duminică, 13 februarie 2011

Supa crema de dovleac cu chipsuri de parmezan



Am gasit reteta intr-o cartulie cu retete italiene, foarte promitatoare.

Ineditul supei ar fi dat de gustul dovleacului si al usturoiul, ambele coapte in prealabil. Usturoiul copt in coaja, are un gust absolut superb. Reteta cere 6 catei de usturoi, eu as pune o capatana fara sa stau pe ganduri. Daca alegeti sa puneti mai mult usturoi, aveti aici o metoda de copt simpla, iar aroma usturoiului este absolut speciala.

Ingrediente

- 750g dovleac (soiul butternut) curatat de coaja si taiat cuburi (eu, din graba, l-am taiat felii si l-am pus asa la copt)
- 6 catei de usturoi (sau capatana intreaga :) ) cu tot cu coaja
- 4 linguri de ulei de masline
- 2 cepe tocate marunt
- 2 tulpini de telina taiata bucatele
- 5g orez cu bobul lung
- 1.5l supa de pui sau de legume
- 4 linguri de patrunjel proaspat, tocat marunt
- sare si piper dupa gust

- se incinge cuptorul la 200C
- dovleacul si usturoiul se aseaza intr-o tava, se stropesc cu 2 linguri de ulei si se dau la cuptor pt 30 de minute
- intre timp, ceapa si telina se prajesc intr-o cratita, in celelalte 2 linguri de ulei, aproximmativ 10 minute
- se adauga orezul si supa si se lasa la fiert alte 15-20 de minute, pana ce orezul este fiert
- dovleacul si usturoiul copt, se zdrobesc cu o furculita si se adauga in supa
- se fierbe totul alte 10 minute, apoi se trage de pe foc
- se mixeaza cu blenderul manual, pt a transforma totul in crema (daca mai e nevoie de putin lichid se mai adauga putina supa)
- se presara cu patrunjel verde tocat

Chipsuri de parmezan:
- 125g parmezan dat pe razatoare se repartizeaza, pe tava asternuta uc ghartie de pergmanet, in gramajoare cat o lingura
- se presara cu boia de ardei si seminte de fenicul (daca aveti)
- se coc 3-4 minute in cuptorul incins la 200C, pana se rumenesc delicat
- se lasa deoparte 1 minut apoi se ruleaza pe un rolou de patiserie si se lasa acolo pana se racesc complet (le vrem putin curbate)

Excelenta idee pt cina unei zile friguroase de iarna.



3 comentarii:

Lia spunea...

Un cips de parmezan ,ma tenteaza si pe mine.
Am sa fac cativa maine.

Mihaela spunea...

Chipsurile de parmesan sunt foooarte tentante :) Arata delicioasa supa, si eu cred ca legumele coapte dau un gust mai bun supelor.

Andreea spunea...

Daa, usturoiul si dovleacul copt sunt de vis, iar chipsurile din parmezan sunt multi-functionale, daca le racesti pe un pahar, obtii niste cosulete aratoase :)

Trimiteți un comentariu