vineri, 3 septembrie 2010

Turta dulce



Va salut cu prietenie, le multumesc mult celor mi-au lasat comentarii in luna august si sper c-ati petrecut o vara insorita si la propriu si la figurat. :)

Complotam in sinea mea, sa-mi fac o intrare cu surle si trambite :))) insa in final, am optat pt o intrare discreta, dar cu un succes garantat printre cei mici si dragalasi.


- 100ml apa calda+ 500g zahar+ 200g miere se amesteca pana se topeste zaharul
- in compozitia de mai sus se adauga 1 lingurita de bicarbonat de sodiu + 2-3 oua + 2 lingurite de scortisoara
- urmeaza 1 kg de faina si se framanta totul pana se obtine un aluat compact
- se lasa deoparte minim 8 ore, maxim 12
- se imparte aluatul in 4 bucati, se vor intinde rand pe rand in cate o foaie
- se presara cu nuca tocata grosier si optional stafide (nu exageram cu cantitatile ), se apasa putin nucile si stafidele sa se ''ataseze'' de aluat
- se ruleaza si se aseaza fiecare sul intr-o tava tapetata cu hartie de pergament ori doar unsa bine cu ulei
* aluatul nu este foarte prietenos insa cu putina insistenta devine maleabil. Dupa ce am rulat sulul, l-am strans delicat, l-am rostogolit putin pe masa, iar strans, ideea este sa lipesc umpltura cat mai bine de aluat
- se coace pt 40-45 de minute la foc mediu sau pana s-a rumenit frumos si scobitoarea iese uscata
- cand s-a racit, se taie in felii de subtirele si se tine intr-un cookie jar.
- se poate tine si in congelator si cand aveti musafiri neasteptati se dezgheata in secunde, se feliaza si se servesc langa o ceasca cu cafea aburinda.



9 comentarii:

Momo spunea...

welcome back!:))si deja fur o felie de turta pentru cafea!

mircea spunea...

sometimes a gir's got to do , what a girl's got to do ! :)
bine ai revenit! iti multumesc pentru faptul ca "am trecut vara" cu Banana Bread... absolut perfecta pentru a 24/7 man :)

Boabe de Cafea spunea...

Bine ai revenit!
Ne-ai dat o idee numai buna pt zilele friguroase de toamna ce tocmai s-au instalat.

Emil Tamaș spunea...

Hai, la cratiță cu tine! That's an order! Nu glumesc, pentru că știu că-ți va face plăcere! :-)

Bine ai revenit!

Andreea spunea...

Bine v-am gasit!

Alison, Boabe de cafea haideti la o cafea! :)

Mircea, este ca-i tare faina? :)
Merci tare fain.

Emil LOL. La bucatarie merg de bunavoie si nesilita de nimeni. :)
Merci frumos.

yafa spunea...

Ha, in sfarsit ai revenit...Bine ai revenit! Super turta asta, fur si eu o bucatica si pe fuga te pupic

Andreea spunea...

Servus, Yafa. :)
Acum imi dau seama ca am ramas cu semnul de carte in locul unde nu mai scrii. Ma duc sa remediez greseala. :)

Apa.Faina.Sare. spunea...

Andreea, asta e oare turta dulce a copilariei? e moale sau tare? caut o reteta de turta dulce moale, adica una care se inmoaie dupa cateva zile de stat... ma gandeam sa o folosesc pe asta, dar sa nu o fac sul, ci bilute individuale. ce zici? ar merge? modelate cu mana, presarate cu zahar pudra.
pentru gingerbread men am reteta, dar ies mai degraba fursecuri, bune, nimic de comentat, dar nu e exact ce vreau pe post de turta dulce. asa ca, zi-mi te rog daca astea ale tale sunt crocante, sau moi si sfaramicioase? foarte sfamramicioase sau stau in forma?
hm hmm hmmm...
te pup

Andreea spunea...

Sunt cele mai apropiate de turta dulce din copilarie. K. le iubeste. Sunt mai moi cu fiecare zi ce trece.
Deci nu-s moi, nu-s crocante, sfaramcioase in ncicun caz.. sunt ca turta dulce :))) daca faci bilute sau patratelele acelea dolofane cum erau pe vremurile (mele)ajustezi timpul de copt, eu spun ca sa fie spus, dar tu stii.

Sa stii ca nu-i un aluat f prietenos si chiar trebuie sa stea la odihna orele alea multe. Condimentele le mai poti ajusta. Poate adauga un praf de pudra de cuisoare, daca va place (mie nu-mi place) Te pup!

Trimiteți un comentariu