miercuri, 12 noiembrie 2008

Pogace cu jumari



Pogace cu jumari (töpörtyűs pogácsa )

500g faina; 7g drojdie uscata sau 20g proaspata, 3 oua, 100ml smantana, unt cat un ou, putin lapte, un praf de sare

se face din toate o coca tare si se lasa la hodinit vreo 30 minute

- se intinde o foaie patrata care se unge cu 250g jumari date prin masina apoi se pliaza ca pt foietaj; se repeta de alte 2 ori figura cu 15 minute pauza intre ele
-se intinde foaia ultima oara cam 2cm inaltime, se unge cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de apa si se taie cu o forma rotunda de min 8cm diametru
- se pun in tava si se lasa la crescut
- se dau la cuptorul incins in prealabil la 375F pana se rumenesc frumos(cca 30 minute)

Aceasta este reteta de la mama :) le-am savurat de nenumarate ori in copilarie, sint o bunatate, la noi se fac si dulci si-atunci se pune putin zahar in coca.





7 comentarii:

Anonim spunea...

eu am sa incer si daca sunt bune am sa revin sa iti spun

Andreea spunea...

Ups, daca nu ai revenit nu-i a buna :)
Sper totusi ca ti-au iesit si v-au placut.

Anonim spunea...

Nu au crescut un pic cam tare.Poate trebuie aluatul intins mai subtire.

Andreea spunea...

Din pacate cand nu folosim exact aceeasi materie prima nu pot garanta 100% acelasi rezultat. :)
Daca ti-au crescut prea mult si le vei mai face intinde-l mai subtirel, dar La genul asta de aluat nu foarte sa nu se arda inainte sa se coaca :)

Imi pare rau ca n-au iesit cum te asteptai :)

Anonim spunea...

Vai, Andreea, acum treceam in revista retetele tale mai vechi si am dat de pogacile tale (eu asa le zic). Salivez!!! :) Si aici nu cred ca gasesc jumari...:) Tare bune sunt. Si mama mea le facea. Parca le simt gustul! :)
O primavara frumoasa iti doresc, un Martie frumos cu multe flori si soare! Ana

Andreea spunea...

O primavara minunata si tie Ana! :)

Inainte de craciun, am taiat porcul cu niste prieteni, cate-un sfert fiecare :)) si de-acolo am si jumari, dar oricum sunt magazine europene f multe in zona si au si jumari de vanzare (desigur nu-s la fel de faine ca alea pe care le facem noi din porcul proaspat)

Flori spunea...

Cu pasta de jumeri se ung o singura data sau de trei ori? Multumesc

Am facut reteta o data dar s au intarit cand le am copt, de ridicat s au ridicat dar nu stiu de s au intarit, iar de uns le am uns o data si impaturit de 3 ori.

Trimiteți un comentariu