marți, 5 iunie 2012

Monkey bread



Monkey bread, adaptata dupa reteta gasita la Smitten kitchen este ruda apropiata cu dulcele numit de unguri, aranygaluska (galuste de aur), dulce pe care-l stiu de ani de zile de la bunica. Am combinat putin retetele, a iesit ceva tare bun asa ca va prezint rezultatul, poate va inspira.

Ingrediente pt aluat:
50ml ulei (de floarea soarelui sau samburi de struguri, NU ulei de masline)
225ml lapte caldut
80 ml apa
1 galbenus
2+ 1/4 lingurite drojdie instant
420g faina
1 lingurita extract de vanilie
1/2 lingurita de sare

- intr-un bol se amesteca ingredientele lichide si drojdia
- in alt bol faina si sarea
- amestecul lichid se toarna peste cel uscat si se amesteca, apoi framanta pana se obtine un aluat fin, daca vi se pare lipicios se poate adauga faina, putin cate putin pana se ajunge la o consistenta fine, elastica
- se lasa la dospit cca 50-60 minute
- se intinde delicat aluatul pe o suprafata de lucru, vag unsa cu ulei, intr-un patrat cu latura de 21cm
- se taie alutul in patrate cu latura de 2.5cm si pe masura ce taiati, indepartati-le unul de celelalat, astfel continuand sa dospeasca, se vor lipi



Glazura 1
- 150g nuci macinate + 200g zahar brun + 1 lingurita (chiar lingura daca va incumetati) de scortisoara macinata se amesteca intr-un bol
- in alt bol se topesc 115g unt

- patratelelor de aluat dospit de mai sus, li se da forma de biluta, nu fortati transformarea, apoi se trec prin untul topit si amestecul cu nuca
- se astern intr-o ordine haotica si-anume, claie peste gramada si de jur imprejur, intr-o tava de kouglof, bine unsa cu unt
- se lasa iarasi la dospit cca alte 50-60 minute (sau pana vi se pare ca bilutele sunt umflate de-ajuns)

- se coace 'painea' in cuptorul incins in prealabil la 350F/177C (temperatura medie) pana s-a rumenit frumos cca 40 de minute la cuptorul meu
- se lasa deoparte 10 minute
- se rastoarna pe o farfurie si se orneaza cu urmatoarea glazura




Glazura 2
100g branza crema (gen philadelphia) se amesteca cu 3 linguri de zahar pudra, 1 lingura extract de vanilie si 2 linguri de lapte (sau mai multe, adaugate putin cate putin) pana se obtine un amestesc ce curge, dar cu greu

- am pus amestecul intr-o punguta (tip ziploc), am taiat-o intr-un colt si-am ornat 'maimuta'.

Ideal ar fi s-o consumati in aceeasi zi :)




26 de comentarii:

Just me spunea...

iui ce buna cred ca ii, parca ii simt aroma deja, imi lasa gura apa:)

liana spunea...

"arany galuska" e unul din deserturile preferate din vremea copilariei, dar si "maimuta" ta pare promitatoare!

alinutzika spunea...

o sectiune cred ca era grozava, dupa cum arata1Pup

Ana Maria Ciolacu spunea...

Ador monkey bread si dulce si sarata. Imi place la nebunie sa desprind cate o bucatica. :) De incercat si varianta asta cat mai curand.
Te pup cu drag.
xoxoxo

Andreea spunea...

Servus just me, e tare buna maimuta, merci de vizita.

Liana, imi pare bine sa te citesc. In mare e aceeasi Marie si-a mai pus si scortisoara pe palarie, dar n-o urateste cu nimic :) dimpotriva.

Alinuta o sa caut o poza si cu o bila rupta in doua, interiorul e foarte pufos. Merci de vizita :)

Te pup si eu draga Ana-Maria :)

Food for Art spunea...

Arată superb. Glazura nr.2 mă trimite cu gândul la smântâna de pe papanași. Trebuie să pregătesc și eu pâinica asta, când o să am liber la delicioșenii! Felicitări!

Andreea spunea...

Servus :)
Glazura 2 e mai dulce decat smantana de pe papanasi, dar acum c-ai pomenit-o, categoric s-ar potrivi si ea. Merci fain de vizita!

Anonim spunea...

Ioi, Andreea, aranygaluska facea mama mea si acum le fac si eu cand ma loveste dorul si pofta... Eu le pun si putin magiun (aici gasesc plum butter)inauntru; cand sunt gata, casa miroase asa de bine si imi aduc aminte cu mare nostalgie de serile de sambata ale copilariei mele cand ma uitam cu tatal meu la Teleenciclopedia si mama venea cu aranygaluska calde... Intradevar reteta ta e "aranygaluska, cu alta palarie"!:) Te urmaresc cu draga, Ana

Andreea spunea...

Vai cat de bine arata! Nu am mancat pana acum, nu am auzit de ea pana acum, sa-mi fie rusine! Dar de pregatit o pregatesc cu siguranta ca mi-ai facut o pofta imensa! :)

Andreea spunea...

Ana servus :)
O prietena din Germania spunea ca nemtii asa fac, umplutura cu magiun, mi se pare minunata si asa, pana la urma vorba Ana-Mariei se pot face si pe sarat. Ma bucur sa te vad, din pacate timpul meu pt blog s-a redus foarte mult. Sper ca in vara sa-mi revin putin. Cu drag! :)

Andreea, noua (familia extinsa cu prietenii nostri buni) ne-a placut tare mult. Merci de vizita :) te pup.

pansy spunea...

Am auzit dar n-am vazut-o pana acum !asa ca am s-o fac,pentru ca mi se pare un dulce interesant.

Grill Recipes spunea...

Sound delicious for this Monkey bread recipe! It's make me so hungry! I can't wait to eat this :)

Sorina spunea...

la asa reteta as servi o bucatica, doua, trei...

Mihaela spunea...

Nu am mancat niciodata, dar arata tare bine "maimutica" asta de paine. Merita retinuta :)

Sara & Miki spunea...

O idee grozava, interesanta, iar rezultatul e genial. De retinut. Sarutari si o saptamana frumoasa iti dorim!

Andreea spunea...

Va multumesc pentru vizita :)

Poliana spunea...

Apetisanta de-a dreptul, e prima data cand vad asa ceva :D...asta e, invata omul de toate, dar ma bucur ca am descoperit aici! Felicitari la tot ce faci!

Antonina spunea...

Spectaculos rezultat!!

Ana Maria Ciolacu spunea...

Arata minunatttt... Ador monkey bread, am incercat doar varianta sarata ce-i drept, dar imi place mult conceptul. :)
Pupici, scumpa !
xoxo

nicu spunea...

ce deliciu!!! zici ca e opera de arta nu alta) ah sincer as da toti banii acstigati pe al partidele de Premier league pentru o sotie care sa poata gati doar pentru mine asemenea minunatii...

NouaTigaraElectronica spunea...

wow...arata foarte gustos :D

Cristina spunea...

A trecut un an de cand nu ai mai scris. Te asteptam cu retete noi. Dintotdeauna am apreciat blogul tau si am cateva retete de la tine care nu le uit niciodata :) Le fac mai mereu. Multa sanatate!

Alexandra Alexe spunea...

Fara sa-mi dau seama iarasi am ajuns pe blogul tau, asa cum, invariabil, mi se intampla de de cativa ani incoace, in cautare de "idei" pentru zilele de sarbatoare.
Si-mi place sa ma pierd printre retetele tale admirand totul: talent, ingeniozitate, calitate, frumusete, poze exceptionale, si o anumita curatenie a caracterului, care iese, care se vede din felul in care scrii...,..
Intr-un fel, tu semeni cu prospetimea din macaron-ul abia rupt sau cu painea frumos crescuta...
Imi pare rau ca nu mai postezi si cred ca ai avut un motiv bine intemeiat cand ai renunat, dar e foarte frumos ca ai lasat retetele la indemana cautatorilor, asa ca mine.
Iti doresc sarbatori cu bine, sa fii sanatoasa si sa ti se intample numai lucruri frumoase in noul an!
Cu drag, alexandra

Bucuresti servicii spunea...

Iubesc monkey bread :D !!!

Andreea spunea...

Draga Alexandra, ce vorbe frumoase! :)
Mi-ai facut ziua mai frumoasa si-ti multumesc!
Iti doresc si eu sarbatori fericite si un 2014 minunat!

Maya spunea...

Arata fantastic!

Trimiteți un comentariu