luni, 6 septembrie 2010

Gomboturi (galuste) cu prune



E un fel pe care-l ador si ca atare, e musai de facut cand prunele cu gust de pruna, apar in magazine/piete.

Am vazut multe retete de gomboti si marturisesc ca n-am folosit/auzit termenul.
La noi in Harghita, pluralul la gombot (din ungurescu gomboc) e gomboturi :) (in maghiara pluralul e dat doar de numarul din fata 2 gomboc, 3 gomboc)

1,5kg cartofi+ 1 ou mare (sau 2 mici)+ 300-350g faina alba(sau inlocuiti 50g de faina cu un gris ff fin)+ 1 praf de sare+ 1praf de drojdie uscata
aproximativ 20 de prune + o oala in care se pune apa la fiert + zahar si scortisoara dupa gust, pezmet (500g) si unt cca 150g + 50-75ml ulei de flaorea soarelui

1.
- se pregatesc prunele bistrite: se curata de samburi, cu grija, sa nu le rupem si se presara cu cate 1/3 de lingurita de zahar amestecat cu scortisoara (aici proportia depinde exclusiv de gustul fiecaruia)

2.
- intr-o tigaie incapatoare se incinge uleiul cu o lingura de unt si se prajeste pezmetul delicat (atentie sa nu-l ardeti) ... in lipsa de pezmet puteti experimenta cu grisul

3.
- cartofii, in reteta originala se fierb in coaja, apoi se curata si se dau prin masina de tocat
- o alta varianta ar fi cartofii curatati de coaja si fierti ca pt piure, apoi, bine-bine scursi de apa, se pot zdrobi cu instrumentul special
- cand s-au racit cartofii, se adauga oul si faina, in care am amestecat in prealabil drojdia instant (daca vreti puteti dizolva drojdia intr-o lingurita de apa calduta)
- se obtine un aluat licipios, care se rastoarna pe masa bine infainata
- se da aluatului forma de sul/salam si se incepe formarea gomboturilor
- cu palmele umede se formeaza cate un disc, in care asezam cate o pruna.
LE foto 09/2011


- se formeaza bilele/gomboturile/galustele si se pun delicat in oala cu apa clocotinda (nu cu clocote mari, ci bolborosind)
- se lasa la fiert pana se ridica la suprafata, apoi se scot in tigaia cu pezmet prajit
- puneti 3-4 galuste deodata in pezmet apoi prin miscari de du-te-vino se imbraca gomboturile frumos in pezmet
- gombotuile astfel pregatite se aliniaza frumos intr-o tava
- noua ne plac si betisoarele (pe nume nudli la noi in HR) din aluat si las mereu putin aluat la final pt a le prepara
- toate se pun in tava, se presara ici si colo cu cate o aluna de unt si se dau la cuptorul incins in prealabil la 375F pt 25-30 de minute sau pana se rumenesc frumos.
- se servesc calduti presarati cu zahar (si eventual putina scortisoara)

O bunatate!

5 comentarii:

elyda spunea...

exact asa face si mama Gomboturi! Yamy!

te asteapta niste premii pe blogul meu http://elydaorigami.wordpress.com/2010/09/07/premiu/ .

Andreea T spunea...

Merci frumos!

Andreea spunea...

Bine ai revenit draga Andreea. Ti-am dus dorul! Te pup.

Andreea T spunea...

Merci :)
Bine te-am regasit.

Anonim spunea...

Hey - I am really delighted to find this. Good job!

Trimiteți un comentariu