marți, 6 iulie 2010

Pavlova cu capsuni



Desertul e revendicat downunder.
Nu e clar daca apartine Australiei sau Noii Zeelande, cert este ca a fost creat in onoarea balerinei Anna Pavlova dupa un turneu al acesteia, in cele 2 tari.

Desertul e foarte simplu, un blat dintr-o bezea un pic gumoasa, frisca si fructe.
Pentru forma va puteti lasa imaginatia sa zburde. Se pot face cuiburi micute, se pot face blaturi simple ori cum am vrut eu, un blat simplu inconjurat de motzuri de bezea si puteti obtine ceea ce ati dorit sau o farfurie zburatoare cum mi-a iesit mie :)) (banuiesc ca m-a sabotat zaharul :( .. :) ).

Pentru blat
4 albusuri + 220-225g zahar+ 1 lingura de otet+ 1.5 linguri amidon+ 1 vf de lingurita sare + facultativ 1 varf de cutit crema tartar

- albusurile se bat spuma cu mixerul
- se adauga zaharul si sarea in ploaie, urmeaza otetul, crema de tartar si se mixeaza pana se obtine o spuma tare
- amidonul se adauga la final, amestecand cu miscari delicate de sus in jos pana s-a incorporat complet in albus
- pe o tava acoperita cu hartie de pergament trasam un cerc cu diametrul de 22-24cm
- cu ajutorul unei poche a douille (imi scapa termenul, mii de scuze) se toarna bezea pornind din mijlocul cercului spre margine, formand cercuri pana atingem marginea desenata
- urmeaza micile bezele randuite roata pe langa blat si totul se da la cuptorul incins in prealabil la 320F pt minim 60 de minute
- am lasat 75 minute apoi am stins focul si am lasat acolo blatul pt alte 15 minute.
- exteriorul e usor colorat, e un bejuliu frumos, interiorul e gumos si foarte placut

Se umple cu frisca batuta spuma (cca 250ml) si fructele preferate.
Frisca nu trebuie indulcita pt ca blatul e suficient de dulce, insa niste seminte dintr-o pastaie de vanilie ori 1 lingurita de extract de vanilie nu o deranjeaza cu nimic.

Un adaos facultativ ar fi sosul de fruct(e)
Am avut un mango foarte copt, l-am curatat, taiat cubulete mici, dat in clocot pt 2 minute si amestecat bine cu blender-ul manual. L-am strecurat sa fie fin-finutz si m-am lansat in decorarea OZN-ului :))

Taina:
- crema de tartar este folosita de chef-ii din intrega lume pt a obtine o meringue/bezea perfecte. Stabilizeaza albusurile si le ajuta sa-si mentina forma/textura in timpul coptului.






Am facut cantitate dubla, insa nu e necesar daca nu aveti musafiri :)

10 comentarii:

alison spunea...

it's perfect!:))

Sara & Miki spunea...

arata super... felicitari.

Dana2dor spunea...

Minunat arata,Andreea,iar pozele sunt superbe! Felicitari!

Andreea T spunea...

Ma bucur ca v-a placut si va multumesc pt vizita :)

Lia spunea...

De mult ma bate gandul sa incerc Pavlova.
A ta arata exceptional.
Trebuie doar sa ma hotarasc ce fructe pun deasupra.
Cred ca va fi zmeura.

Andreea T spunea...

Lia fructele de padure merg de minune cu frisca, deci si cu zmeurica o sa fie o bunatate. :)

felis spunea...

cat de bine poate sa arata tortul acesta.. felicitari

Andreea T spunea...

Felis bine ai venit. Merci frumos, dar sa stii ca imaginea din minte era muuult mai frumoasa :))

Bogdan spunea...

Buna Andreea,

Am facut-o si eu pentru Craciun, a fost vedeta serii... Nu credeam ca e asa delicioasa.

La mine a fost cu kiwi si mure, sa mai taie din zahar.

Multam pentru reteta,

Bogdan


ps: vezi ca nu mai apare Google search in blog, cel putin la mine nu se mai vede...

Andreea spunea...

Servus Bogdan ma bucur ca v-a placut :)

Am scos Google search pt ca nu functioneaza pt postari mai vechi si mi s-a atras atentia de mai multe ori ca nu iese in cautari, nici mie nu-mi iese asa ca-i inutit sa-l tin. Dupa sarbatori o sa incerc sa mai schimb ceva in sablon, sa fie mai vizibil sua mai ursor de gasit tot ce am postat. Pana atunci retetele pe categorii sunt singura varianta. :)

Trimiteți un comentariu