joi, 25 august 2011
Prajitura cu fructe, la tigaie- Peach cobbler
In speranta ca nu v-am indus in eroare cu titlul, pt ca prajitura ia startul in tigaie de fonta, pe ochiul aragazului si sfarseste in cuptor, promit ca reteta merita retinuta. :)
Ar merge orice fructe care-si pastreaza forma dupa copt: cel mai bine prune, mere (un soi acrisor), piersici etc
pt biscuiti
* 1+3/4 cups faina
* 1/4 cup zahar
* 1/2 lingurita praf de copt
* 1/2 lingurita sare
* 1/8 lingurita de nucsoara proaspat rasa
* 120g unt rece, nesarat
* 2/3 cup smantana
* un galbenus amestecat cu o lingura de apa, pt uns biscuitii/pogacele
(in loc de cup se poate folosi un pahar obisnuit pt apa, pastrand proportiile indicate in reteta)
- cuptorul se incinge la 425F ( apoi se pregateste toppingul/pogacele
- faina+ zaharul+ praful de copt+ sarea si nucsoara se amesteca intr-un bol incapator
*** sa va povestesc intr-o mica paranteza un mod de a adauga untul in ametescul de faina, metoda pe care v-o sugerez, in general, la genul acesta de aluat (pt tarte, pogace etc). Metoda este de retinut pt ca la aluatul de tarte, untul nu trebuie sa se contopeasca perfect cu faina, ci-l vrem prezent in mod vizibil in aluat. Aluatul acesta, ideal, ar trebui foarte putin atins cu mainile. De ce? Pentru acelasi motiv: caldura mainilor poate topi untul si-atunci rezulta altceva decat ar trebui. Facem asa:
- untul, foarte rece, se rade pe razatoarea mare, peste amestecul cu faina, apoi se incorporeaza in faina, din cateva miscari, cu ajutorul unei furculite. C'est tout!
In rest, se urmeaza pasii retetei de aluat de tarta ori de pogace pe care vreti sa le preparati.
fotografia nu-i o frumusete, insa bucatelele de unt si rezultatul pe care ni-l dorim se desluseste totusi. Este? Este! :)
- se adauga smantana si se amesteca tot cu furculita pana s-a incorporat in amestec, desi amestecul inca nu e compact
- se rastoarna totul pe o masa usor infainata si se framanta, pliind aluatul de 4-5 ori (deci nu pana transpira grinda) pana ce ametescul capata aspectul unul aluat compact (vezi foto)
- aluatul se intinde (inalt de 1,25cm) cu buricul degetelor, tot pe masa usor infainta, apoi se taie cu ajutorul unei forme rotunde cu diametrul de 6cm, aluatul ce ramane se reintinde cu buricul degetelor si se taie cu forma de 6cm
- in momentul acesta biscuitii se dau la rece pana se prepara fructele
pt umplutura
* 2 linguri de unt nesarat
* 7 piersici mari curatate de coaja si taiate in felii groase sau jumatati de pruna de la aprox 10 prune
* 2 linguri de faina
* 1/2 cup miere
* 3 linguri de zeama de lamaie
* 1 lingura de coaja de lamaie
* 1/2 lingurita extract de vanilie
* 1/2 lingurita scortisoara
* 1/4 lingurita nucsoara
- se topeste untul in tigaia de fonta, pe foc mediu
- se adauga fructele,faina, mierea, zeama de lamaie si coaja ei, vanilia, scortisoara si nucsoara si se tin pe foc, amestecand din cand in cand, pana incep sa clocoteasca (cca 5-7 min)
- se trage tigaia de pe foc, se aliniaza frumos pogacele peste fructe, pogacele se ung cu galbenus de ou diluat cu o lingura de apa, apoi se da tigaia cu totul la cuptor, pt aproximativ 25 de minute.
***Daca biscuitii se coloreaza prea repede, acoperiti-i, lejer, cu o folie de aluminiu si continuati coacerea.
- dupa cele aprox 25 de minute, se scoate tigaia din cuptor, lasam sa se raceasta usor si purcedem la degustat.
Este minunata! Biscutii se topesc in gura, iar fructele aromate ii completeaza perfect.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
14 comentarii:
Eu te cred pe cuvant! ce-i prajit..desi hmm e de preferat sa nu.. e intotdeauna mai bun! arata tare bine cum sfaraie acolo in tigaie! pup
Pupici Antonina! :)
Nu-s prajite, sunt imprietenite in zeama fructelor si-n miere. Chiar nu sfaraie :) ci bolboroseste :)
O zi faina sa ai!
Foarte bine arata!!! Cred ca au fost tare, tare bune! Pupici!
Super prajitura ta. Trebuie sa fie gustoasa si zemoasa de la fructe, nu?
Pup!
Da da tare bune Licuta :) Te pup!
Pogacele sunt fragede iar fructele inoata, dar intr-un sos mai gros. E foaarte faina combinatia, daca va plac prajiturile cu fructe. Pup si eu :)
Andreea, The peach cobbler looks so delicious and the biscuits look sooo tender...! I just LOVE the cast iron skillet. I've been meaning to make a few desserts in a smaller cast iron that I have.Thanks for sharing the recipe.
Have a wonderful weekend!
Hi Ellie, you too have a great week-end. :)
Truth to be told, I'm a bit stuck to one recipe for 'fruity cakes' the one called '18 linguri' it's fast, super easy to make and of course, delicious but this one too is worth trying. I liked the biscuit a lot, the peaches were not the best we've had this season.:)
peach cobbler la tigaie ,ce idee delicioasa !:)arata exceptional,sa stii!:)
Andreea, I have never heard of prajitura 18 linguri...so after you mentioned it, I was totally curious and saw you have posted it:). I will be out of town this coming week, but when I come back, I NEED to try it. It looks fabulous...and I love the fact that you can vary the fruits. Thanks SO much for mentioning it...will let you know how it comes out.
cat de bine arata! pare mai mult decat delicioasa!
Pupici Zazu. Cu fructe cu gust e superba.
Hi Ellie, have fun! 18 linguri it's a staple prajitura :) in my family. Just keep in mind that it's best with fruits that doesn't transform too much while cooking. I like it the most with strawberries or prunes (the longer ones, here they are called italian prunes, in Romania 'prune bistrite'
n-am mancat acest tip de prajitura,dar pare a fi delicioasa ! mai ales ca mie i mi plac prajiturile cu fructe.
M-ai convins , merita facuta .
Pansy este delicioasa:) Merci fain de vizita.
Servus Dorina, sa-mi lasi 2 vorbe despre cum a fost. O zi buna! :)
Trimiteți un comentariu