miercuri, 8 octombrie 2008

Cuiburi de viespi (darazs feszek)


E prima mea postare asa ca va rog sa aveti putintica rabdare :) si n-o sa va para rau

Coca: 450g faina, 25g drojdie proaspata (6-7g drojdie uscata instant), 2 linguri rase de zahar, putina sare, 3 galbenusuri, 50 g unt, lapte cat cuprinde pt o coca nu prea moale deci nu chiar ca aceea de cozonac cam 175ml lapte

umplutura: 100 g unt, 140g zahar, 1 pachet zahar vanilat, puteti adauga si coaja de lamaie
- un pumn de nuci tocate grosier sau/si stafide, insa nu-i obligatoriu

pt tava: unt si zahar pt stropit: 1 pachet zahar vanilat, 1-2 linguri zahar, 150ml frisca lichida (eu pun lapte simplu)

Cum procedam:
- drojdia se dizolva in putin zahar si in laptele caldut si se lasa putin deoparte (cca 10-15 minute)
..daca folositi drojdie uscata instant amestecati-o direct in faina si continuati urmand pasii de mai jos) - sarea si restul de zahar le turnam peste faina, apoi cu galbenusurile si untul topit se framanta o coca potrivit de tare, se lasa la crescut 40-50 minute ...intre timp frecam spuma untul cu zaharul asta-i umplutura

Din coca crescuta, cu ajutorul sucitorului, se intinde o foaie de 5mm latime¸
Peste ea se intinde untul cu zaharul si aromele, se poate presara si miezul de nuca tocat grosier sau stafide si se ruleaza intr-un sul.
Sulul se taie in bucati de 2 degete grosime.


Tava se unge foarte foarte bine cu unt, sa fie alb fundul tavii de la atata unt si se presara zahar tot asa mai mult, apoi incepem sa punem bucatile din sul ...
Cum? Le strangem usor cu degetele la una din capete (altfel se scurge untul din ele ) si le asezam cu fata respectiva in jos. Deci de sus daca va uitati veti vedea un soi de trandafir.

Se da tava la cuptorul incins in prealabil la foc mediu (cam 30 minute), cand sunt aproape gata scoateti tava si turnati usor pe fiecare laptele cu zahar (infierbantat in prealabil altfel se dezumfla cuiburile) si mai dati la cuptor 10-15 minute. Se scot din tava fierbinti, altfel nu le mai dezlipiti de-acolo :)


2 comentarii:

Anonim spunea...

Buna, am citit reteta ta de Cuib de viespi si asa o fac si eu, doar ca laptele infiebantat il amestec cu miere, nu cu zahar. As putea manca 100 de cuiburi!!! :) Cred ca sunt ele si bune, dar imi si amintesc de copilarie in cel mai minunat mod cu putinta... Ana

Andreea T spunea...

Si pentru mine cuiburile se pierd in negura vremii. Am vazut multe retete cu acelasi nume insa eu numai pe astea le recunosc de originale :))
Cu miere n-am incercat, dar suna
bine!
Asa-i cu cantitatea. Intai imblasamam casa pana ne-o ia imaginatia razna, cand mai apar si cuiburile rumene din cuptor, clar nu te poti opri. De-aia trebuie facuta o cantitate rezonabila :))

Trimiteți un comentariu