vineri, 30 martie 2012
Jalousie
Nu vorbim nici azi despre sentimente, ci despre designul unui produs de patiserie, design numit jalousie. Dintr-un aluat de croissante si o crema de migdale, va dati seama ce iese!
Reteta aluatului de croissant o gasiti aici, iar crema de migdale (numita frangipane pe alte meleaguri) se prepara in functie de cat aluat vrem sa umplem.
Proportiile pe care le folosesc sunt urmatoarele:
- 100g migdale macinate marunt (prajite in prealabil aproximativ 6-8 minute la 375F)
- 75g zahar
- 75g unt
- 1 ou
- toate cele de mai sus se amesteca (am facut-o in robotul de bucatarie)
Aluatul pe care l-am folosit in imagine este o alta incercare de aluat foietat si pt ca nu m-a incantat, nici nu raspandesc reteta. Aluatul din link, dupa o reteta de Peter Reinhart pe langa ca este foarte bun, mai si reuseste :)
Pt asamblare se intinde o foaie dreptunghiulara de 3-4 mm grosime, apoi se taie in 3 fassi egale, pe partea mai lung. Pt restul asamblarii las imaginea sa vorbeasca.
Dupa asamblare se lasa la dospit in jur de 45 de minute.
Optional: inainte de a da dulcele la cuptor, se unge cu un galbenus de ou diluat cu o lingura de apa/lapte. Se presara zahar perlat.
Jalousia :) se coace in cuptorul incins in prealabil la 450F, dar a carui temperatura se diminueazxa la 350F in clipa in care am pus prajitura la cuptor. Se coace pana s-a rumenit frumos, cca 30 minute. Rotiti tava la mijlocului intervalului de timp.
Taina: in general, la alautul foietat, daca ungem aluatul cu galbenus trebuie s-o facem in asa fel incat galbenusul sa nu curga pe partea de aluat care trebuie sa se ''foieteze'' pt ca nu o va mai face, blocat fiind de galbenus. Deci pasul acesta trebuie facut cu atentie si migala.
In reteta din cartea de unde m-am inspirat, jalousia nu era unsa cu nimic inainte de a fi data la cuptor, ci dupa a fost unsa cu gem/piure de caise caldut si-apoi presarat pe margine cu zahar perlat.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
18 comentarii:
Arata foarte fain "gelozia" ta!
Si ma bucur ca ai gasit timp sa ne arati ce bunatati mai faci :)
servus Liana :)
naiba stie ce s-a intamplat cu timpul meu liber in ultima vreme de nu-l mai gasesc :)
e drept ca si pozele la lumina becului nu-s o frumusete si ca atare renunt cu totul sa mai scriu
merci de vizita. Weend fain! :)
De cand cautam o crema de migdale...trebuie incercata reteta, imi plac "geloasele" ;-))
Foarte apetisanta.O zi buna!
super faina reteta, cred ca sunt o nebunie:)
arata terbil de apetisant !
f dragute, micile gelozii:)
intrebare tehnica- de unde ai zaharul perlat? caut si eu de ceva timp si nu am reusit sa gasesc.
merci frumos:)
Liana 10, Diamar, Craita, Pansy va multumesc fain pt vizita. :)
Lia, locuiesc in Canada, provincia Quebec. Daca esti pe aceleasi meleaguri, l-am gasit la o alimentara IGA, la raionul cu sortimente de zahar.
Happy Easter, Andreea!
Hope you and your family have a wonderful weekend ... filled with joy.
Love your Jalouise, sounds delicious with the almond filling. I'm thinking a few sliced almonds on top would work really well with the pretty sugar:). I do have some homemade puff pastry in the freezer:)
Thank you Ellie! Happy Easter to you too! :)
Sarbatori luminate alaturi de cei dragi! Paste fericit!
Va multumesc si va intorc urarile cu drag. Paste fericit!
Paste fericit alaturi de cei dragi!Hristos a inviat!
Adevarat a inviat! Multumesc fain de vizita. Paste fericit!
foarte interesant aluatul si produsul final e tentant forte!
Continua sa ne uimesti cu delicatesele tale, uneori dispari si sa stii ca mie una imi lipsesti... Imi ploua-n gura cand ma uit la minunatia asta... Te imbratisez cu drag, scumpa mea !
:) Te pup!
Sincer, eu nu inteleg din imaginile alea 3 cum a ajuns crema inauntru. Te superi daca te rog sa mi explici ?
Trimiteți un comentariu