luni, 18 octombrie 2010
Martipan - bile cu visine din visinata
O reteta pe care mama o facea exclusiv de sarbatori.
Aroma bilutelor este superba, iar visina ascunsa-n mijlocul ei, ii da un rafinament aparte.
- se fierb de cu seara 400g de cartofi in coaja.
- a 2-a zi se cojesc, apoi se dau pe razatoarea mica se amesteca cu 500 gr zahar
- se pune totul la fiert amestecand continuu cam 12 min. la foc mic sau pana cand se intareste destul de bine.
- se ia de pe foc se adauga 1/2 lingurita de esenta de migdale si 200g nuci macinate
- se lasa totul la racit, apoi se lucreaza cu mainile umede.
- se ia cu o lingurita din amestec se pune in mijloc o visina scursa cu o zi inainte, se face o bila (de marimea unei alune uriase/jumatate de nuca) se da prin zahar tos
- se pun la uscat intr-un loc racoros, pt 4-5 zile.
Am facut reteta cu cirese in compot (cumparat) si desi bune, nu se compara cu originalul.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
9 comentarii:
vai suna bine..dar sa astept 4-5 zile?mor langa ele:))mai bine dam comanda la tine ,vrei?
Le pui din drum si uiti de ele :D
Apoi ...as vrea, nu-i vorba, dar bilele astea nu se impart (am uitat sa specific in reteta :P ), se mananca toate :))
Vreau si eu o bila de martipan...de fapt nu, vreau o minge de baschet de martipan...mi-ai facut o pofta teribila! :((
Dublam cantitatea si se rezolva :)
interesanta reteta ta.si cred ca e si buna !chestia cu asteptatul atatea zile e mai grea.dar daca le pui in frigider nu merge mai repede faza cu uscatul?
Servus Pansy, nu le-am mai facut pana acum :) Operatiunea ii apartine exclusiv mamei. Le-am lasat pe masa cateva ore si deja erau uscate in exterior. Banuiesc ca dupa o zi la frigider se pot servi.
Servus Andreea! Cand ai zis de visine, instantaneu m-am gandit la visine "betive" (9din visinata). Cu alea merge? Sau numai obisnuite.
Cred ca-s obosita, am citit tittlul dar nu s-a inregistrat. Scrie clar visine din visinata, hahaha. te pup
Laura servus, ma bucur sa te vad. :)
Musai cu visine betive.
Trimiteți un comentariu