luni, 7 iunie 2010

Tarta cu caise si frangipane


Povestea acestei tarte a pornit de la Florin (many thanks :) ) , a continuat deghizata aici moment in care mi-am spus ca-i musai s-o incerc :)

Am schimbat putin cantitatea de migdale din frangipane.

Blat
- 1.5 cups de faina - 1 lingura de zahar
- 3/4 lingurita de sare
- 130g unt foarte rece
- 4 linguri de apa foarte rece (se poate pune pt cateva minute la congelator)
- 3/4 lingura de otet

O varianta de aluat pt blat gasiti aici, intr-o foarte simpatica prezentare a unei tarte cu cirese. :)

- se amesteca sarea cu faina, se adauga untul si se amesteca pana la obtinerea unei texturi sfaramicioase
- se adauga si apa, ne dorim un aluat legat insa nu exagerati cu framantatul, bucatile de unt se mai vad prin aluat, deci trebuie numai sa stea legat

Toate acestea se pot face si-n robotul de bucatarie, pulsand ingredientele pana se leaga

- imbracam aluatul in folie de celofan si dam la rece pt 30 de minute
- se scoate si lasa la temperatura camerei 5 minute apoi se intinde direct pe foaia de pergament cu care va merge la cuptor, ne dorim un diametru de 20-22cm

Umplutura
- caise, piersici, prune, pere, smochine proaspete etc (fructe care-si pastreaza forma dupa copt)

- caisele au fost o surpriza ciudata, desi parguite in proportie de 90% la copt au devenit extrem de acre, acide. Daca mergeti pe tema caiselor tavalitile bine-bine prin zahar si la fel presarati-le cu zahar dupa copt. Ideal ar fi sa fie 100% coapte/parguite si-atunci surprizele ciudate (cred ca) vor lipsi :)


Crema frangipane
- 100g migdale macinate marunt (prajite in prealabil aproximativ 6-8 minute la 375F)
- 75g zahar
- 75g unt
- 1 ou

- se amesteca toate si se unge blatul de tarta de mai sus, lasand cam 7cm de aluat fara crema
- se astern frumos fructele si se ridica marginea de aluat peste tarta, incretind aluatul ca-n imagine
- se unge frumos cu un galbenus diluat cu un strop (=o lingura) de apa
- se coace la cuptorul preincalzit la 200C (400F) pana se rumeneste frumos aluatul (cca 45 minute)




Un comentariu:

Florin spunea...

very lovely! :) cat despre caise, nu stiu, cred ca le dispare zaharul la cuptor, ca arata perfect insa sunt cam acrisoare si acide dupa ce coci tarta. o sa incerc si cu piersici sau prune, sa vad daca e vreo diferenta

Trimiteți un comentariu