marți, 5 octombrie 2010

Legume la cuptor



Sunt retete al caror nume nu-l pot infrumuseta, insa am imaginile pe post de magnet/back-up in ''lupta'' (de tip ''pick me! pick me!'' ) cu cititorii :)

La sfarsit de saptamana pribegind cu fata mea prin magazine, am ajuns, cam silita :)) ce-i drept, la unul dedicat persoanelor cu inclinatii artistice de orice fel. Cand sa iesim zaresc intr-un colt niste caserole foarte fain compartimentate si-o cartulie de retete Lunch box revolution . Retetele sunt simple, rapide, pe scurt, ideale pt noi, toti cei carora ziua de 24 de ore li se pare prea scurta :)

Ideea de retinut ar fi ca trebuie sa insistam sa asociem de la 3 la 5 culori in farfurie, pornind de la ingrediente verzi (broccoli, verdeturi, castravete, sparanghel, fasole, dovlecel etc), rosii (ardei, sfecla rosie, rosii, suc de rosii, morcovul se poate inghesui aici etc), albe (unt, samantana, pastranac, usturoi, ciuperci, lapte de cocos etc), galbene (lamaie, cartof, porumb, mustar etc), negre (sos de soia, otet balsamic etc). Toate acestea pentru o alimentatie care devine automat mai sanatoasa.

Legumele (cartofi, ceapa/praz, sfecla rosie, morcovi, pastranac, ardei, vinete etc) se taie in bucati potrivite si se amesteca bine cu un amestec din ulei de masline+ miere+ usturoi zdrobit + otet balsamic+ cimbru/rozmarin.

Teoretic, pt 2 persoane ne-ar trebui:
- 2 cepe mici + 2 sfecle mici + 2 pastarnaci mici+ 2 morcovi mici+ 200g cartofi noi ... toate curatate si taiate in sferturi
- sosul: 5 linguri de ulei de masline + 3-4 linguri miere + 4 linguri otet balsamic+ 6 catei de usturoi zdrobit+ cimbru/rozmarin tocat marunt se amesteca bine

Legumele generos poleite cu sos, se intind intr-un singur strat intr-un vas de ceramica si se dau la cuptor la 400F pana se rumenesc frumos. Eu le-am amestecat delicat la fiecare 15 minute si pt ca le-am taiat mai grosolan, mi-a luat in jur de 60 de minute sa le consider gata. Daca le taiati micute precis ajung 30 de minute. Am presarat sare dupa gust si daca doriti puteti presara si patrunjel verde tocat marunt.



Le-am servit langa o tocanita cu carne de vitel.
Am taiat carnea cuburi, am prajit-o putin, am acoperit-o cu bere si supa de pui, am pus o crenguta de cimbru, putin boia de ardei dulce si-am lasat-o sa fiarba sub taina capacului pana s-a inmuiat carnea. Am sarat si piperat. Gata!

Legumele preparate in felul acesta sunt minunate.

7 comentarii:

pansy spunea...

delicioase sunt legumele astea !

Andreea spunea...

Pana si morcovii (pe care nu prea-i agreez) au fost minunati :)

sara & Miki spunea...

minunat... te imbie sa- mananci.

Boabe de Cafea spunea...

Vai, ce bin e arata! Am sa fac si eu cat de curand.

Andreea spunea...

Sara si Boabe de Cafea merci fain. Acum e sezonul lor, musai sa le degustam in fel si chip :)

yafa spunea...

Pap si eu de la tine ca tare imi fac cu ochiul legumele astea. Pup, week-end frumos

Andreea spunea...

Yafa nu stii tu, dar deja am mesterit o lingura cu numele tau pe ea :) Trebuie doar s-o pui in folosinta :))

te pup.

Trimiteți un comentariu