sâmbătă, 19 februarie 2011
Prajitura cu morcovi
Ideea de ornare, f simpatica, ii apartine Marthei Stewart, reteta insa, am modificat-o destul de mult. Rezultatul este delicios!
Prajitura aceasta este foarte populara pe meleagurile nord americane. Am gustat candva demult o varianta comerciala si foarte multi ani nu mi-a mai trebuit. Gustul unei prajituri de casa este totusi incomparabil si acum imi pare rau ca nu i-am dat o sansa, mai demult. Cu asa un aspect sarbatoresc, pana si o prajiturica cu nume neatragator poate deveni invitat de onoare la masa.
Cup= pahar de 240ml
Blaturile se coc in forme de maxim 21cm diametru.
- unt nesarat pt uns tavile/formele
- 450g faina
- 1 cup nuci pecans tocate in bucati mari, coapte in prealabil pt 7 minute la 375F (190C)
- 450g morcovi curatati si dati pe razatoarea mica
- 3 oua mari la temperatura camerei
- 1/3 cup kefir
- 1 lingurita de extract de vanilie
- 200g zahar
- 125ml ulei
- 1 lingurita de ghimbir proaspat ras
- 2 lingurite de praf de copt
- 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita de sare
- 1/2 lingurita de scortisoara
- ingredientele uscate se amesteca intr-un bol
- cele umede in altul
- se toarna amestecul lichid peste celalalt si se amesteca pana se obitine o coca oarecum vartoasa
- se imparte in 2 tavi cu diametrul de 21cm si se coace la 320F (160c) pt 1 ora sau pana ce scobitoarea infipta in mijlocul blatului iese uscata
- se lasa la racit pe un gratar, apoi se taie fiecare blat in 2
Crema:
- 500g branza crema (gen philadephia), coaja rasa de la o portocala netratata chimic, 100ml frisca, 150g sau 200g zahar pudra
- se amesteca toate pana se obtine o crema spumoasa si se da deoparte, la racoare
Fasiile de morcovi, de 2-3mm grosime, sunt taiate cu madolina, si fierte intr-un sirop din 2-3 pahare de apa + un pahar de zahar. Se fierb pe foc mic pana devin oarecum transparente. Se lasa la racit in sirop. Inainte de a orna tortuletul se pun pe hartie absorbanta pt cateva clipe.
Tortul se monteaza alternand blaturi si crema, se imbraca totul cu crema si se orneaza cu fasiile de morcov.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
14 comentarii:
woooow! E superba!
Mona
Servus Mona,
ma bucur ca-ti place. E suprinzator de buna. :)
da,superba ornarea,dar si prajitura.am facut si eu una cindva cu nuci si mascarpone,mi-a placut!:)
wooowww, trebuie sa o incerc!! Si eu eram sceptica in legatura cu morcovii, insa acum sunt in stare sa-i pun peste tot :) Pupici! Great photos! :*:*:*
Alsion, dupa mine face parte din genul de desert din care mananci putin si esti satifacut :))
Morcovii sunt foarte ok in prajitura, pe mine glazura/crema ffoooarte dulce ma destabiliza. Aici 'se poarta' o glazura alba, ff dulce care nu-i pe gustul nostru. Am ajustat cantitatile si a iesit foarte ok.
Chiar woauuuuu! In forma "canadiana" n-am incercat, insa noi suntem fan prajitura cu morcovi, deobicei fac reteta elvetiana. A ta arata superb, cred ca ma apuc de treaba wek-endul care vine. Pupicei
Buna, Andreea. Vai ce minunatie ai facut! Te aplaud! Am facut si eu o data 'Carrot Cake' sub forma de chec, dar a trebuit sa adaptez asa zisul frosting american care dupa cum ziceai si tu, e ametitor dulce. Asa cum l-ai facut tu cred ca e placut, eu i-am dat o tenta acrisoara care era in balans cu dulceata morcovului. Voi incerca reteta ta, ma bazez pe reteta ta americana adaptata gusturilor romanesti.:) Ana
Yafa te pup! O sa caut negresit varianta elvetiana pe site-ul tau minunat
Servus Ana :)
eu la creme incep cu o cantitate mai mica de zahar, gust si ajustez totul ... ca la mancaruri :))
Nu-i a la carte, dar decat sa sfarseasca in gunoi mai bine asa. :)
Iar la blaturi, cand in reteta sare de 200g de zahar la 350g-500g faina clar reduc cantitatea.
marturisesc ca nu am avut curajul sa fac prjitura asta!
Di ce? :)
E cat se poate de ok. Nu e numarul 1 pe lista mea, dar categoric e un dulce fain.
Ador tortul de morcov, si prezentarea este superba! Sa ai o zi frumoasa :)
Merci frumos Mihaela, la fel si tie.
Am incercat reteta pt ca prezentarea era prea simpatica s-o ignor :)
Trimiteți un comentariu