Macaroanele cu branza se incadreaza fara ezitare in categoria comfort food :)
Un fel atat de simplu si totusi atat de satisfacator.
Retetei de astazi i-am adaugat un umpf pt un rezultat cremos si delicios.
- 500g macaroane
- 1 lingura de ulei de masline
- un praf de sare si piper proaspta macinat
- 2 cepe tocate marunt
- 4-5 felii de prosciutto sau 150g carnati (din carne de pasare, rata de ex) taiati cuburi
- 500ml lapte
- 150ml frisca
- 200g brie (se da deoparte marginea cu mucegai)
- 200g cascaval (eu am pus Jalsberg)
- 2 linguri de faina
- 1 frunza de dafin
- pezmet si unt pt ornat
- 30g unt
- se fierb pastele dupa instructiunile de pe ambalaj, apoi se pun la scurs intr-o sita
- se incinge cuptorul la 400F (cca 200C)
- se incinge o tigaie, se adauga ceapa si sarea si se prajeste 2-3 minute (ceapa lasa apa mai repede), se adauga si uleiul si se soteaza alte 3-4 minute amestecand des sa nu se arda, vrem ceapa usor caramelizata
- se adauga si prosciutto taiat fasii pt 1 minut apoi 200ml din lapte si foaia de dafin, se lasa la fiert pt 3 minute la foc mediu-mic
-separat, intr-o cratita, se pregateste un sos bechamel
-se pune untul la topit, cand e complet topit se adauga faina si se amesteca bine pt 2 minute, sa schimbam gustul fainii :)
- urmeaza restul de lapte si frisca, care se adauga incet si se amesteca incontinuu sa nu se formeze cocoloase
-in bechamel se adauga si laptele cu ceapa si prosciutto, apoi branzeturile si se amesteca pana se obtine un sos mai gros, se gusta de sare si piper, se adauga peste macaroane si se amesteca bine
- se toarna totul intr-o tava de ceramica unsa in prealabil cu putin unt, se presara bine cu pezmet (panko daca gasiti e si mai bine)
- se pun bucatele de unt din loc in loc si la cuptor cu tava, pt 30 de minute
- ultimele 2 minute le-am pus pe broil/grill in cu gand sa rumenesc frumos pezmetul (daca faceti la fel, supravegheati coacerea, sa nu ardeti pezmetul. :) Il vrem doar rumenit)
- se incinge cuptorul la 400F (cca 200C)
- se incinge o tigaie, se adauga ceapa si sarea si se prajeste 2-3 minute (ceapa lasa apa mai repede), se adauga si uleiul si se soteaza alte 3-4 minute amestecand des sa nu se arda, vrem ceapa usor caramelizata
- se adauga si prosciutto taiat fasii pt 1 minut apoi 200ml din lapte si foaia de dafin, se lasa la fiert pt 3 minute la foc mediu-mic
-separat, intr-o cratita, se pregateste un sos bechamel
-se pune untul la topit, cand e complet topit se adauga faina si se amesteca bine pt 2 minute, sa schimbam gustul fainii :)
- urmeaza restul de lapte si frisca, care se adauga incet si se amesteca incontinuu sa nu se formeze cocoloase
-in bechamel se adauga si laptele cu ceapa si prosciutto, apoi branzeturile si se amesteca pana se obtine un sos mai gros, se gusta de sare si piper, se adauga peste macaroane si se amesteca bine
- se toarna totul intr-o tava de ceramica unsa in prealabil cu putin unt, se presara bine cu pezmet (panko daca gasiti e si mai bine)
- se pun bucatele de unt din loc in loc si la cuptor cu tava, pt 30 de minute
- ultimele 2 minute le-am pus pe broil/grill in cu gand sa rumenesc frumos pezmetul (daca faceti la fel, supravegheati coacerea, sa nu ardeti pezmetul. :) Il vrem doar rumenit)
4 comentarii:
arata foarte bine... cred ca-i si bun.
bun, ne place, cu prosciuto, merge foarte bine. numai ca nu inteleg ce-ai avut cu mucegaiul de pe branza, avea prea mult umpf?
Servus Sara sosul cu branzeturi multe e minunat.
Dan, n-am avut nimic cu mucegaiul LOL insa uite, ce-i drept, in sosuri n-am incercat sa pun si crusta, dar daca ne gandim la varianta coapta-n cuptor, unde crusta se pastreaza intacta ma gandesc ca nu se comporta diferit intr-un sos, iar reteta asta cere un sos cremos. :)
hmmm,deja visez la consistenta si gustul brinzei curgatoare...
Trimiteți un comentariu