miercuri, 23 septembrie 2009

Fraisier- tort cu capsuni si crema de ciocolata alba




Insist cu pozele vintage pt ca este pacat sa nu le (poze si retete) impartasesc cu voi :)

Pt blat (genoise)

* 150 ml zahar
* 4 oua la temperatura camerei
* 5 ml (1 lingurita) esenta de vanilie
* 125 g faina
* 45 ml (3 linguri) unt nesarat, topit si caldut

- se sparg ouale intr-un bol, se adauga zaharul si esenta de vanilie si se freaca aprox 8 minute pana ce ouale isi tripleaza volumul
- se pune untul usurel
- apoi se incorporeaza faina
* am pus si-un strop de praf de copt (1/2 lingurita)
- se coace la foc potrivit intr-o forma patrata cu latura de 20cm (forma de yena de ex)
- se incerca miezul cu o scobitoare si daca iese nelipicioasa putem scoate blatul din cuptor
- il lasam sa sa raceasca

Pt crema de unt si ciocolata alba

* 2 oua
* 125 ml zahar
* 45 ml (3 linguri) apa
* 30 ml (2 linguri) miere
* 250g unt moale
* 112 g ciocolata alba, topita si racita

- ouale se bat putin si se pun deoparte
- apa, zaharul si mierea se pun intr-o craticioara pe foc pana ce lichidul ajunge la temperatura de 117C, cam 2-3 minute dupa ce a inceput sa clocoteasca
- revenim sa batem ouale adaugand intr-un firicel foarte subtire siropul de mai sus, batem crema pana se raceste (cam 10 minute)
- adaugam bucatelele de unt una cate una, amestecand cu mixerul (sau malaxorul) pana se incorporeaza frumos apoi adaugam si ciocolata racita insa lichida si amestecam pana obtinem o crema de consistenta celei din fotografie

Optional se poate face un sirop pt blat

* 125 ml lichior de ciocolata alba (Godiva, de ex)
* 30 ml (2 linguri) zahar
- nu am pus, pt ca lichiorul este prea tare si fetita mea n-ar fi putut sa guste

Pt cuvertura rosie din martipan
* 200 g pasta de migdale, martipan
* colorant alimentar rosu 2-3 picaturi

- se framanta ca o plastilina pana obtinem o culoare compacta
- se intinde cu sucitorul, intr-un patrat de dimensiunea tortului, lucrand pe o suprafata pudrata cu zahar pudra pt a nu se lipi
- am sters partea care va sta deasupra cu un servet de hartie putin umezit

pt asamblare mai avem nevoie de 500g de capsuni (am luat congelate pt ca sint mai toate de aceeasi marime)

-se taie blatul in 2, se unge cu 1/3 din crema se aseaza capsunile una langa alta pe toata suprafata


- adaugam o alta treime de crema si aplatizam cu grija cu cutitul
- asezam a 2-a felie de blat, apasam usor sa aplatizam tortul, o ungem cu restul de crema, apoi punem cuvertura de martipan



- se da la rece 2 ore dupa care se taie cam 1cm din fiecare margine pt a obtine aspectul acesta mai deosebit

Exista si varianta cu zmeura (framboisier) si totul e la fel doar cantitatea de fructe difera, se cer 625g de zmeura
- este dulce exact cat trebuie si toate straturile combinate au dat o prajitura finuta
- cred totusi ca la varianata cu capsuni trebuie ceva mai multa crema pt ca fructele sint mai mari si nu-s perfect acoperite cu crema

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu