joi, 30 iulie 2009

Langosi








- fierbem 2-3 cartofi de marime potrivita, ne trebuie 250 grame de cartof fiert facut piure (fara adaosuri, deci cartof zdrobit si-atat)
- 20g de drojdie proaspata ( sau 1.7 lingurite drojdie uscata pt paine - deci nu instant) + 1 lingurita zahar + 200ml lapte caldut se pun la dospit
- 500g de faina + 250g cartofi piure racoriti bine se amesteca imrepuna cu drojdia dospita
Nota ne trebuie un aluat elastic deci mai adaugat lichid daca nu e suficient, dar cu precautie sa nu trebuiasca sa adaugati si faina pe urma
- aluatul framantat frumos se lasa la crescut in castronul acoperit cu folie pana-si dubleaza volumul
- se intinde foaie de un deget grosime si taiem patrate de marimea unei palme. Lasam iar la crescut vreo 20 de minute
- se prajesc in baie de ulei incins (foc mediu mereu sa nu le ardeti)
- se ia fiecare bucata se intinde putin si se pune la prajit, se scot pe hartie absorbanta
- se servesc cu smantana usturoiata si branza/cascaval ras sau desigur varianta dulce, cu gem
- daca vreti sa le umpleti cu branza (branza, coaja de lamaie si ou) se intinde foaie mai latuto-lunguta ca s-o puteti plia si se inchid marginile prin apasare si iarasi se lasa la dospit, asta-i una din tainele gogosilor pufoase si-n general a dospiturilor, a 2-a dospire

4 comentarii:

Andreea spunea...

Imi place tare mult cum ti-ai "ajustat" blogul in ultima vreme :) si il urmaresc cu regularitate. Am incercat mai demult reteta de langosi si mi-au iesit foarte gustosi doar ca eu i-am umplut cu branza si m-a deranjat ca nu ma pricep la manevrat langosii asa cum o fac femeile care vand langosi (ii intind cu ulei si aluatul devine subtire)si au iesit langosii prea grosi cu prea putina branza si prea mult aluat.Cand incercam sa-i subtiez ca sa mai reduc din aluat, aluatul se rupea si iesea branza. Ai vreo idee cum sa rezolv problema asta?

Andreea spunea...

Servus Andreea, am vrut sa latesc spatiul pt scris retete insa nu e tocmai ce-as vrea. Mai lucrez putin la el cand gasesc timp. Merci oricum pt comentariu :) (credeam c-a trecut neobservata schimbarea :) )

De langosii umpluti ma cam feresc si sa stii. Probabil secretul este sa lasi coca ceva mai vartoasa s-o poti intinde destul de subtirel si sa-ti tina si branza frumos. Daca o incerci cu mai putin lichid s-o lasi sa dospeasca ceva mai mult dupa ce le-ai umplut, sa compensezi lipsa lichidului pt pufosenie

Laura spunea...

Guess what? Maine dimineata fac langosi de mic dejun :)). Acuma scriu reteta sa fac aluatul. Revin maine cu impresii. De fapt l-am mai facut, dar a trecut o vreme. Iti doresc o seara placuta.

Andreea spunea...

Spor la treaba :)
O seara faina si voua.

Trimiteți un comentariu