vineri, 9 aprilie 2010

Tort Eszterházy


Blaturile

8 albusuri (folositi oua mari)+ 200g pudra de migdale + 170 g zahar

- daca faceti pudra din fulgi de migdale le puteti rumeni putin inainte (intr-o tigaie teflonata, amestecand mereu pt ca se ard repede) apoi le lasati sa se raceasca si le macinati
- din hartie de pergament, taiati 7 patrate cu latura de 27cm si desenati pe fiecare cercuri cu diametrul de 23cm
- am intors partea desenata cu fata in jos
- se intind cele 7 foi pe masa in bucatarie si se ung bine-bine cu unt
- se incalzeste cuptorul la 375F.
- se bat albusurile cu zaharul intr-o spuma foarte tare
- incetinel si cu miscari verticale adaugati pudra de migdale
- se intinde compozitia pe toate cele 7 foi de hartie
(asta e cea mai dificila parte pt ca nu se intind foarte frumos mai ales ultimele... asa c-am intins cu o lingura din inox prin miscari circulare, desenand cercuri mici)
- deci nu intindeti o foaie o coaceti, apoi alta samd, pregatiti toate foile deodata si-apoi
de copt le coaceti pe rand
- se coc aproximativ 7 minute sau pana se rumenesc putin
- NU le puneti una peste alta :)

Nota: diametrul cercurilor mele a fost de 26cm si mi le-as fi dorit mai mici, cu 3cm mai putin
e perfect.

Taina: genul acesta de blat se ia destul de greu de pe hartia pe care au fost coapte. Un truc foarte fain este sa puneti o lingura rasa de apa sub foaie, sa asteptati cateva secunde sa se abureasca foaia si blatul se va dezlipi miraculos de usor. Nu asteptati sa se inmoaie hartia, trebuie doar aburita. :)

Crema

8 gabenusuri+ 2 plicuri de zahar vanilat + 150g zahar pudra+ 50g faina + 250ml lapte+ 250g unt

- se bate untul spuma
- galbenusurile, vanilia si zaharul se amesteca bine, apoi se adauga incet faina
- laptele se da intr-un clocot apoi se toarna in el compozitia cu galbenusuri, amestecand incontinuu cu o lingura de lemn
- puneti din nou craticioara pe foc mediu-mic si amestecati pana incepe sa se ingroase (ideal e
in bain-marie sa nu se prinda)
- trageti de pe foc si amestecati bine cu un mixer (o vrem cat se poate de fina)
- se acopera cu folie de plastic si se lasa la racit (folia se pune direct pe crema, nu va temeti, nu
se topeste)
- cand s-a racit complet se amesteca untul cu crema si ne pregatim sa asamblam tortul

Nu iese multa crema si ca atare atentie cum o impartiti pt ca trebuie uns inclusiv ultimul blat.

Glazura alba

1 albus, 200g zahar pudra+ 1 lingura zeama de lamaie

- zaharul se adauga la albus putin cate putin si se amesteca pana obtineti o masa oarecum vartoasa
- se adauga lamaia
- ne dorim o glazura nici prea curgatoare nici prea vartoasa, ci numai buna de intins
- se intinde uniform pe tort

Plasa din ciocolata

50 ciocolata topita neagra topita in bain marie

- ciocolata se pune intr-o punguta mica (de genul celor folosite pt congelarea diverselor)
- se taie punguta la colt, o taietura mica-mica
- se deseneaza cercuri din ciocolata (se vede in montajul foto)
- cu o scobitoare trasati delicat linii pornind din centru spre margine si intorcandu-va din margine in centru..iar centru-margine, iar margine-centru ... si tot asa pana ati dat roata tortului

Marginile se imbraca in migdale/nuci macinate. Eu am folosit nuci pecans. Se da la frigider peste noapte.

Desi migalos si total neindicat de facut intr-o zi aglomerata (cum am facut eu) merita efortul din plin. Este extrem de bun! :)

Imprima reteta


11 comentarii:

Maya spunea...

Nu pot sa spun decît : EXCELENT!!!
Poate o sa ma încumet si eu la asa un tort.De mult l-am planificat...dar înca nu am ajuns!

Irina spunea...

Bună dimineața!
Te așteaptă niște premii și o provocare la Doi și un ... „SFERT” :).
O zi minunată!

yafa spunea...

Arata tare miamiiiii, si imi place mult rezultatul tau, trebuie sa-l trec si eu pe lista, tare-i lunga....Te pupic

Andreea spunea...

Servus Maya,
e un tort frate cu Dobos-ul la migala :) dar o merita din plin.

Merci frumos Irina :)

Yafa te pup. Si listele mele-s lungi. LOL
Sanatoase sa fim c-ajungem noi sa le bifam pe toate, desigur toate astea in timp ce ne pastram si siluetele de silfide. LOL :)

Anonim spunea...

Buna, am vazut tortul asta prima oara la tine, ma mir ca nu stiam de reteta, pare un tort faimos. Mi se pare a fi un tort fin si bun... Apoi m-am uitat pe Google la reteta asta si am gasit diverse variatiuni, in unele locuri am vazut ca in loc de crema galbena se foloseste crema de ciocolata, deasupra invelis din martipan. Tu ce parere ai despre aceste variatiuni? Ai facut reteta asa pt ca asa o stiai tu sau pt ca asa iese mai bun?:) Te intreb pt ca as vrea si eu sa incerc tortul acesta.:) Multumesc, Ana

Andreea spunea...

Servus Ana,
aspectul clasic al tortului este acesta, la fel si crema de vanilie si foile din albus (care-s migaloase). E intr-adevar un tort foarte fin. Ti-l recomand. L-am facut pt o petrecere intre prieteni si doar gazda a spus ca e cam dulce, in rest parerea unanima a fost ca este minunat. Cand cineva iti cere si-a 2-a felie, trebuie sa-l cred pe cuvant ca-i place :)
De varianta cu martipan si crema de ciocolata nu stiu.

monica spunea...

super prajitura
sa mai faci retete noi

Anonim spunea...

super tare tortul

miremirc spunea...

Excelent tort ! Il voi incerca in curand :D

Timea spunea...

Foarte frumos tortul!!! felicitari de altfel pt tot ce faci! like it

Andreea spunea...

mersi fain Timea!

Trimiteți un comentariu