Aluatul oparit poate fi folosit in f. multe retete, una mai buna decat cealalta.
Churros / Eclere / choux a la creme / Gougere / Rulada cu ciuperci
Dulcele de azi cu nume haios, are radacini turcesti si desi seamana cu gogosile spaniole (churros) la metoda de pregatire, la final fiecare o ia pe alt drum.
Sirop:
se pun la fiert 300ml apa + 200g zahar + zeama de la 1/2 lamaie
- se trage de pe foc cand zaharul e topit si se lasa deoparte pana s-a racit complet (f important)
- consistenta siropului trebuie sa semene cu cea a mierii, nu atat de densa totusi :)
Aluat:
300ml apa+ 30g unt se pun intr-o cratita pe foc, cand incepe apa sa clocoteasca se adauga dintr-o data 200g faina si un praf de sare. Se amesteca pana ce aluatul se desprinde de peretii cratitei si nu exista urma de cocolos.
Se lasa la racorit, apoi se adauga pe rand 3 oua. Aluatul nu este curgator, dar nici din cale-afara de vartos. Se toarna aluatul intr-un 'buzunaras'' inarmat cu o forma cu modelul din foto (diamentrul 1cm) si se incepe prajirea tulumbelor in baie de ulei.
Uleiul trebuie sa fie incins pe mijlociu mare, tulumbele de cca 10cm lungime, se scapa delicat in ulei si se prajesc pana sunt aurii.
Am folosit o foarfeca sa tai fiecare tulumba la lungimea potrivita (se poate rupe aluatul si cu mana).

Se scot pt cateva secunde pe hartie absorbanta, apoi, asa fierbinti, se pun in sirop pt cateva clipe, se rotesc sa fie toate partile bine inmuiate in sirop si se pun pe o farfurie curata.
Se servesc reci.
nu am mincat niciodata,tentante rau!
RăspundețiȘtergereCe fain arata! Dupa forma imi amintesc de churros... gaseai la fiecare colt de strada in Peru
RăspundețiȘtergereFoarte interesanta reteta.
RăspundețiȘtergereNici eu nu am mancat. Trebuie sa incerc.
RăspundețiȘtergereAlison si pt noi sunt o premiera :)
RăspundețiȘtergereLira, eu am mancat ceva asemanator cu churrros in Panama, acelasi aspect, alt aluat totusi si mutl mai lungi.
Cristina, Sara reteta e simpla, ia putin timp prajirea insa merita.
Week-end placut ladies :)
premii te asteapta pe blog la mine,daca iti face placere poti sa treci sa le ridici.
RăspundețiȘtergeredeci tulumbele astea sunt atat de evil incat nici nu ma gandesc sa ma apropii de ele, ca sa nu cad in pacatul de a devora vreo cinshpe asa, pe loc, fara discutii... :))
RăspundețiȘtergerePansy, merci frumos pt gand :)
RăspundețiȘtergereFlorin, asa e. :)
Le mananci ca pe seminte LOL
Andreea, seamana cu churros de la mare. Pun pariu ca-s mai bune de 1000 de ori dar gandul tot la mare ma duce.
RăspundețiȘtergereSa ai o saptamana frumoasa!
Boabe de cafea merci fain, o saptamana faina si voua.
RăspundețiȘtergereCe faine ti-au iesit,la noi am vazut prin sarbatori churros, aproximative, alta compozitie. Pup si o saptamana minunata
RăspundețiȘtergeregenial! thanks for the tip ;)
RăspundețiȘtergereYafa te pup, saptamana faina si voua. :)
RăspundețiȘtergereMazilique, cu placere :)
Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro.
RăspundețiȘtergeremoartea mea - in Grecia, se sperie oamenii aia de mine cand intru in prima cofetarie a vacantei, cred ca imi sticlesc ochii!
RăspundețiȘtergereprajiturile sunt foarte tari am mancat in turcia aia le fac dementiale o pun pe nevastameaa sa imi faca acum sunt bune rau de tot
RăspundețiȘtergeresunt foarte bune. am mancat si sunt la concurenta cu baclavalele. ori unde ai manca nu sant la fel ca cele care le fac ei. au ei un secret totusi,ca orice bucatar.
RăspundețiȘtergereEu am mancat in Grecia, erau atat de bune, foarte dulci nu puteai manca mai mult de una. Sigur o sa incerc reteta sa vad ce-mi iese!
RăspundețiȘtergere