duminică, 26 septembrie 2010

Bagheta frantuzeasca



O bunatate cu coaja crocanta si miez pufos.
Reteta este a Juliei Child cu o mica modificare.

Am folosit faina unbleached (nu stiu care ar fi echivalentul romanesc :( .... faina alba pentru paine poate??) si-am avut o revelatie!!
Pentru paine cel putin, diferenta fata de cea all purpose, este semnificativa.

Postul de azi va fi ceva mai lung, procedeul nu este complicat, nu necesita un talent nemaivazut :) are doar niste timpi de asteptare, care insumati aduna ore si poate din cauza aceasta tot procesul poate parea descurajant. Eu sper totusi ca pozele va vor convinge :)

2.5 lingurite de drojdie uscata (nu din aceea instant ci drojdie activa pt paine)
620g faina (4 cups)
2 lingurite de sare
300ml apa (mai pregatiti inca 50-80ml)

- faina, drojdia si sare se amesteca intr-un bol, se adauga 300ml apa si se framanta pana se formeaza o bila (mai adaugati apa din cea pregatita in plus, daca nu ajunge)
- se amesteca pentru 1 minut (am lucrat cu malaxorul Kitchen aid) apoi se lasa la odihnit 5 minute
- se amesteca iarasi aluatul, aproximativ 2-3 minute, aluatul trebuie sa fie finut si destul de ferm
- se lasa la odihnit 2 minute si se framanta la mana viguros sau continuati cu malaxorul pana obtineti un aluat fin si elastic
- aluatul final nu se lipeste de maini, insa daca rupeti o bucatica din el, bucatica este lipicioasa :)

Prima dospire
- dureaza 45-60 de minute
- se pune aluatul intr-un bol perfect curat si uscat (cu teoria stau bine nu? LOL ideea este sa nu fie umed ori uleios), se acopera cu folie de plastic si se lasa intr-un loc caldut si fara curenti de aer

*taina: daca incalziti cuptorul la temperatura minima, apoi il stingeti si asteptati 10 minute inainte de a pune un bol cu aluat in el, aveti locul perfect pt a lasa la dospit un aluat sensibil :) ... pt paine, cozonaci, gogosi etc

- la prima dospire ne dorim un volum mai mare doar de 1.5 ori decat volumul original


Pasul 2

- se pune aluatul pe masa delicat infainata si se formeaza, apasand si tragand de aluat, fara delicatele, un dreptunghi cu latura mai lunga (L) de 35cm
- se aduce una dintre laturi pana la jumatatea dreptunghiului, apoi se aduce latura opusa in asa fel incat sa acopere totul si sa avem un dreptunghi cu 3 'etaje'
- se repeta pasul de mai sus inca odata



* pasul acesta redistribuie drojdia in aluat pentru o a 2-a dospire.

- se pune aluatul din nou la crescut, partea mai fina deasupra, se acopera si se lasa pana ce volumul este de 2.5 - 3 ori mai mare decat cel original (cam o ora jumate- doua insa nu timpul este important ci cat de mult a crescut aluatul)



Cum se modeleaza baghetele

LE: pt modelare un clip extrem de folositor gasiti aici

- se imparte aluatul in 2.
- se pune una dintre jumatati deoparte si se acopera cu un prosop curat
- pe o masa delicat infainata se intinde aluatul intr-un dreptunghi cu L=35cm
- se pliaza pe jumatate si se apasa bine pe marginea laturii (imaginea)
- se apasa bine pe toata lungimea, apoi se mai pliaza odata si se mai apasa altul pe toata lungimea
- se inchid si capetele baghetei si se pun baghete cu parte fina in sus, pe o tava acoperita cu hartie de pergament

* hartia de pergament se poate ridica pe langa bagheta in asa fel incat s-o impiedice sa se labarteze



- se lasa deoparte, sub un stergar curat, pana isi dubleaza volumul

Se procedeaza ca mai sus si cu a 2-a jumatate

Cum se coc

- se incinge cuptorul la 450-460F (stiti ca depinde de fiecare cuptor)
- se traseaza 3-4 linii lungi in fiecare bagheta, de 2-3 mm adancime (cel mai bun instrument este lama) si se da tava la cuptor
- in momentul in care puneti tava in cuptor, aruncati si cateva (4-5) cuburi de gheata in cuptor ... ne dorim un mediu usor aburit care ajua paina sa-si formeze o crusta crocanta (n-as pune o cratita cu apa in cuptor pt asta, cuburile de la inceput sunt suficiente)
- se coc pana se rumenesc frumos, cca 30 de minute









Se vede ca-i pufoasa, asa-i? :))



Urmatoarea tura am sa-mi incerc piatra speciala pt copt ceva de genul acesta insa daca tot ma pornesc imi trebuie si lopatica LOL sa pot muta hartia de pergament pe care se odihenste aluatul pe piatra incinsa. Pietrele acestea se pun in cuptor in momentul in care il porniti, niciodata in cuptorul incins. Am sa revin cu impresiile.

19 comentarii:

Lacrima spunea...

ce tentatie superba! o sa o incerc si eu :)

Lia spunea...

A meritat asteptarea.
Arata perfect !

Andreea spunea...

Lacrima, sa-mi spui cum iti iese :)

Lia, e si fotogenica :) si gustoasa. :)

yafa spunea...

Mme Child poate sa fie linistita, continuitatea e asigurata! ;) Faina ti-a iesit, parca simt mirosul de painica proaspata. Mmmm, sunt convinsa ca el m-a purtat de nas pana la tine, facem schimb dai un coltisor la o felie de tort? ;) Pupicei si o saptamana buna

Andreea spunea...

yafa, te pup. Ma relaxeaza aluaturile dospite. LOL
Insa Kitchen aid-ul face mai tot, eu doar supraveghez 'lucrarile' si ma dau mare cu rezultatul :))

pansy spunea...

am sa incerc reteta ta in masina de facut paine,sa vedem ce iese.in sesnsul ca am s-o folosesc pentru framantat.

Andreea spunea...

Servus Pansy. Trebuie sa iasa :)
Nu stiu cum se comporta masina de facut paine, n-am avut niciodata.

Mai vazusem o varianta: se framanta aluatul cu robotul de bucatarie insa pentru ca n-am incercat-o, nici nu o propag. :)

Sa ai rabdare sa creasca aluatul si o sa iasa o nebunie. Am facut azi alta tura sa ma conving ca n-am gresit .. de 2 ori :))si a iesit o bunatate.

pansy spunea...

am uitat sa intreb ce inseamna "partea mai fina" ?adica cea de dedesubtul infasurarii?cea care este pe masa?

Andreea spunea...

Cea opusa partii in care ai inchis aluatul (pt ca acolo aluatul e mai zbarcit :) si pentru a avea un rezultat aratos, se ascunde locul in care ai 'inchis' painea). Daca dai click pe fotografii se vad mai clar imaginile cu pasii.

pansy spunea...

pupu-te andreea,am s-o incerc ,da trebuie intai sa cumpar ceva faina pentru paine.

Andreea spunea...

Te pup si eu. Alba sa fie, dar nu foarte prelucrata dpdv chimic.

Anonim spunea...

Buna, Andreea. Deci pe asta o incerc...:) Clar! M-ai dat gata cu reteta asta, eu sunt o mare 'facatoare' de paine de cand traiesc pe continent american...:) In caz ca folosesti Costco, au sac imens de 'bread flour', n-am incercat-o, urmeaza. Folosesc 'all purpose flour' din Costco la sac si e f buna, n-am nici cea mai mica obiectie.Iti urmaresc retetele si admir ce faci. Imi place tare mult cum folosesti tu 'taina'. Is your personal touch! :) Ana

Andreea spunea...

Servus Ana,

Merci frumos pt aprecieri :)
Esti in Canada sau in sud? :)
Folosesc Costco insa la noi n-am vazut decat bleached flour (all purpose) si n-am luat pt ca-i musai sa fie unbleached pt paine (revelatia am avut-o de-abia anul asta). O sa ma uit pe la toate sucursalele din cartier poate gasesc. Pt dulciuri foloseasc all purpose bleached. Te rog sa-mi spui cum iese cu faina de paine de la costco si daca-i faina alba. Eu intre timp o sa mai studiez ofertele. :)

W-end placut in continuare! :)

Anonim spunea...

Ciao, Andreea. Eu locuiesc in US.:) M-am uitat acum pe sacul de faina pe care eu il cumpar din Costco si-o folosesc pt tot, este all purpose bleached (pe principiul 'a omora mai multi iepuri' pe bani putini...). Merge f bine, imi place, nu m-a dezamagit...Voi cumpara bread flour din Costco (nu mai stiu cum e bleached/unbleached) si voi reveni cu impresii. Sunt dezamagita ca nu gasesc in Costco aici whole wheat flour, am auzit ca in Canada este. Cumpar pungi mici de faina integrala King Arthur din Walmart, dar cum fac paine saptamanal,iese scumput. Din cate am dedus esti ardeleanca (si eu sunt), motiv pt care unele dintre retetele tale imi amintesc de copilarie, viata mea din Romania...O zi faina, Ana

Andreea spunea...

Servus Ana,

faina all purpose bleached e foarte ok, insa crede-ma ca painea facuta cu unbleached e altfel. Eu am avut o revelatie :)
Si noi cautam un loc de unde putem lua unbleached la saci mai mari, inca n-am gasit :)

Sunt din Harghita :)

Sa ai o saptamana faina Ana!

Doina spunea...

Buna Andreea,
Urmaresc de ceva timp blogul tau si-mi place enorm tot ce faci. Eu sunt interesata in special de aluaturi dospite si locuind ca si tine in Montreal stiu cit de greu este sa gasesti unbleached flour in cantitati mai mari. Eu am luat chiar azi de la Akhavan (magazin arabesc, cu o sucursala in NDG si una in West Island )un sac de 20 kg,$14.99. Este "Bakers Five Roses, unbleached, untreated flour". Daca de asemenea stii de Mayrand un magazin en-gros prin St. Leonard, uneori au si ei dar marca Robin Hood.Provigo si Loblaws aveau marca lor "no name" sac de 10 kg. unbleached (cu verde pe fond galben)dar in ultimul timp a disparut. Akhavan are circulara si pe site. Sper ca informatiile sa-ti fie de folos. Week-end frumos!

Andreea spunea...

Servus Doina. Merci tare mult pentru informatii. La Mayrand am fost de mai multe ori (drept este ca n-am ajuns de cativa ani), dar de Akhavan chiar n-am auzit. Noi locuim in South shore :)
Eu chiar marca 'no name' o folosesc de ani buni si pt prajituri (bleached) si de anul asta bleached, pt paine si sunt foarte multumita. Avem si nou un magazin arabesc, Al challal, unde gasesc multe ... care in alta parte nu sunt, insa faina la saci mai mari nu au. Merci inca odata pentru informatii si pentru vizita! :)
Week-end fain si tie!

mariam_omhayat spunea...

Buna, am descoperit blog-ul tau acum ceva timp si pot sa spun ca imi place foarte mult. Chiar am trimis link-uri catre retetele tale sa vada si alta lume ce minunatii faci. Aseara am incecat reteta ta de bagheta care pot sa-ti spun cu mana pe inima ca a iesit nemaipomenit,nu mai spun mirosul de paine calda din cuptor care este imposibil de explicat era magnific, iar fetita mea a fost foarte incantata. Iti doresc o zi buna si sa faci cat mai multe retete minunate.

Andreea spunea...

Multumesc pentru vizita si comentariu Mariam! O zi buna si voua si sper sa-mi regasesc cat de curand, timpul pt blog :)

Trimiteți un comentariu