Un tort/chec cu o textura faina si-un aspect super simpatic :)
LE 2011 trimit reteta spre blogul bettykitchen pt provocarea lunii septembrie.
Pere poached (un soi de compot neterminat :)) )
* 750ml vin rosu sec
* 180g zahar
*1 baton de scortisoara
*6 pere coapte, dar cu pulpa ferma (eu am folosit soiul Bosc)
- perele se curata foarte delicat de coaja, se taie in doua cu grija si in asa fel incat sa taiati si coditele in doua
- samburii se scot cu ajutorul lingurii speciale (lingura pariziana)
- vinul, zaharul si scortisoara se dau in clocot
- se adauga jumatatile de pere (eu am fiert in 3 randuri) si se lasa sa fiarba la foc mic pt 10 minute, intorcand in 2 randuri
- am pus toate perele intr-o tava de ceramica, sa stea pe un singur rand si le-am lasat in zeama in care au fiert peste noapte (le puteti intoarce la cateva ore)
- trebuie tinute minim 5 ore in lichidul rosu, altfel nu capata asa o culoare intensa si frumoasa
- Aluatul
*180g zahar
*120g unt la temperatura camerei
*200g martipan
*1/2 plic praf de copt
*3 oua mari (daca-s mai micute, puneti 180g faina)
- se bate spuma untul cu zaharul
- se adauga pe rand ouale
- urmeaza ingredientele uscate, pe care le incorporam cu mixerul la viteza mica
Asamblarea
- tapetam cu hartie de pergament fundul unei forma rotunde (diametrul 21cm) cu margini detasabile si ungem bine inelul cu unt
- perele se scurg bine (le-am pus pe hartie absorbanta sa stiu o treaba :) )
- aliniem perele (taiate putin din baza sa stea frumos in picioare) cum vedeti in imagine
- aluatul are consistenta unei smantani groase, curge, dar incet :)
- se toarna in tava si ca sa evitati arderea coditelor imbracati-le in folie de aluminiu de la bun inceput (eu am facut-o dupa vreo 30 de minute si era cat pe ce sa fie prea tarziu :) )
- se da tava la cuptorul incins in prealabil la 350F (al meu la 375F e ideal pt copt prajituri) pt o ora, chiar o ora si 15 minute sau pana se rumeneste frumos si scobitoarea infipta in mijlocul aluatului iese curata.
- am stins cuptorul si-am mai lasat tortul acolo pe 10 minute
- se lasa la racit si se serveste
Textura nu este a unui chec obisnuit, martipanul ii da o consistenta speciala. :)
16 comentarii:
Arata minunat tortul acesta ! Nu am mai vazut asa ceva ... pana acum :)
wow..nici eu nu am mai vazut..felicitari,arata superb...!
nu stiu ce gust are, dar cel putin arata spectaculos :) cat despre martzipan, oare se gaseste si in Ro?
Maria, Just me, ma bucur ca va place :)
Florin, gustul este super ok, o prajitura cu fructe cu un aspect tare simpatic.
Pasta de migdale ar trebui sa fie in supermarketuri la raionul cu ingrediente pt prajituri si daca totusi nu gasesti, am incredere in varianta homemade: aici
:)
Ce bine arata!!!Foarte fain,chiar ceva deosebit!Felicitari!
Arată superb...
şi cam mult de muncă cu perele
dar cred că se merită efortul..
Felicitări Andreea!!!
O săptămână minunată îţi doresc!
Te îmbrăţişez cu drag!
Carmen, Elena merci fain :)
S-aveti o saptamana superba. :)
Ce frumusete decadenta e tortul asta! Exceptional!
Servus Laura! Merci de vizita :)
Si mie-mi pare super simpatic look-ul asta si cred ca si-n forma patrata ori dreptunghiulara ar fi la fel de dragut. :)
waouuuuuuuuuuuuuuuuuuuu! am inghitit in sec, e minunat.Pup
simpatic este? :)
te pup
Excelent tort, de vis! Felicitari!
Tare fotogenic este? :))
Si gustul e excelent de altfel.
L-am facut si eu, merci pt.reteta!!
Cu placere Liana :)
Nota 10 plus la prezentare. Mi-ai facut pofta. Acum trebuie sa fac si eu reteta.
Trimiteți un comentariu