miercuri, 11 februarie 2009

Covrigi


500g faina; 300ml lapte; 1 lingurita sare; 20g drojdie proaspata sau 1 plic de drojdie uscata
1 lingurita zahar/miere; 40g unt;

1l apa; 2 linguri bicarbonat de sodiu pt asa numita solutie bazica

- drojdia se pune la dospit, impreuna cu zaharul si putin lapte caldut
- amestecam ingredientele uscate si adaugam drojdia dospita si restul de lapte
- eu fiind mandra posesoare de malaxor Kitchen Aid :) asist fara efort la framantarile aluatului
- la sfarsit se adauga untul si ne dorim sa obtinem un aluat elastic
- se lasa la crescut pana-si dubleaza volumul, intr-un castron acoperit cu folie de plastic />- il rasturnam pe o masa putin infainata si-l mai lucram putin cu mana, mai brutal si fara mila, il trantim de masa
- il impartim in aprox 16 bucati din care vom face suluri lungute, mai grosute la mijloc, carora le dam mai apoi bine cunoscuta forma de covrig
- se aseaza covrigii pe o tava putin infainata si se lasa la crescut 15 minute apoi se dau la frigider pt 1 ora
- 1L de apa se fierbe intr-o oala si cand colocoteste, se adauga pe rand lingurile de bicarbonat, daca il puneti pe tot deodata se poate sa dea pe dinafara :)
- pt 20-30 de secunde trecem covrigii prin solutia aceasta (deci nu-i lasati prea mult in apa) apoi se scurg si se pun in tava bine-bine unsa cu unt (nu punem hartie)
- se presara cu sare, seminte de susan, de dovleac, mac etc
- se dau la cuptorul incins la 220C sau 425F si se tin la copt pana se rumenesc frumos

PS mai exista o compozitie sarata si albicioasa cu care se stropeau covrigii, din pacate nu am foto sa exemplific insa am sa adaug aici cand voi mai face

4 linguri rase de faina, 2 linguri rase de sare, atata apa incat sa obtinem o compozitie de cosistenta unei smantani groase. Cu soltuia aceasta stropim covrigii dupa ce au stat la cuptor aproximativ 12 minute apoi ii mai lasam 4-5.

Sint excelenti!! Poza e ceva mai mare decat in blog, daca dati click pe ea se vede in intregime.

2 comentarii:

Cristina spunea...

Te-am gasit si aici :)

Andreea T spunea...

:) Teo
bine m-ai gasit!

Trimiteţi un comentariu

De savurat