miercuri, 9 noiembrie 2011
Pasteis de nata- tarte portugheze
Publicat de
Andreea
la
07:20
Etichete:
crema de vanilie,
Dulciuri,
pasteis de nata,
tarte portugheze
Despre desertul acesta minunat a scris Florin intr-o frumoasa zi de februarie, in secunda 2 de dupa click mi-am crestat-o-n grinda, langa multe alte semne din aceeasi categorie, insa de-abia ieri am ajuns la 'urma' tartelor portugheze.
Florin a povestit 2 variante de preparare, dar eu am reusit o a 3-a :) rezultatul fiind delicios. Dragutul meu, sarbatorit cu numele ieri, a fost foarte incantat de tratatie.
Ingrediente:
- 400g aluat pt foietaj
- 500ml lapte + 200ml apa
- 4 galbenusuri
- 2,5 linguri amidon
- 6-7 linguri de zahar
- 1 baton de scortisoara
- 1 lingurita varfuita de coaja de lamaie netratata chimic
- 1 lingura de extract de vanilie (am facut in csa adaugand cteva pastai de vanilie peste aprox 500ml vodka)
- zahar si scortisoara pudra pe servit
- se incinge cuptorul la temperatura maxima (525F/274C)
- aluatul foitetat se tine in frigider pana sunteti gata sa-l prelucrati
- la noi, in alimentare, exista 2 variante de aluat foietat, unul gata intins si altul pe care trebuie sa-l indindem. Eu avand ultima varianta, l-am intins pe masa infainta, mai subtire decat ar fi fost cel gata intins (deci am intins foaia de aprox 1-1,5mm grosime)
- am rulat foaia pe latura mai lunga
- am taiat fiecare sul in 6 bucati egale
- am intins cu succitorul fiecare bucatica de aluat, pe care le-am pus apoi intr-o forma de muffine
Cam asa
Prepararea cremei
- laptele si apa se amesteca, apoi se infierbanta la cuptorul cu microunde ori pe foc, intr-o craticiora
- zaharul si amidonul se amesteca intr-o cratita cu fund dublu (ori lucrati in bain marie), se adauga galbenusurile, aromele si batonul de scortisoara apoi laptele infierbantat
- se amesteca bine, bine sa spargem toate cocoloasele (amidonul se comporta mult mai frumos din punctul asta de vedere decat faina, plus ca rezulta o crema mult mai fina)
- se tine pe foc amestecand incotinuu pana se ingroasa compozitia, mi-a luat in jur de 1 minut
(daca folositi genul asta de crema pt o prajitura gata de montat, trebuie sa o fierbeti ceva mai mult, in jur de 3-4 minute sau pana capata gust de budinca)
- se lasa crema deoparte pt cateva minute (5-10), apoi se pun cate 3 linguri in fiecare forma si se da tava la cuptor a carui temperatura a fost micsorata la 415F/ 213C pt aproximativ 20 de minute, pana ce colturile aluatului se rumnesc frumos si crema capata niste pete maronii
- eu am dat pe broil pt 2-3 minute ca sa rumenesc si mai mult crema, insa mi se pare un pas facultativ
- se lasa 5 minute in tava, se scot pe o farfurie, se presara cu zahar pudra si scortisoara dupa gust si se servesc.
Fabuloase! Merci fain Florin!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
19 comentarii:
acum inteleg eu de ce ma tot invarteam ieri pe langa raftul cu foi de placinta in super market. ca sa pot aface minunatiile astea cat mai curand, arata asa de de bina ca salivez intens, si mie imi plac retetele lui Florin si cum scrie, multumesc !
reteta pusa pe lista!
Tare bune sunt!!!Imi place mult reteta!Pup!
arata minunat! :*
Arata yummy! mi-e dor de Lisabona :)
very nice! :) crusta aia arata exact cum trebuie ca textura, dar cand vine vorba de petele negre, chiar daca ele sunt asa, mai degraba de design, eu unul alerg dupa ele ca dupa bulele alea mari si inegale (yet to be achieved :)) din painea cu maia :))
Arata super si sigur sint foarte gustoase. O sa le incerc si eu! (stiu un magazin unde vind ceva asemanator gata facut si imi plac - dar astea facute de tine sigur sint mult mai bune!) Pupam :-)
foarte yummi! trebuie sa le incerc. pupam :-)
Mandala, servus, :)
eu mai mereu am aluat pt foietaj in congelator. Desigur cel de casa e minunat insa ma satisface pe deplin si cel de la magazin. De departe preferatele mele sunt deserturile cu aluat de foietaj
Te pup si eu Licuta :)
Servus Emily , merci pt vizita :)
Ce de amintiri de calatorie ai tu Megut. Bravo voua!
servus Florin, pt cruste si pete maronii mai trisez cu optiunea broil. Vin ele si bulele, o sa postez in curand sanfrancisco sourdough bread, ca mi-a iesit in sfarsit cum vroiam.
Buna Gabriela, eu n-am mancat niciodata pasteis de nata si pt o prima incercare le declar minunate. Raman categoric in lista de deserturi preferate. Sa ai o zi buna! :)
Minunate! Am trecut pe lista.
buna andreea
as vrea sa te intreb, dar nu inainte de-a-ti spune ca prajiturile sunt mortale..., de unde cumperi foile . daca ai putea sa-mi zici magazinul si numele produsului , si de asemenea de unde cumperi pastai de vanilie. eu sincer n-am vazut nicaieri in montreal pastai . la myrend este esenta buna de vanilie, dar pastai n-am vazut.
eu am acuma in frigider foi din acelea multe multe si separate . nu prea merg, nu ?
Multumesc de vizita Lina! :)
Buna Alina,
pastai de vanilie chiar de la Mayrand am cumparat, tot pe unde sunt aromele.
aluatul pt foietaj, il gasesc la orice alimentara, la congelatoare, cam pe unde-s fructele congelate.
Se numesc puff pastry/pate feuiletté, deci nu-s cele numite phyllo dough. Vezi la Loblaws, Maxi, Provigo si mai mult ca sigur gasesti si la Metro, IGA etc.
uite cum arata: link
Merci mult pt reteta asta, Andreea.
Tot cumparam de la Highland Farms pt ca imi plac f. mult.
Servus Cris :)
cu multa placere!
odata si odata tot trebuie sa ma urnesc sa fac si eu minunatiile astea. ma gandeam insa ca aici in Austria se gasesc niste produse de patiserie, tot cu foietaj, si tot cu o crema pe care o banuiesc exact asta. decat ca au crema in interior, nu in exterior, si banuiesc ca exact asta e spilul la pasteis astea. vorba ta, ia sa crestez si eu in grinda, nu se stie cand ma apuca iar coptul :))
Sunt favoritele mele nr 1!!!
acasã am pregãtit de 2 ori cu lapte condensat; am o patiserie preferatã care le face absolut perfecte; au aspect foarte tentant ale tale:)
Hi Andreea, these small tarts look absolutely delicious! I think I always veer towards sweets with a cream filling.
They would be super cute for the holidays. I recently made some puff pastry and am having guests coming over... I think these would be wonderful to make. Thanks for the recipe and sharing.
Have a wonderful Thanksgiving holiday... am not sure if Canada already celebrated. In any case, have a wonderful day:)!
Ce bine arata!
Zazuza ma ofer voluntar degustator pt orice include aluat de foietaj. Il ador in orice combinatie :)
Ramona servus, lapte condensat in loc de lapte si zahar imi inchipui. Nu stiu tartitele originale cat sunt de dulci, mie reteta asta mi-e perfecta pt 'nivelul' de dulce :)
Hi Ellie, nice to see you.
the Canadian Thanksgiving is at the beginning of October but thank you for your kind words, likewise.
They are very easy to make and really, really great if you are a puff pastry fan as I am :)
merci pt vizita Maya :) au fost delicioase :)
Dumnezeule, ce-mi faci tu mie la ora asta, din nou? :))) Nu-ti dai seama in ce stil salivez... Chiar nu-ti dai seama, te asigur... :))) Sa beau un pahar de apa, poate-mi trece, cu toate ca am mari dubii... Pupicei, scumpa mea! <3<3<3
Trimiteți un comentariu