miercuri, 3 iunie 2009
Tarta cu cirese
O prezentare simpatica a unei tarte clasice.
Coca (de folosit in general la genul asta de placinte):
* 2.5 (cups) pahare faina ( 250-300g)
* 1/2 lingurita sare fina
* 1/2 pahar de unt rece nesarat (60g)
* 1/2 pahar de grasime vegetala ( are aspectul unturii) ori folositi cantitatea echivalenta de unt
* 2 lingurite de zeama de lamaie proaspat stoarsa si coaja de lamaie proaspata
* 1/4 pahar sau chiar jumatate apa rece ca gheata (adaugati cantitatea mai mica pt inceput)
- amestecam sarea cu faina, amestecam si untul + grasimea pana obtinem o textura sfaramicioasa
- adaugam si apa ca sa obtinem un aluat legat insa nu exagerati cu framantatul, bucatile de unt s emai vad prin aluat, deci trebuie numai sa stea legat
- infofolim in folie de celofan si dam la rece pt 30 de minute
Umplutura
* 6 pahare de cirese fara samburi
* 1-1/2 pahare zahar
* un praf de scortisoara
* 4 linguri amidon diluat in 1/4 pahar cu apa
- ciresele, zaharul si scortisoara se dau in clocot si se lasa sa fiarba susurat cca 15 minute, amestecand des
- amestecam si amidonul si fierbem pana se leaga sosul
sau
o conserva de cherry pie filling de la magazin
Pt uns
* 1 ou amestecat cu 2 linguri de apa rece
* zahar si scortisoara pt presarat
- pt o placinta de dimensiuni normale se taie coca in 2, pt mini placinte 2/3 pt baza si restul pt acoperit
- se intinde o foaie pt fundul tavii, se pune umplutura
- a 2-a foaie se intinde la fel, se taie fasii late de un deget si se tzese grilajul specific
- se unge cu ou si se da la cuptor la foc mijlociu mare pana se rumeneste frumos
- e buna ca atare sau langa inghetata de vanilie (am stropit-o cu sos de afine)
- pt grilajul mini am facut unul mare apoi l-am taiat cu o forma rotunda
LE nsite poze din 2011: cum se 'tese' aluatul si o noua serie de placinte delicioase :)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
8 comentarii:
Ce dragalasenie de prajiturica.....mmmmm...foarte frumoasa, de efect. Bravo !!! Iti fur reteta ;-)
Chiar te rog s-o furi, stau cu spatele pana termini :)
Coca e frageda si tare se potriveste cu genul asta de compozitii.
Ce bine arata!
...si cred ca e tare buna....!
Carmen, servus. E o idee vesela si cocheta :)
Vad ca sintem vecine de provincie. Iti pun semn de carte :)
Merci,pentru semn!Nici tu n-ai scapat!
...tot eu...
ai niste premii la mine;te asteapt sa le ridici...
XOXO
Niste retete cu totul deosebite,ma bucur ca ti-am descoperit blogul.
Sunt incantata de absolut toate dulciurile pe care le-ai postat,chiar acum ti-am incercat reteta de gogosi,astept sa creasca si apoi sa vad ce iese!
Servus Goldie :)
Bine ai venit.
Ma bucur sincer de toate incercarile dupa retete postate pe blog, in fond de asta le si scriu, sa le impart cu cineva:)
Gogosile acelea sint cele mai bune mancate de mine pana acum. Sper sa-ti placa si tie.
O zi faina!
Trimiteți un comentariu