luni, 12 decembrie 2011

Babic



Am gustat babicul de Buzau cu muuulti ani in urma. Sotul meu il primise cadou de la un sarb cu care colabora, sarbii fiind si cei de la care vine acest salam minunat si de-atunci, a ramas salamul nostru preferat. Am avut ocazia sa facem de cateva ori de la prima degustare, insa au trecut nepermis de multi ani, de cand am mancat un babic ca la carte.

Anul acesta, tot dragutul meu, mi-a indeplinit o doleanta destul de invechita :)) si anume a cumparat o afumatoare, miniaturala ce-i drept in compaaratie cu cea din aminitirle copilariei, insa extrem de eficace, ceva de genul acesta

Nu ne mai ramanea decat sa cumparam tot ce trebuie si sa trecem la treaba.

Babicul are cateva taine simple, dar musai de respectat:
- carnea, odata condimentata (cu boia dulce si usturata plus sare si nimic mai mult!) se lasa la maturat, la racoare, pentru cel putin 2 zile (la noi au fost 3 de data aceasta).
- in cele 3 zile, pana ce carnea ajunge in intestine (de manzat musai!), compozitia trebuie amestecata o data pe zi.
- in ziua in care se trage carnea pe mate, se mai gusta odata de condimente (din amestecul crud!), se mai adauga cele necesare DACA este cazul si se lasa la temperatura camerei o ora, sa fie mai usor de manevrat.

Se umplu matele, se pun din nou la racoare, de data asta intre scanduri la presat si a 2-a sau a 3-a zi se pun la fum rece.
-I-am afumat aproximativ 8 ore cu fum de rumegus din lemn de nuc. O nebunie!
- Se atarna la uscat intr-o incapere racoroasa, pentru aproximativ o saptamana, apoi se pastreaza la frigider, infasurati in hartie de pergament.

Pentru cantitati:
- 2/3 parti de carne de vita (pulpa) + 1/3 parte carne de porc slaba (pulpa)
- 3-4 linguri de boia dulce la kilogramul de carne (calitatea ei este foarte, foarte importanta)
- sare si boia picanta dupa gust.


Sursa amintirilor este Costachel caruia ii multumesc frumos!

17 comentarii:

liana spunea...

Ce fain ! Ce bine ca stii si iti poti face singura "mezeluri", ies mai bune decat cele din comert si de 100 de ori mai sanatoase. Si mie mi-ar sta gandul la o afumatoare ca deocamdata ne plimbam cu carnatii pe la vecini sa-i afumam ....

Sara & Miki spunea...

Dupa cum arata cred ca am mancat o data dar nu am stiut istoria. E ceva special. Pup!

Lilly spunea...

Inghit in sec!Bravo, e o mare satisfactie sa faci astfel de preparate acasa, cu mana ta!

Anonim spunea...

Andreea,
citesc demult blog-ul tau.Codruta mi l-a recomdat fiindca eu stau in Montréal si m-a sfatuit sa-ti scriu,Problema mea e legata de faina,Care este faina care o utilizezi?Iar acum mai dat gata cu afumatoarea...
Merci,
Corina

Lia spunea...

Mica publicitate :

Dau carnat Ardelenesc contra Babic.
Schimb avantajos . :)))

Licuta Marin spunea...

Ce bunatate!!!Imi place mult babicul si cu siguranta cel facut in casa e muuult mai bun!Pup!

Ellie spunea...

Andreea, You simply amaze me! I've never heard of babic, but boy does it sound delicious! Thanks for sharing the recipe.

I also wanted to stop by and thank you for sharing your wonderful recipes throughout the year... it has always been such a pleasure stopping by and seeing your talent.... learned a ton, tried a few recipes, and have been mesmerized often:)! It has been an honor forming a friendship with you ...even if only virtually through our passion for cooking and baking.
Wishing you and your family a wonderful Christmas!

alina spunea...

wow Andreea, de cand caut o afumatoare ..... esti teribila! ( in romana binenteles)
ai putea sa-mi spui cat de mare este? cam cat un frigider? si face mult fum ? daca stau la condo pe balcon n-o pot utiliza?
imi doresc asa de mult una.... maxi are de multe ori filé de porc ieftin si n-ar strica o afumatoare...

miremirc spunea...

Imi place mai ales daca este facut in casa !

Andreea spunea...

Liana asa este, :) incomparabil tot ce-i home made vs ce iese pe banda rulanta.

Servus Sara, ghiudemul este asemantor ca aspect insa la gust nu se compara.


Merci pt vizita Lilly!

Andreea spunea...

Servus Corina :)

faina este unbleached (non blanchie)de la Robin Hood. O sursa pt care merita sa faci efortul sa ajungi este Mayrand langa autostrada 40. Au faina la sac de 20-25kg, foarte bun la pret. Tot de-acolo am luat si semolina durum la sac mare.
Altfel, pt faini de secara, kamut, spelta, o marca buna este Milanaise si-o gasesti pe la raioanele bio, la IGA, Metro, Avril (asta e magazin bio cu totul, in cazul in care locuiesti pe rive sud) etc Daca mai ai intrebari nu ezita

Pt Mayrand uite adresa
5650, boul Métropolitain E
St. Leonard
(514) 255-9330

Andreea spunea...

Lia desigur ca facem troc. :) Te pup!! :)

Licuta mersi frumos pt vizita! :)

miremirc salutari!

Andreea spunea...

Hi Ellie, you're too kind :)
The feeling is mutual! I'm really happy to know you :)

Merry Christmas, dear Ellie!

If you can smoke meats you should definetly try this one.

Andreea spunea...

Servus Alina, nu este mare, insa incap lejer 15kg de carnati, sunci, babici etc. Din pacate la bloc nu cred ca-l poti folosi, dar asta poti confirma cu administratorul de bloc.

Deci face fum serios si-i trebuie rumegus f fin care nu (cred ca) gasesti la magazine, noi am luat de la o fabrica care produce butuci (unii speciali) pt seminee.

Daca-mi permiti o sugestie, carnea la Metro desi e putin mai scumpa decat la Maxi, dpdv calitativ este net superioara. Iar Costco ii depaseste pe toti la capitolul asta.

Sarbatori fericite! :)

ALINA spunea...

mersi din suflet de raspuns, andreea.
am uitat sa te intreb cat a costat si unde as putea gasi la ce magazin ( in caz ca ma mut la casa)
eu am stat 3 ani jumate in ungaria pe granitza cu romania langa salonta si acolo faceau si ei un salam de casa superb. sper sa pot face rost de reteta.
te pup si mersi mult pt tot

Andreea spunea...

Alina sunt la maagazinele Reno, Rona, home depot etc si sunt in jur de 200-300cad.

Andreea spunea...

Te invit cu mare drag la Provocarea “Reteta mea de suflet pe anul 2011”! Haide sa impartasim cele mai frumoase si mai dragi moment ale anului 2011!
http://andreeachinesefood.blogspot.com/2011/12/provocare-reteta-mea-de-suflet-pe-anul.html
Pup!

Trimiteți un comentariu