vineri, 9 septembrie 2011
Bialys
Sunt fericita posesoare de-o alta carte minunata si anume Bread- A baker's book of techniques and recipes a lui Jeffrey Hamelman . Cei carora le plac copturile si mai ales painea artizanala, o vor adora. Pentru mine e o continuare a minunatei lumi in care am pasit :) acum aproape un an- cand am descoperit maiaua - prin cartea lui Peter Reinhart- Artisan bread every day.
Pe blog nu transpare cat de des se incinge cuptorul la noi :) insa cum timpul nu se dilata => nu le putem avea pe toate. Ce rau imi pare insa ca nu s-au inventat pozele cu miros! Cele de azi ar face prapad! :D
Bialys pornesc din brutariile evreilor din Bialystok - Polonia si se pare ca au trecut oceanul spre America de Nord, acum 100 de ani.
Umplutura este cat se poate de simpla: ceapa tocata si miez de paine alba, apoi se poate varia adaugand usturoi la amestesc sau inlocuind ceapa cu totul. Se pot adauga si seminte de susan ori de mac.
Aluatul copt are o textura pufoasa, vag umeda si garantat un bialys cald, de-abia scos din cuptor, inmiresmat pana la limitele suportabilului, eventual imprietenit cu putin unt, nu e niciodata de ajuns.
Umplutura
- o ceapa de marime mijlocie tocata marunt
- pezmet din paine proaspata (vedeti pe blogului prietenei mele Kalua 2 idei rapide)
- am pus miez de la 2 felii de paine in robotul de bucatarie si am pulsat pana s-a format ''pezmetul''
- se amesteca miezul de paine cu ceapa tocata (am adaugat si-un praf de boia, pt culoare)si se lasa intr-un bol acoperit ori la temperatura camerei ori in frigider
- se poate pregati si cu o zi in avans
Pentru aluat:
- 637g faina pt paine (se cere faina cu continut ridicat de gluten)
- 370g apa
- 2 lingurite de sare
- 1 + 1/8 lingurite drojdie uscata instant
- aluatul este destul de vartos insa, la copt, veti vedea cat de minunat se comporta
- intr-un bol se amsteca toate ingredientele pana obtineti un aluat fin (am framantat la mana vreo 5-7 minute)
- se lasa la dospit 2 ore, pliind aluatul dupa primele 60 de minute
- dupa ce se scurg cele 2 ore, se imparte aluatul in 11 bucati (cca 87g fiecare) si li se da forma de bila
- se aseaza pe o suprafat foarte vag infainata si se acopera cu un stergar curat ori lejer, cu folie de plastic
- se mai lasa la dospit o ora si jumatate.
- cand a trecut timpul de mai sus se ia fiecare bila si se formeaza un soi de covrig/bagel cu gaura astupata (fotografiile sunt mai elocvente) cu atentie sa nu strapungeti aluatul insa cu fermitate in asa fel incat centrul bialy-ului sa ramana sub nivelul bordurii si dupa copt.
- se coc pt 12-14 minute (pana se rumenesc frumos) la cuptorul incins la 480F (249C)
note to myself: as cali ceapa intr-o urma de ulei, inainte de a o amesteca cu miezul de paine.
Daca nu va ies la numaratoare sa stiti ca absentele-s la mine :D
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
24 de comentarii:
Andreea, The bialys look fantastic! I'm sure your house smelled wonderful...the aroma of baked bread always makes the house smell soo good!
I've been meaning to make the bialys myself for some time now.... just haven't had much free time lately, ...but soon enough:). Thanks so much for sharing the recipe!
Arata delicioase! si cred ca si sunt:)
interesant,cred ca e buna,trebue incercat,o zi buna
excelent, Andreea! In primul rand, ma bucur ca ti-ai luat cartea, acum putem face schimb de informatii si pareri.
in al doilea rand, bialys-urile tale arata minunat- iti vine sa crezi ca nu le-am incercat niciodata? le-am ignorat complet, dar acum, vazand la tine ce frumos arata, vreau sa le incerc si eu. Si pozele sunt foarte graitoare, aproape ca simt mirosul in nari.
codruta
Hi Ellie, do you have the book? I've seen Hamelman's name quite a while but then Codruta from Apa.Faina.Sare (see below)conviced me (thru her pictures) that it's time to take a step forward. I know you wil llike the whole process, there are a few new bread recipes I'm trying but none of them made it to the blog. I'm experimenting with fruits yeast water now (thanks to Codruta again and you can read about it on the fresh loaf site), can't wait to share some nice stuff :)
Thanks for stopping by and have a great week-end Ellie!
Mihaela, Ina, servus sunt foarte faine! O zi faina va doresc!
Codruta merci fain! :)
Am remarcat ca faina mea alba unbleached, este mult mai putin setoasa decat ce se cere in toate retetele incercate in ultima vreme. Obligatoriu sa ajustez cantitatile de apa, altfel aluatul e ratat (pur si simplu am senzatia ca glutenul nu reactioneaza) si ce-i mai rau este ca incep sa-mi pun indemanarea sub semnul intrebarii desi am copt cateva zeci de paini pana acum :)
Am mai incercat ceva din carte, astept sa-mi iasa cum imi imaginez c-ar trebui sa fie si revin. Pana atunci o sa postez painea lui PR, cea despre care am vorbit. We fain!
Sant groaznice!nu te poti opri din mancat,parol!!
Andreea, No, I don't have the book...but I've heard so many great things about Hamelman's book. The recipes and techinques have amazing results. He's such a great teacher... seen his methods on King Arthur Flour...I love their site:).
I'm sure you've seen his methods...but there's a cool vidoe on KAF'S site showing some of his bread baking techiniques....so fascinating to see a master at work:)
Here is the link, in case you haven't seen it ...or some of your readers are interested:)...
http://www.kingarthurflour.com/professional/videos.html
As for the fruit yeast water I've seen it, but haven't studied it too much:). You are way ahead of me...but I love learning from you:). I have to look into it a bit more...after I get my bathroom remodel finished:). I still want to make the "18 linguri prajitura"...
Have a great weekend, Andreea.
super arata.nu-s eu cel mai mare fan al produselor de patiserie dar tre' sa recunos ca par delicioase.pup
Ce bine arata!!! Cred ca sunt tare gustoase! Pup!
te-as intreba cum arata a doua zi,adica cat de moi raman ?nu e clar,dar am inteles din poze ca se umplu si apoi se dau la cuptor.s grozav ca ai o multime de variante,daca aluatul ramane moale sia doua zi,presupunand ca nu ai invitati in ziua precedenta.
Foarte faine chiflutele astea. Si desenul-antet imi place :)
Ellie hi, yes I've seen a few videos with chaping, pre-shaping etc but many thanks for the homework :) there is something about homemade bread that's never boring.
Servus Sarah, noi suntem mari amatori de copturi, iar chiflele astea sunt asa faine ca-i greu sa nu te cucereasca :) Merci fain de vizita!
Te pup Licuta!
Servus Pansy, din cantitatea de mai sus ies 11 bucati de marime potrivita. Calde mananci 2-3 pe nerasuflate deci a 2-a zi mare lucru nu ramane. Sunt bune si reci, dar merg reincalzite. E genul de chifla care-i fain de mancat in 24 de ore maxim. :)
Servus Liana, ma bucur ca-ti place antetul! Merci fain de vizita!
O minunatie, sunt sigura ca sunt delicioase! :)
Andreea, stiu ca n-are deloc legatura cu ce-ai postat tu (frumos, frumos, dar uite ca io vin cu alta treaba :D ), dar trebuie sa afli cum m-ai salvat tu pe mine de la inecatul in par de pisica: am primit azi Furminatorul si mi-am furminat cele doua pisici cu el pana spre chelire! Ma rog, nici chiar asa, dar oricum... MI NU NAT!
Saru'mana ca ai postat pe blogul lui Cookie de-a alfat si sufletul meu cum se furmineaza pisicile :D
Sa traiesti!
hahahaa... ma bucur ca ti-a fost de folos! Cand nu-ti da nimeni replici ai senzatia ca nici nu citeste nimeni.
Noi avem o catelusa careia nu prea-i cade parul ...teoretic... sa vezi ce ramane pe Furminator...ne miram amandoua :))
vai, cum arata! par minunat de pufoase, si asa aurii sunt, draglasele ;)!
Pupici Zazuza :) Au fost tare bune!
si eu am un furminator! Scuze, andreea, fara legatura cu subiectul :)
Vreau sa pun la mine in blogroll, la paini, un link catre painile tale, dar nu gasesc o categorie anume pt paini? Ma ajuti? Vreau un link care sa duca la painile tale. merci
Codruta nu am un link direct numai pt paini (o sa incerc sa ma documentez daca pot face asta pe blogger) Am pagina seaparate, pt retete unde exista categoria Paine si dac-o desfasori vezi tot ce am postat pana acum.
Am gasit solutia! http://anditudor.blogspot.com/search/label/Paine
merci andreea. L-am pus si eu.
Vreau sa fac si eu. O sa fac si eu :)
Trimiteți un comentariu