sâmbătă, 11 decembrie 2010

Beef Wellington



Un fel aspectuos si prin extrapolare, sarbatoresc. :)
Foarte popular este si somonul Wellington, dar ingredientele difera.

Am vazut si varianta muschi de porc Wellington si pt ca tot vine Craciunul, prezentarea este foarte demna de-o masa de sarbatoare si poate va inspira. Puteti jongla cu condimentele si aromele. In bucatarie, cand vine vorba de gusturile noastre, nimic nu-i batut in cuie. :)

Pentru modus operandi il las Gordon Ramsay sa va explice :)
Vedeta de azi este desigur, carnea de vita, care trebuie sa fie de cea mai buna calitate.

Pentru un filet de cca 800g, ne trebuie 800-1000g ciuperci, o lingura de mustar si 400g aluat de foietaj, vreo 15-20 felii de prosciutto, 1-2 galbenusri amestecate cu o lingura de apa, sare si piper

- carnea curatata de grasimi se sareaza, pipereaza si se prajeste in putin ulei incons, pana se rumeneste frumos, apoi se lasa deoparte sa se racoreasca
- ciupericile curatate si taiate felii se pun in robotul de bucatarie, se maruntesc prin pulsare, apoi se pun la prajit intr-o tigaie curata, fara nici un adaos, vrem sa le zvantam (saram si piperam cu grija pentru ca deja carnea a fost condimentata)bine de tot, sa stea legate dar sa nu fie umede. Dureaza in jur de 10 minute si se amesteca f des
- pe o folie de plastic se face un culcus din feliile de prosciutto, se astern ciupercile in strat de cca 7 mm grosime, se plaseaza in centru bucata de carne unsa in prealabil cu mustar (nu de Dijon)
- se inveleste carnea strans cu 'cuvertura' de mai sus si invelit totul in folie de plastic, se da la rece pentru 30 de minute
- aluatul de foitaj se intinde in foaie de 3mm (aici se gaseste gata intins si pus pe hartie de pergament :) )
- carnea 'invelita' se aseaza in centrul patratului de aluat
Taina: se unge cu galbenus si invelisul de prosciutto si aluatul, pentru a le suda in timpul coacerii. Aluatul trebuie sa ramana lipit de carne.
- se inveleste carnea cu aluatul, ca in imagine ori ca in clipul cu Ramsay, se cresteaza (fara a patrunde pana la prosciutto!) aluatul si se da la cuptorul incins in prealabil la 360F (180C) si se coace in jur de 40-50 de minute pana aluatul e bine rumenit si carnea este facuta pe gustul vostru. Pentru noi medium rare e ideal, dar nici rare nu ne deranjeaza.



O nota: am pornit cu reteta de aici doar pentru a avea o idee despre ingrediente, mod de operare si mai ales timpii de coacere. N-am folosit metoda din reteta insa am crezut ca timpii de coacere sint ok. Dupa 30 de minute carnea nu era nici pe departe medium rare, iar aluatul nu era nicidecum rumenit. Daca aveti metode mai bune pt copt carnea de vita, va rog sa le spuneti :)
Intr-un final am lasat termometrul in carne pana a aratat 65C (medium rare dupa termometrul acesta) ceea ce a durat mai bine de 40 de minute. La un moment dat, am marit temperatura la 425F pt 5 minute pentru a rumeni aluatul.





- regula generala, pt toate fripturile, este sa nu le taiem decat dupa minimum 15 minute dupa ce le-am scos din cuptor, pentru ca sucurile se vor imbiba in carne si vom obtine ceva spectaculos. Daca e taiata inainte de cele 15 minute, tot sucul va fi in farfurie.

Toate acestea fiind spuse, poate ati mai prins o idee pt meniul sarbatorilor ce bat la usa.

10 comentarii:

Liana10 spunea...

Muschiuletul asta mi-a deschis apetitul pt.un pahar de vin rosu...hi,hi,hi...deci, sa sarbatorim ;-)

Andreea spunea...

Mi-am adus si eu un pahar. Sa trecem la treaba :)

Lia spunea...

Cin!Cin! :)

Andreea spunea...

Asa Lia!
Mi se pare de bun simt sa repetam constiincios pana la Craciun. Nu cumva sa ne prinda fara temele facute!

:))

Boabe de Cafea spunea...

Arata superb! Bravo, Andreea!

Andreea spunea...

Merci Boabe de cafea! :)
Nu-ti vad paharul! :O

:))

bucatarul vesel spunea...

Bravo!
Chiar daca (asa cum zici tu) e o reteta facuta si prezentata de Gordon Ramsey, nu e chiar asa usor de facut! Am stat de multe ori in cumpana ca sa o fac sau nu! Mai ales ca la noi nu prea gasesti o carne de vita "speciala"!
Si treaba asta, parca imi pune "frana" la facut preparatul!
Tu ai reusit!
Inca odata, felicitari!

Andreea spunea...

Servus Marcel, multumesc pt vizita.

carnea de vita ramane deocamdata, o provocare pt mine :) (cand oare e perfect facuta? :)) insa categoric calitatea ei face si produsul finit deosebit.

roula spunea...

Buna seara! Multumesc pentru reteta exceptionala!

Andreea spunea...

cu placere :)

Trimiteți un comentariu