O idee pt cei carora le plac ciorbele acrite cu bors.
Bors am facut de multe ori, insa am avut mereu huste/husti de la cineva si-atunci pregatirea lui a fost foarte simpla. La un moment dat, am incercat sa-l pornesc cu paine de secara cumparata si nu mi-a reusit. Am ramas fara huste si n-am mai facut bors in casa de mai bine de 5 ani, asa ca am acrit ciorbele cu zeama de lamaie (e o alternativa foarte acceptabila).
Avand in casa maia (de secara) si paine de secara cu maia, m-am gandit sa incerc sa pornesc un bors si ce surpriza faina am avut dupa 3 zile: un bors acru, aromat. O nebunie!
Va trebuie un borcan de cca 6L si urmatoarele ingrediente:
- 2 cani tarate de grau
- 1 cana malai
- 4L apa
- paine de secara cu maia, 2-3 felii
- maia de secara
- se pune la fiert 1L de apa
- intr-un bol, taratele si malaiul se amesteca, apoi se toarna peste ele litrul de apa clocotita
** cand amestecul este caldut inca si daca ati avea huste, acum ar fi momentul sa le adaugati laolalta cu restul de apa
- se adauga restul de apa, painea de secara si daca aveti si 1-2 linguri de maia de secara
- se amesteca de cateva ori pe zi, cu o lingura de lemn
- cand gradul de acreala va multumeste, se strecoara borsul printr-o sita fina/tifon si se tine in sticle, la frigider
Pt aroma se poate adauga leustean si/sau o crenguta de visin.
Jumatate din amestecul de tarate si malai, cu tot cu putin lichid se pastreaza pana la o urmatoare data cand vreti sa preparati bors.
Acum aveti si huste.
miercuri, 2 mai 2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
33 de comentarii:
Felicitari! Tot timpul am avut impresia ca reteta de bors este un secret de stat, pe care cu greu il poti "extrage" de la cea mai in varsta bunicuta din cartier! Cu toate ca imi place la nebunie in anumite ciorbe, nu am incercat niciodata sa-l pregatesc personal, pentru ca se ocupa de acest lucru o batranica tare simpatica din familie! Insa meriti 1000 de felicitari, pentru ca arata minunat si sunt sigura ca are un gust si mai bun!
Alternativa de a acri ciorbele cu suc de lamaie se poate sa fie acceptabila nu zic nu dar acreala de bors e mai blanda mai buna pentru organism in opinia mea.
Daca ai sti de cat timp astept ca cineva sa vina cu o reteta de bors pe blogurile romanesti si iata ca mi s-a indeplinit dorinta.
Sper ca duminica sa mananc un bors de miel cu bors dupa reteta ta.
Chiar acum purced la pus ingredientele ca am tot ce imi trebuie in casa inclusiv tarate pe care le mai adaug la briose cate odata .
Multumesc pentru reteta.
Food for art :)) una dintre bunicile mele detinea secretul si desi in Romania si eu aveam sursele mele pt bors, aici in Canada variantele sunt bors la plic ori ceva lichid dubios acrit cu sare de lamaie si cu un gust pregnant de cimbru (cah!) gasit intr-un magazin romanesc din Montreal :| ... desigur c-am aruncat continutul sticlei. Merci fain pt vizita. :)
Servus anonim, cum spuneam mai sus zeama de lamaie era singura alternativa pt noi. :) Oricum la 3L de ciorba zeama de la o lamaie nu cauzeaza ravagii :)
Merci fain pt vizita si daca ai timp, lasa-mi te rog, un rand despre rezultat. Cu cat e mai cald in incapere cu atat mai repede se acreste.
Woooow, reteta de bors! Am tot spus a am sa o intreb si eu pe mama, sa-mi fac si eu.
Andreea, imi trimiti si mie o sticluta? :) Glumesc desigur, pe la noi nu se foloseste borsul, dar cu siguranta vreau sa incerc. Nu prea stiu insa unde sa gasesc tarate.. dar pana la urma dau eu de ele. Eu folosesc pentru acritul ciorbelor zeama de varza (care s-a terminat) si zeama de la ardei marinati.
Eu am avut bafta in Toronto de un magazin romanesc care facea bors exceptional. Cand s-a inchis, am capatat niste huste - aur curat pe taramurile astea. Din pacate, le-am pierdut, nu stiu ce am facut gresit la o tura de bors si au fermentat nu in felul in care trebuie sa fementeze. Acum am in plan sa-mi fac eu hustele, multumesc pentru reteta. Dar crezi ca merge si cu paine de secara de la magazin? De unde maia de secara?
Servus Mihaela :)
deci nici in Oltenia nu se foloseste bors? Nici eu n-am crescut (Harghita) cu ciorbe cu bors, dar mancam cu placere de cate ori ajungeam la bunicii din partea mamei (Buzau) :)
Ador ciorbele cu zeama de varza, dar la fel ca borsul, mai greu de gasit si desi mi-am pus de cateva ori varza, nu consumam atata incat sa merite sa mai fac. Pt sarmale, gasim la ''polonez'' :)
Monica servus :)
maia de secara am transformat din cea cu faina alba. Nu stiu daca ai rasfoit pe aici, daca ai vazut painile postate de mine, am pus si un link in cuvantul maia in articolul asta.
Eu fac paine cu drojdie naturala/sourdough de aproape 3 ani. Totusi la noi sunt brutarii artizanale si exista si paine cu sourdough/levain (la francezi) daca gasesti o paine de secara sau macar din vreo faina integrala, dar care sa fie cu sourdough, ai mari sanse sa obtii o bunatate de bors.
Nu cred ca o sa ma apuc de facut maia in casa, eu mananc paine cam de doua ori pe luna :) Dar paine cu sourdough gasesc usor.
Merci de reteta, o sa mai trec pe aici sa-ti spun cum a iesit borsul.
Bafta! :) si merci de vizita
La noi in casa nu se poate trai fara paine :)
Offf, de cand asteptam o reteta de bors... O sa o pun in practica fara doar si poate ! Multumesc !
Pup! xoxo
Hi Andreea, Nu am facut niciodata bors de casa, dar imi amintesc un pic cand mama mea facea in Romania... stiu ca imi placea si ca copil mic:). Oricum iti multumesc pentru reteta...
Hope you have a wonderful weekend... and Happy Mother's Day!
f bine de stiut....
Merci pt vizita ana, alinutzika!
Hi Ellie and thank you. :)
You can make sourdough bread and the rest is very easy to find. I'm sure it will make the liquid sour only by adding starter that you don't need anymore (when you are feeding it)
Ce-as bea o cana de bors proaspat!!!!! Sa nu mai zic ca eu acresc ciorbele numai cu bors!
Ma bucur sa gasesc inca un adept al painii cu maia si - mai nou - al borsului de casa. E drept, eu sunt probabil cel sosit de curand in domeniu... Mult succes in continuare.
ia uite ce ne-am potrivit! foarte dragut (:
In ultima vreme eu acresc ciorbele cu lamiie. Nu zic ca borsul n-ar fi bun, am acrit ciorbele multi ani cu el ! Spunea cineva pe aici ca "acreala de bors e mai buna pentru organism" dar lamiia de ce n'ar fi buna? Ea este un izvor de sanatate si energie - intareste sistemul imunitar, e de un real ajutor in diverse afectiuni ( boli de stomac, reumatism, osteoporoza, celulita, hipertensiune, colesterol marit, eczeme, mahmureala, dureri de cap, bronsita, diaree, febra, paradontoza, acnee, amigdalita etc.)Cind maninc o ciorba acrita cu lamiie simt ca am mai multa energie, beau ceai cu lamiie, acresc salatele cu lamiie, chiar si in cafeaua de dimineata pun 2-3 picaturi de lamiie, am slabit natural si colesterolul a revenit la normal, fara exercitii la sala, fara diete si bani cheltuiti pe la medici.
Multumesc pentru reteta , de mult vreau sa fac bors si n-am huste. Maia am, imi ramine doar sa o transform si fac o piine de secara.
Elena
Servus Geta, merci fain pt vizita. :)
Borsul este o sursa de probiotice.
Elena cu multa placere! O zi faina!
Sigur ca borsul e foarte bun dar si lamiia e la mare inaltime, n-am inteles de ce "Anonim" se teme de ea !
L-am facut, mi-a iesit foarte bun. Multumesc inca o data!
Elena
Cu placere Elena :)
Ma bucur ca ti-a iesit!
Merge si in sens invers...adica maiaua mea murise si cum nu aveam uscata(de acum trebuie sa fiu mai prevazatoare), m-am gindit sa adaug putin bors in faina ca sa pornesc o maia fara sa astept prea multe zile. Si a mers foarte bine.
Elena
super!
eu am sacose :))) de maia uscata: alba si desem.
neaparat sa explic de ce borsul e bun. Prin fermentare, se dezvolta o serie de bacterii cum ar fi cele lacto-bacile, si ciuperci prietenoase corpului, flora prezenta in intestinul omului.
De asemenea, fermentarea lenta descompune din glucide din tarate si formeaza vitaminele B, necesare dezvoltarii umane.
E unul din alimentele traditionale romanesti ce ar trebui pastrata la adevarata valoare ( alaturi de varza murata in apa cu sare, painea cu maia etc)
multumesc pt vizita. La noi in casa si in casele prietenilor nostri, nu lipseste :)
inteleg ca suntem concitadini.
s-avem o vara insorita! :)
Dar de bulion de corcoduse pentru acrit ciorba, ce parere aveti? In fiecare an cumpar cateva kilograme de corcoduse verzi si le fierb cu putina apa apoi elimin samburii. Bulionul il trec in sticle de bere cu dop etans si am pana la anul urmator.
Miha, cred ca ai găsit târâte, dacă nu, îți trimit eu. Le-am găsit la noi la food co-op. Wheat bran. Am făcut și borș dar am reușit sa nu țin hustele....
Mulțumiri pentru rețeta! Azi mă pun sa fac din nou. Și unul de sfecla pe lângă. Am Maia de secara, am făcut-o eu și e frumoasa și acra și plină de bulbuci. Nu am pâine, doar paine de grâu cu Maia de secara, dar data trecută nu am pus paine și a-a făcut oricum. Am uitat care sunt cantitățile, mersi din nou.
O intrebare stupida, ce inseamna in grame o cana. canile sint de diferite marimi.
Multumesc
O cana de 250-300ml pt aceasta reteta.
Gramele aici nu au importanta.
Orice cana ar fi, proportia ingredientelor e aceeasi.
Trimiteți un comentariu