duminică, 22 februarie 2009

Osso buco



4 felii de osso-bucco (rasol de vita)
1 morcov si 1 ramurica de telina taiate cubulete
2 cepe mici tocate marunt
2 catei de usturoi
2 cesti de supa de pui (sau vita daca aveti, eu am pus apa si cub knorr)
1.5 ceasti de vin alb sec
0,5 ceasca de sos de tomate (nu-mi place ca gustul de rosii sa acopere restul de arome minunate)
4 linguri de ulei si 3 de unt
2 foi de dafin
putin cimbru
( se pot pune si ciupercute taiate felii mai grosute, dar nu e obligatoriu)
putina faina, sare si piper proaspat macinat

pt gremolata: 1 catel de usturoi maruntit, coaja de lamaie, 1 mana de patrunjel proaspat macinat (se amesteca toate si se presara peste produsul final, in momentul servirii)

- carnea se presara cu sare, piper si putina faina si se prajeste in ulei si unt pana se rumeneste frumos
- o scoatem din cratita si adaugam morcovul, ceapa si telina si prajim pana devine ceapa sticloasa, apoi adaugam si usturoiul tocat pt alte 2-3 minute
- adaugam lichidele, plantele aromate, amestecam si punem si bucatile de carne pt vreo 10 minute la foc moale
- ciupercile le-am pus peste toata compozitia
- dam la cuptor sub capac, la foc mediu pt aproximativ o ora jumate sau pana se patrunde carnea - se serveste cu gnocchi de faina sau cu o mamaliga mai altfel (jumatate lapte jumate apa, sare si cascaval spre sfarsit) si gremolata

In fotografii(actualizare din 2011), am pus morcovii si telina intregi, apoi le-am scos din sos cand am terminat. Pt un aspect mai comercial am amestecat in blender sosul final, am adaugat si-o bucatica de morcov si am fiert totul (mai putin bucatile de carne) cu o lingura de faina/amidon pana s-a ingrosat. L-am servit cu fasole verde 'prajita' la cuptor si mamaliga cremoasa.



3 comentarii:

Mihaela spunea...

Cum e mamaliga mai altfel? Te rog, reteta, ca unele , ca mine, sunt handi la facut mancare.

Andreea spunea...

Servus Mihaela

pai zice asa:
(jumatate lapte jumate apa, sare si cascaval spre sfarsit)

- la 2 cani de lichid merge o cana (nu cu varf) de malai grisat
- deci o cana lapte, una de apa si cand colocotesc adaugi in ploaie malaiul si amesteci
Atentie la maini ca mamaliga e f saltareata pana absoarbe malaiul lichidele si sa nu te trezesti cu o arsura urata
Eu, dupa ce am amestecat bine malaiul in lichid si m-am asigurat ca nu-s cocoloase, toate astea pe focul dat pe mediu spre mic, pun capac pt vreo 3-5 minute si apoi amestec din nou, oarecum continuu (adica amesteci odata mai stai putin iar amesteci iar mai stai cateva secunde lungi si tot asa) pt alte 4-5 minute, sa miroasa a malai copt/fiert si-i gata. Apoi adaugi parmezan ras (o cescuta) sau vreun cascaval care iti place.

Mihaela spunea...

Multumesc foarte mult.

Trimiteți un comentariu