sâmbătă, 20 august 2011

Pui la cuptor cu ierburi aromate



Cu aceasta reteta, ideala pt un pranz duminical, onorez invitatia Gabrielei, la provocarea lunii august, provocare ce face parte din saga 'Dulce Romanie' lansata de Mihaela acum aproape un an.

'Materie prima' sugerata pt luna august sunt prunele si puiul.

Pt retete cu prune va sugerez: galustele cu prune, prajitura cu prune ori clafoutis cu prune (inlocuiti ciresele)

Metoda de rotisare descrisa aici ne satisface in totalitate, asa ca nu ne ramane decat sa variem aromele cu care imbracam carnea de pui, in cazul de azi rozmarinul si daca aveti de unde, cimbrisor.

Ingrediente:
* 1 pui de 1.250kg-1.500kg
* 2 linguri de unt moale, nesarat
* 1/2 ceapa
* 1/2 lamaie
* 3 catei de usturoi zdrobiti
* rosii cherry, ceapa verde ori praz, morcovi intregi, spalati, toate unse cu 2-3 linguri de ulei de masline
* rozmarin si cimbrisor, tocate marunt

- puiul se spala bine, se sterge cu un prosop de hartie, se sareaza si pipereaza si in interior si in exterior, apoi se lasa descoperit in frigider pt minim 4 ore
- untul si ierburile se amesteca intr-un mini-bol, apoi se strecoara pe sub pielea puiului incepand de la gat (va strecurati delicat un deget pe sub piele, o despratiti usor de pelicula cu care este atasata de carne, apoi cu ajutorul unei lingurite, puneti unt armat intre carne si piele, masand cu degetele untul, in asa fel incat sa-l distribuiti uniform)
- in interior storcem jumatatea de lamaie, umplem cu ceapa si usturoiul, eventual si cate-o crenguta de planta aromata si astupam cu jumatatea de lamaie
- puiul se coace (cuptorul la 500F/260C ) pe un gratar asezat intr-o tava incapatoare, iar in minutul 25-30 adaugati si legumele si rotisati alte 30 de minute, pana ce puiul e rumen si temperatura interioara atinge 170F (76C) ... tot la jumatatea intervalului puteti intoarce puiul cu pieptul in jos/sus pt o culoare superba de jur imprejur. Coacerea dureaza cca 50-60 de minute.


- dupa 10 minute de odihna puteti savura rezultatul

PS chiftele cu zucchini ar completa totul minunat.

6 comentarii:

Alexandrina spunea...

Foarte apetisant e puiul tau!!

alina spunea...

este superb puiul facut asa. nici n-am stiut ca asa mare trebuie sa fie temperatura. mersi de sfat.
arata excelent si chiar acum am sa fac si eu unul.
te pup,
alina

Andreea spunea...

Mersi fain Alexandrina! :)

Alina sa-mi spui cum fu :)
Puiul ramane suculent, pielea-i crocanta, se face si repede, iar gustul de a doua zi e aproape la fel de fain. Ai vazut ca puii la rotisor din comert a 2-a zi au un gust super ciudat?! Te pup si eu!

Mimmi spunea...

Ce bine arata puiul asta !
Sunt sigura ca fost delicios!

Din bucataria mea spunea...

Arata grozav de bine!!! Pupici!

Andreea spunea...

Mimmi, Licuta, va multumesc fain pt vizita! :)

Trimiteți un comentariu