miercuri, 19 octombrie 2011

Choux a la creme cu alune si dulce de leche



Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand gasesc o reteta care-mi place mult, ii raman pe veci fidela.
Aluatul fiert este unul dintre preferatele mele si daca rasfoiti in blog incepand de aici (click), veti vedea ca se poate varia superb, in fel si chip.

Reteta aceasta (click) de gogosele este combinatia de ingrediente perfecta pt gustul nostru.

Reiau lista de ingrediente cu adaugarea alunelor, insa procedeul este acelasi cu cel de la choux a la creme (vedeti linkul de mai sus)

Pentru aluat
250ml apa+ 100g de unt+ 150g faina+ 4 oua+ + 60g alune macinate+ un vf lingurita de sare
- alunele se adauga la final, dupa ce toate ouale au fost incorporate in aluat

** taina:
Nu uitati ca 'verzele' se umfla frumos, daca aluatul este foarte rece cand il dati in cuptorul foarte fierbinte.
Choux-urile de azi au un aspect mai rustic din cauza adaosului de alune, care usuca putin aluatul, insa, va asigur, ca nu deranjeaza cu nimic rezultatul final.



Creme patisiere cu dulce de leche si lichior Frangelico
- 180ml dulce de leche la temperatura camerei (il puteti prepara ca aici(click))
- 500ml lapte sau frisca de 15% grasime
- 50g zahar
- 1 praf de sare
- 3 galbenusuri
- 60g faina
- 30ml lichior Frangelico (un lichior de alune)
- 1/2 lingurita extract de vanilie
- optional 75 unt

Preparare:
- 1/2 din lapte /frisca si duclele de leche se infierbanta bine intr-o craticioara in bain-marie
- cand amestecul este f fierbinte, se adauga galbenusurile+restul de lapte+faina si lichiorul si se tine pe foc amestecand incontinuu pana amestecul se intarseste si lingura lasa urme in el, moment in care se trage de pe foc si se adauga extractul de vanilie
- dupa ce s-a racorit bine (lasam crema la racit, acoperita cu o folie de plastic, atentie! folia este pusa direct pe crema pt a evita formarea unor pojghite inestetice) putem adauga untul care a fost tinut la temperatura camerei.



Choux-urile racite se taie in 2, pe orizontala, se umplu cu crema si eventual frisca, apoi se orneaza cu dulce de leche (eventual aromat cu un strop de frangelico)

Remarca: daca vi se par cele 50g zahar in surplus in crema, va garantez ca nu sunt.

17 comentarii:

Corina spunea...

Buna dimineata, am ajuns aici de pe blogul Codrutei, imi place mult. Mai ales ca vad ca ai o gramada de dulciur foarte interesante si care par foarte bune. M-am saturat de tot felul de aiureli care apar pe net.

Am inceput niste croisante, sa vedem ce-o iesi!

Antonina spunea...

O bunatate!! m-ai avut de la dulce de leche... ;)

Andreea spunea...

Servus Corina, merci fain de vizita.
Croissantele sunt una dintre provocarile 'patiseriei', sper sa-ti iasa, eu am exersat cu multe retete, rezultate mai mult sau mai putin satisfacatoare insa reteta lui PR a dat cel mai fain rezultat pana acum.

Sper sa te mai vad pe la mine, daca ai intrebari, te rog nu ezita!

Servus Anto, lasa sa-ti intorc 'favoarea' :D ca m-ai avut si tu de destule ori :)) Anyway combinatia e f faina, alunele aromeaza sesizabil 'verzele' pe scut, merita incercata.

DiaMar-bucataria galbena spunea...

De mult timi nu am facut,dar servesc de la tine,arata bine.O zi buna.

Corina spunea...

Multumesc, am sa povestesc la croissante cum au iesit.
Cat despre vazut, nu mai scapi, sunt ardeleanca de origine si eu, chiar daca acum locuiesc in Bucuresti.Iar caietul de prajituri al bunicii e la mare pret, si extrem de folosit.
Deja mi-am pierdut doua nopti pe la tine!

Petronela spunea...

EXTRAORDINARE...MINUNATE!!!
Pupici si o seara placuta!(bineinteles ca reteta e salvata...)

Andreea spunea...

Diamar, o zi faina si tie. Merci de vizita! :)


Corina, si blogul asta se vrea un caiet de retete, sper sa nu colapseze bloggerul la un moment dat :) si sa raman fara ele.
Pt nepotii mei, asta va fi caietul bunicii :))


Pupici Petronela, merci de vizita!
De cate ori fac choux-uri si (re)vad cat de simplu de facut sunt, ma intreb de ce n-am facut mai des. Dar la cate retete minunate circula pe net, pe care s-o faci mai intai? :)

Mihaela spunea...

Pe mine m-ai avut la Frangelico :))) ce bune trebuie sa fie cu alune!

Zazuza's Gulaschsuppe spunea...

vaaaaaaai! minunaaate!!! cat o zapaceam pe mama la cap sa imi fac choux :)))!

sarah spunea...

o adevarata nebunie delicipasa.sunt inebunita dupa genul asta de aluat si totusi obligata sa cumpar choux sau eclera ca NU IMI IESE ALUATUL niciodata :((((
am sa incerc si trucul tau.tine-mi pumnii.pupici

maya spunea...

Au iesit perfect chouxurile! Foarte apetisante.

alina spunea...

Yummy! Arata delicios :).
Cel mai mult la choux a la creme imi place ca ai atat de multe optiuni pentru umplutura dulce cat si sarata. :)
Nu am mai gatit de ani buni Choux a la creme si cred ca o sa incep cu reteta ta.

Andreea spunea...

Multumesc tare frumos pt vizita dragute doamne.

Sarah, incearca si reteta mea de baza pt choux-uri, vezi trucruile (f important) si eu cred ca vei avea o surpriza placuta :)


Servus Alina,
sa-mi lasi o vorba te rog, daca le incerci :)

Anonim spunea...

Buna, Andreea, le-am incercat pe cele simple si in afara au iesit ff bine. Dar inauntru aluatul mi se pare umed, au gaurile alea faine. Asa trebuie sa fie inauntru? Sau am facut ceva gresit? Am respectat cu strictete pasii tai. Multumesc, Ana

Andreea spunea...

Servus Ana si sarbatori fericite in caz ca nu te mai prind :)

Au avut gauri sau nu? ca am impresia ca s-a pierdut un n in texttul tau?

SUNT vag umede in interior, insa noua ne plac asa, cochiile prea uscate pe mine nu m-au incantat. Aluatul este totusi copt, in caz ca asta te-a deranjat. Mai jongleaza cu temperaturile, in caz ca le mai incerci, deci mare in cuptor si f rece la aluat.
Te pup!

Anonim spunea...

Da, asa in afara aratau crescute, au prins culoare faina, inauntru aveau gauri frumoase, dar aluatul inauntru era f umed si daca incercam sa iau putin intre degete era clicos. Asa ca nu am stiut asa trebuie sa fie/nu si am gresit ceva/etc.:)

Sarbatori frumoase si tie! Sa stii ca te citesc cu mare placere, desi de multe ori nu scriu nimic din lipsa de timp.:)
Ana

Andreea spunea...

Merci Ana! :)

Sa stii ca nu despre genul acela de umed spun eu. Probabil explicatia este in temperatura cuptorul, la tine dupa cum imipare, trebuie sa stea ceva mai mult, sa se mai usuce in interior. Stiu cum este cu lipsa timpului, anul asta a batut toate recordurile la noi la capitolul asta :)

Trimiteți un comentariu