post-89067475694270257382011-01-03T01:51:21.596-08:002011-01-03T01:51:21.596-08:00Servus Delia, tin pumnii sa-ti iasa. Daca ai ajuns...Servus Delia, tin pumnii sa-ti iasa. Daca ai ajuns deja la faza 3 inseamna ca faina e bun. Reteta initiala era cu faina integrala ori de secara ori faina alba de paine. Mie primele 2 nu mi-au fermentat. <br /><br />N-am masina de paine si nu stiu cum o sa se comporte la dospit, dar banuiesc ca nu are de ce sa fie recalcitranta :)<br /><br />Daca ai intrebati, nu ezita. <br />Si sa-mi spui, te rog, cum ti-a iesit. :)<br /><br />Eu de mai bine de 3 luni nu mai cumpar paine. Sunt foarte incantata de gustul sitextura painii. :)Andreeahttps://www.blogger.com/profile/16031525066311429280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5111909147000911929.post-29022453331339749282011-01-03T00:06:33.632-08:002011-01-03T00:06:33.632-08:00Buna, sunt si eu in plina fabricare a drojdiei...i...Buna, sunt si eu in plina fabricare a drojdiei...incerc sa-mi hranesc familia cat mai sanatos!:)Sper sa-mi iasa ..<br /><br />Sper sa mearga bine si sa iasa painea super si in masinuta de paine!Azi am facut faza 3...sunt cu emotii acum, sper sa-mi iasa drojdiuta!<br />Eu am pus faina integrala de grau,bio!Delianoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5111909147000911929.post-14897370547586955002010-12-16T17:03:44.182-08:002010-12-16T17:03:44.182-08:00N-ai pierdut nimic daca e sa ma iau dupa seriile d...N-ai pierdut nimic daca e sa ma iau dupa seriile de paine reusite pe care le-am crestat pana acum in grinda si asta pt ca nici eu nu masor, dar pun ceva mai putin apa si faina la o cescuta de drojdie. Dupa consistenta insa pare ok si-a ta. De-abia stept sa faci painea.<br /><br />Merci pt info.Andreeahttps://www.blogger.com/profile/16031525066311429280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5111909147000911929.post-50184792173234312862010-12-16T16:34:00.190-08:002010-12-16T16:34:00.190-08:00Aaaaa... M-ai prins aici.
Eu am improspatat-o di...Aaaaa... M-ai prins aici. <br /><br />Eu am improspatat-o din ochi (o ceasca de cafea medie cu drojdie, una plina ochi cu apa la temp camerei, si 1 1/2 cu faina). Si am curatat complet recipientul, doar cu apa ce-i drept... :)) Trebuia sa las resturile, nu ? Offf <br /><br />Ca faina la faza 1 am folosit :<br /><br />Faina romaneasca de piine, alba, 650.<br /><br />La faza 2-5 am pus faina multi-cereale, "Pain 6 Cereales" facute de Delhaize, am luat-o de la Mega Image.<br /><br />Ca si cantitati, am urmarit strict ce ai scris tu ;)<br /><br />Spune-mi ca nu am pierdut drojdia cu masa asta :)) Cam cite resturi trebuia sa las, asa ce ramine pe pereti ?<br /><br />Multam<br /><br />BBogdannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5111909147000911929.post-67165150568742406702010-12-16T16:22:09.796-08:002010-12-16T16:22:09.796-08:00Servus,
din cata faina vrei sa faci paine?
PR (P...Servus,<br /><br />din cata faina vrei sa faci paine?<br /><br />PR (Peter Reinhart) zice sa reconstruiesti drojdia din 113g de drojdie veche. Cu alte cuvinte, sa pornesti de la cantitatea asta, adaugand apa si faina pt o noua portie de drojdie naturala. Eu nu mai cantaresc demult, dar nu strica s-o faci si nu uita sa-si lasi mereu dorjdie naturala in recipient, alfel trebuie s-o iei de la capat.<br /><br />Apoi, nu se strica cu saptamanile in frigider (hai sa spunem 3-4)dar capata consistenta unei supe creme de cartofi. O revigorezi folosind aceleasi cantitati de apa si faina pe care le folosesti cand o improspatezi la 5 zile. <br /><br />Si drojdia mea arata ca un aluat de clatite si functioneaza minunat. <br /><br />Tu de-acum ai drojdia bine mersi in frigider, astepti doar sa te apuci de paine da? <br /><br />Spune-mi te rog ce faina ai folosit? Marca, tip etc sa-i transmit mamei. Merci fain.Andreeahttps://www.blogger.com/profile/16031525066311429280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5111909147000911929.post-75668994635789737352010-12-16T15:52:45.323-08:002010-12-16T15:52:45.323-08:00Buna Andreea,
Raportez de pe frontul cu drojdia :...Buna Andreea,<br /><br />Raportez de pe frontul cu drojdia :)<br /><br />Cind am venit acasa am gasit-o exact ca in poza ta, cu gaurele, pufoasa, si destul de densa. Si crescuta ca la balamuc.<br /><br />Am umplut o cescuta cu drojdia asta, am pus apa si 1 1/2 cescuta de faina, si sa speram ca i-am dat prima masa proaspata :))<br /><br />Interesanta este textura rezultata. Daca pina acum (ma rog dupa 4 zile), era destul de tare/densa, acum arata ca un aluat de clatite mai gros. Sper sa fie ok, are bule de aer :)<br /><br />Aluatul de clatite care se ascunde sub numele de drojdie l-am bagat la loc la frigider. O mica intrebare. Aparent, rezultatul e destul de mult (adica din 3-4 cescute de continut iese destul de multa drojdie). Aparent, nu ai nevoie decit de o cescuta pentru piine, si inca una pentru improspatat. Next time o sa incerc sa injumatatesc proportiile de la masa.<br /><br />Acum, daca fac asta la fiecare 5 zile, e posibil sa arunc destul de multa materie prima. Daca o tin in frigider sa zicem mai mult de 5 zile, si apoi o improspatez, nu e ok ? Adica isi pierde din proprietati sau daca o improspatez, isi revine ? Cam cit pot sa trag de timp cel mai mult ?<br /><br />Multumesc frumos,<br /><br />BogdanBogdannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5111909147000911929.post-31938524017351710572010-12-15T17:52:43.240-08:002010-12-15T17:52:43.240-08:00Servus Bogdan,
as zice s-o reimprospatezi azi (la...Servus Bogdan,<br /><br />as zice s-o reimprospatezi azi (la tine e deja joi) ca sa fii sigur ca toate decurg cum ai planuit. Eu n-am asteptat niciodata pana-n a 5-a zi si-apoi sa prepar painea. <br /><br />Sa-mi povestesti cum a iesit. :)Andreeahttps://www.blogger.com/profile/16031525066311429280noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5111909147000911929.post-44437126262133659482010-12-15T11:05:48.733-08:002010-12-15T11:05:48.733-08:00Buna Andreea,
Crusta, vorba vine maro, avea un pi...Buna Andreea,<br /><br />Crusta, vorba vine maro, avea un pic de ceva deasupra (gen crusta) cred ca am lasat-o prea mult. <br /><br />Da, dupa parerea mea, bula actuala ar trebui sa fie drojdia, am trecut prin toate fazele. De abia astept sa experimentez in w/e :)<br /><br />Inca ceva, in w/e deja va avea 5 zile, sa fac direct cu ea piine, sau intii sa o re-improspatez ?<br /><br />Multam<br /><br />BogdanBogdannoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5111909147000911929.post-71402147860692743942010-12-13T16:13:58.034-08:002010-12-13T16:13:58.034-08:00Ia uite ce obraznica! De 5 ori??? :))
Ce crusta m...Ia uite ce obraznica! De 5 ori??? :))<br /><br />Ce crusta maronie zici? <br />A mea a facut pt ca n-a fost bine acoperita. Deci trebuie sa stea bine acoperita sa nu se usuce. Insa faza 4 nu e ultima, ultima este the big finale adica mama drojdie. <br /> <br />Toate aluaturile dospesc in frigider, iti dai seama ce puternica este. Si da, e f ok sa mai creasca si in frigider. Eu o tin intr-un recipient de plastic mai inalt, sa aiba loc sa se umfle daca are chef sa se dea in spectacol. :)<br /><br />Deci bula de acum e drojdia naturala da? Ai terminat toate fazele?!<br /><br />Pt paine eu scot o bucata cat o mandarina din drojdie (am cups din acelea de masura si iau cu masura 1/3 cup) si-o amestec cu cat scrie in reteta de pain au levain, apoi dupa 2-3-5 ore (cand si-a dulbat volumul) o amestec in aluatul de paine. Ieri am facut dintr-un kg de faina...mi-au iesit 5 franzele. Nu mai zic c-am mai facut si ciabatta dintr-un alt kg de faina c-o sa crezi ... cine stie ce :)) insa zau ca tin minunat la congelator si uite asa am paine proaspata pt mai bine de o saptamana.Andreeahttps://www.blogger.com/profile/16031525066311429280noreply@blogger.com