luni, 19 septembrie 2011
Galuste cu prune- varianta cu maia
Reteta de galuste e aceeasi cu cea postata anul trecut aici (click) cu deosebirea ca in loc de drojdie am folosit maia (am pus-o aseara la reimprospatat si azi, dupa aproximativ 15 ore am folosit-o la galuste)
Important de retinut ar fi:
- cartofii (musai albi, cat mai fainosi, Yukon de ex. pe meleagurile acestea) ideal se fierb cu o seara inainte si se tin la rece, apoi se dau prin masina de tocat (sita cu gauri mai mici)
- la 1kg de cartofi fierti, intra 2 oua mici, 250g faina (am folosit all purpose bleached), un praf de sare + 2 plicuri de zahar vanilat si 2 linguri de maia f. hidratata, undeva in jur de 20-25g.
- se amesteca toate, am inceput cu furculita si-am sfarsit framantarea cu mana (cartofii fiind reci, aluatul s-a framantat foarte usor)
- se lasa totul la odihnit 1.5-2 ore, apoi se urmeaza pasii de la reteta din link-ul de mai sus
- se lucreaza minunat cu mainile usor umezite
Maiaua da un plus, greu de descris :), texturii si pufoseniei gomboturilor.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
24 de comentarii:
Andreea, Galustele arata asa de bine!...ce brilliant sa folosesti niste maia...wonderful idea to use up some of the sourdough starter I have sitting in the fridge. I'm assuming it is not "fed".
I've seen quite a few recipes for quick breads, cakes that use a sourdough starter...I have yet to try it:). But I love how your galuste came out:). Thanks for sharing...
chiar ma bantuie aceasta reteta de mult timp.arata foarte bine galustele pregatite de tine.mai astept sa iasa si la noi prunele pe piata.pupicei
Hi Ellie, am acum sourdough in 3 recipienti (mici ce-i drept) si de cate ori ii improspatez imi pare rau sa arunc ce ramane. In my opinion is perfect to use either way, fed (within 12-15 hours) or not fed.
Galustele cu putina drojdie (or sourdough) in aluat sunt ccu totul altfel decat tot ce am incercat. Asa se fac la mine in familie (deci sunt f subiectiva :) ), dar fara drojdie le lispeste ceva din fluffiness :) ...cu maiaua sunt altfel. I've tried sourdough in clatite, panettone ...and it changes something in the texture, makes it lighter somehow.
Have a great evening Ellie! :)
Servus Sarah, merci fain, sunt si tare bune. Gomboturile si salata de vinete sunt mai all time favorites :) as putea manca oricand :))
Te pup, o seara faina!
Super arata. Eu fac intotdeauna reteta clasica cu cartofi insa fara drojdie sau maia.
Varianta aceasta nu am incercat-o! Arata foarte bine!
in reteta ardeleneasca traditionala pe care o am eu de la mama nu se pune nici drojdie, nici maia, nici oua, ci doar cartofi, ceva faina, gris si sare :)
Cristina, de dragul variatiei incerca si cu o cantitate infima de drojdie sa vezi daca iti place :)
Servus Adela, poate ca-i varianta copilariei mele insa e cea care-mi place cel mai mult. Merci fain de vizita! :)
Servus Florin, din ce parte a Ardealului esti? :)
Poate la mine flancul unguresc si-a pus amprenta :)
eu am radacinile in zona Cluj - Salaj. tu? :)
Harghita. :)
Am crescut la M-Ciuc, ai mei locuiesc acum la Odorheiu-Secuiesc.
Nu am mai facut galuste cu prune demult! Arata foarte bine.
salutari :)
nici in Austria nu se foloseste nici drojdie, nici maia, e prima oara cand aud reteta astfel. oricum ar fi insa, eu nu ma incumet, mi se pare teribil de migaloasa, demna doar de mainile mamei sau ale lui Oma ;)). daaar, daca ma mai uit mult la poza de aici, parca vad ca ma apuc de facut galuste cu prune :)))
Stii ca eu nu am mancat niciodata galuste cu prune? :))) Poate ar fi timpul sa le-ncerc, dupa reteta ta. Pup u hun, si multumesc de reteta si de inspiratie.
xoxoxoxo
Andreea, minunate galuste cu prune ai facut. Nu m-as fi gandit ca aluatul asta cu miez de pruna tavalit prin pesmet poate fi asa de fotogenic! :) Mama e din Ardeal, tata din Banat, la noi in casa se numeau galuste, sau gomboti. Oricare le-ar fi numele, cu drojdie nu am mancat/facut niciodata, dar cand am vazut in titlu cuvantul maia, imediat mi-a atras atentia.
Everything is better with sourdough, nu?
Nu stiu daca anul asta mai gasesc prune tari in piata, la mine la sat au cam trecut, dar voi tine minte reteta asta.
codruta
Salutari Maya! :)
Zazuza la mine pofta invinge :D :)
Te pup Ana!
Servus Codruta :)
da, daca se cere drojdie in aluat atunci maia sa fie :))
Ma rog, la cozonac numai cu maia nu ma arunc... inca, insa panettone am facut anul trecut (dupa PR) si a iesit cum trebuia. We-end fain in continuare! :)
Bun gasit Andreea,
...tot eu te deranjez din California.
Eu nu comentez retetele tale deoarece sunt o faptura destul de umila,nu caut sa imprastii laude dupa cum nici tu nu alergi dupa ele;cu toate astea,sa stii ca eu urmaresc in continuare cu multa placere bloggul tau,nu neaparat sa prepar ceva musai ci,pur si simplu ma odihneste cum prezinti din capul locului retetele....in speta "taina" in care sta tot succesul retetei....Comentariile insa(unele) ma enerveaza la culme,fapt pentru care ma abtin sa intru in aceasta emisfera,,,,eu te laud in sinea mea preparand ce spui si laud pe D-zeu ca a sadit in tine aceasta feminitate de care si familia mea se bucura.("tainele" ticluite de tine sunt in genere reusita tuturor retetelor incercate).
In fine,sa trec acum la ce am,,,,,randul trecut am avut un portocal,acum am un copac cu guava si de o saptamana le servim asa,in stare proaspata,mirosul fiind pur si simplu mirific;te intreb : ai tu cumva o idee cum as putea prelungi existenta acestui fruct in casa noastra? Am incercat sa le congelez,am experimentat,aroma insa nu se mentine prea mult. Tu,ce spui ?
astept cu nerabdare ,
sanatate acasa
Caty
Servus Caty,
nu ma deranjezi niciodata. Unoeri imi ia mai mult timp sa raspund pt ca sunt f ocupata, dar de raspuns, raspund in mod sigur.
Multumesc frumos pt vorbele frumoase. Nu te enerva pt comentarii, eu am incetat so fac in fond, gatesc dupa cum ma pricep si dupa gustul celor dragi mie, inputurile pe teme culinare le las, in fond, pot sa-mi dea idei, iar daca sunt pe langa tema de discutie si inzovaresc din oarece proasta dispozitie nici nu le mai las sa apara. E blogul meu, regulile mele :)
Despre guava sa stii ca marmelada imi vine in minte cel mai bine, umple de minune niste aluat de foietaj. Sau uite la linkul acesta http://www.dawn.com/2011/02/06/guava-marmalade.html ce idee faina, skip the grapefruits daca nu aveti in livada :) ...iar ideile de salata din josul paginii de la link, sunt iarasi f interesante.
Ai mei au gradina mare (parca ti-am mai povestit) si le-am cumparat un dehidrator Excalibur de care-s super incantati... usuca tot felul de legume si fructe pt la iarna. Deci si dehidratarea ar fi o idee pt guave. Ce zici?
Numai bine Caty! Sa-mi mai scrii te rog. :)
Caty, linkul trebuie copiat in alta fereastra. Am incercat, dar nu reusesc sa-l 'codez' in asa fel incat sa te trimit direct acolo. :)
Multumesc frumos Andreea,ideea cu marmelada este grozava ;chiar nu ma gandisem la asta,m-am gandit la gem,dulceata .....fiindca eu,(ca si tine)tre sa prepar pentru fiecare ce-i place...norocul meu este ca gusturile sotului se cam potrivesc cu cele ale fetei mele....dar nu si cu ale mele. Eu inclin (iarasi ca si tine) mai mult catre patiserie. Acum fiica-mea a inceput colegge ul ,primul an si sta in campus. Binenteles ca mergem saptamanal cu sacosele de mancare si....dulciuri,nu-i place mancarea de acolo. Noi acasa mancam romaneste,gatesc cu legumele si fructele crescute aici in gradina.Inca o data iti multumesc ca te-ai interesat de guava mea ....cum sa-ti multumesc?
:) Caty, mi-a facut placere
Bafta fetitei voastre la colegiu, noi acum ne indreptam spre liceul, dam examene samd Fata mea are 11 ani, insa aici liceul incepe la 12...un pic prea devreme dupa parerea mea, insa nu avem de ales. O zi buna Caty. Te mai astept! :)
vreau si euuuu !
Ideea cu maiaua e de retinut .
Niciodata nu e prea tarziu sa imbunatatim o reteta stiuta de pe vremea bunicii . :))
Asa cum am avut si eu de curand o revelatie cu privire la ciocolata de casa .
Pup si merci .
Gata!!! De data asta m-ai convins ! Arata prea bineee!!! :) Pupicei, fumoasa! xoxoxoxo
Trimiteți un comentariu