marți, 6 aprilie 2010

Medovnik


Un dulce rusesc... cehesc nu mi-e clara obarsia, cert este ca in cofetariile din Cehia este o constanta. Dragutului meu sot i-a placut extrem de mult (oricum el este fan-ul meu nr 1 :) ).

Pt blaturi (7 in total):
4 oua + 200g zahar + 4 linguri de miere + 4 linguri de unt (unt moale, nu topit)+ 2 lingurite de bicardonat de sodiu + 400g faina

- ouale si zaharul se amesteca bine si se pun la fiert in bain-marie, se amesteca in continuu
- mierea si untul se infierbanta separat intr-o cratita si se toarna peste amestecul cu oua
- sa trage de pe foc cand compozitia s-a ingrosat putin
- lasam 5 minute sa se racoreasca si adaugam faina si bicarbonatul (deci compozitia lichida inca e calda)
- obtinem un aluat destul de lipicios insa nu va speriati asa trebuie sa fie
- daca este extrem de lipicios mai adaugati ptuin cate putin faina
- se da la frigider pt o ora sau la congelator pt 15-20 de minute
- aluatul l-am impartit in 3 pt ca am intins 3 foi lungute si subtirele (2-3 mm) si-apoi le-am taiat pe fiecare in 2 (direct in tava) si-n felul acesta am copt de 3 ori si-am obtinut 6 foi :) iar a 7-a mi-a iesit din marginile celorlalte
Important! - suprafata pe care le intindeti sa fie bine infainata
- se coc aproximativ 7 minute la cuptorul incins in prealabil la 180°C , dar din minutul 5 supravegheati coacerea sa nu se arda, le vrem aurii nu maron :)
- se lasa la racit pe gratar
- foaia cea mai nereusita se faramiteaza

Crema
- 1,5L smantana + 200g zahar
- extrem de simpla crema, amestecam zaharul in smantana (deci chiar 1 litru jumate de smantana trebuie) cu miscari incete, altfel riscati sa obtineti ceva lichid (consistenta cremei se vede in montajul de mai jos)

Se asambleaza in felul urmator:
- foaie, crema, foaie .... terminati cu crema, presarati blatul faramitat si eventual il amestecati si cu nuci tocate (eu l-am amestecat, ba am pus nuci si intre blaturi ceea ce va sugerez sa faceti si voi :) )
- tortul se acopera cu folie de plastic, se pune o greutate peste el si se da la rece pana a 2-a zi

Are un gust placut de miere, iar crema cu smantana ii balanseaza dulceata la perfectie.

13 comentarii:

Moni spunea...

Grozava prajiturica...
Interesanta si crema , foarte simpla.Cred ca am sa o incerc si eu, sper sa-mi iasa la fel de frumoasa .

Andreea T spunea...

Servus Moni,
singura dificultate ar fi la intinsul foilor. Sa infainezi des si foaia si masa pt ca foia trebuie sa fie subtire.
Prajitura e fainuca.
Succes! :) Sa-mi povestesti cum a iesit.

Narnia spunea...

Nu stiu cum e la gust, dar de aratata arata grozav. Al meu e fan ciocolata, sa ca nu va fi prea tentat de o prajitura asa "alba", dar o sa-o pasatrez pentru vreo ocazie cand e plecat sau cand mai am si ceva ciocolatos in plan. Superb arat cu foile asa subtiri.
Sper ca ai avut niste sarbatori linistite si pline de bucurii!

Andreea T spunea...

Narnia ma bucur sa te vad. Sper ca s-au linistit apele si la tine :)
Noi am petrecut un Paste superb.
Prajitura e faina insa nu e cea mai cea pt mine ;)DAR judecand dupa incantarea dragutului meu :) as zice ca n-a devenit atat de renumita fara motiv.

Goldielocks spunea...

Cred ca e super grozava!

yafa spunea...

AAAAAAAAAAa ce buna e prajiturica asta, o reteta asemanatoare am si eu in carnetul bunicii, dar parca foile erau un pic altfel. Oricum a ta e minunata. Pupici

Laura spunea...

Foarte faina prajitura! Am o intrebare, ce smantana ai folosit? Whipping sau heavy cream batuta sau nebatuta sau sour cream, ca eu pe aici numai din astea doua stiu sa fie?

Andreea T spunea...

Laura inteleg ca esti in Canada? La reteta asta sour cream am folosit. Marca No Name (imi plac pt unt, faina, smantana, sosul de rosii) :)

Laura spunea...

Andreea, sunt peste "gard" de tine, in NJ. Dar in esenta asta vroiam sa stiu, daca e sour sau heavy. Aici nu avem marca voastra de produse. Multumesc!

Andreea T spunea...

Cu multa placere Laura :)

Teodora Ratiu spunea...

In zona Aradului facem o prajitura asemanatoare, numai ca si in aluat si in crema punem nuca macinata. In aluat mai punem scortisoara si cuisoare, iar inainte de a umple foile, le stropim putin cu rom.

E prajitura mea preferata.

Craciun fericit!!!

Andreea spunea...

Craciun fericit Teodora! Este de retinut si varianta ta de prajitura. merci frumos!

Anonim spunea...

e super prajitura,eu pun in crema mai putin zahar si pun lapte condensat,o faca asa catifelata si ii da o savoare aparte..

Trimiteți un comentariu