duminică, 12 decembrie 2010

Tort "Padurea Neagra"


Nu e reteta 'originala' e o compilatie de idei de ici si colo, ingredientele principale insa, nu lipsesc.

Acum, sa va servesc c-o felie in loc de introducere si-n felul acesta, va tin ocupati si nu remarcati micile stangacii de decor. :)

E o idee draguta de decorat, seamana cu tortul Eszterhazi culorile-s in ton cu Craciunul, difera putin modul in care se traseaza dungutele.

Blatul este dupa reteta bufnitelor de Halloween.

- alatul este destul de curgator si pt a evita eventualele surprize neplacute puteti imbraca exteriorul formei pt blat, in folie de aluminiu
- pun mereu si hartie de pergament pe fundul tavii si ung peretii cu unt



- se coace la 375F, dar pt aproximativ 50-60 minute pentru ca este un blat umed. Incercati cu scobitoarea si daca iese curata e gata.
- blatul se lasa la racit si se taie in 3 etaje
- daca blatul s-a tuguiat, taiati-i capacul si serviti-l ca atare :)



- se aseaza prima felie de blat pe platoul de unde veti servi tortul, puteti stropi si cu 3-4 linguri de suc de visine (zeama compotului), dar nu e obligatoriu
- tortul se umple cu visine din comport scurse bine (bocand e 600-800g)
- se aseaza visinele pe felia de blat, cu generozitate, apoi se acopera cu frisca batuta (500ml in total)cu un plic de intaritor de frisca
- se continua montarea la fel pana la ultimul blat, lasand partea de sus neunsa
- se imbraca si lateralele tortului cu frisca
- am invelit tortul pe laterale, in ciocolata
*100g de ciocolata si-o bucatica de unt cat o nuca se topesc la microunde.
Atentie! incalziti ciocolata cate 15 secunde, amestecati, daca considerati ca mai trebuie alte 15 secunde si tot asa pana aveti un amestec lucios si cu o consistenta curgatoare. Curge, dar incetinel
- pe o banda de hartie de pergament, suficient de lata incat sa inconjoare tortul, ungem ciocolata de mai sus ajutandu-ne de-o pensula. Stratul va avea 1 mm cel putin.
- se infasoara cu grija in jurul tortului, in asa fel incat sa adere perfect de frisca cu care am imbracat mariginile lui

- se da la frigider pt 5 minute sau pana s-a intarit bine ciocolata, apoi hartia de pergament se desprinde de peretele de ciocolata


- am taiat peretele de ciocolata, cu un cutit cu zimti mari, sa-l aduc la nivelul tortului

Glazura alba:

- un albus + 200g zahar pudra + 1 lingura de zeama de lamaie se amesteca bine si se intind
pe capacul tortului

Glazura rosie:
- 100g zahar pudra, 1 lingura sau 2 de suc de visine si-un strop de colorant alimentar rosu, se amesteca bine. Ne dorim o consistenta curgatoare, dar nu foarte tare, asa ca adaugati dupa caz, zahar pudra sau suc

Se orneaza ca in imagine, apoi, cu o scobitoare, se traseaza f delicat, din 2,5cm cate un cerc. Mergem mereu in sensul acelor de ceasornic.



Sa subliniez ceva: blatul desi are zahar, nu e dulce, in frisca nu am pus intentionat zahar, deci dulcele tortului provine, in principal, de la glazura si desi per ansamblu pare mult zahar, fiecare felie de tort, e mai degraba racoroasa decat dulce. :)

E de preferat sa lasati tortul o ora la frigider inainte de a-l taia.
Eu n-am facut-o si glazura nu a avut vreme sa se intareasca.

O sa revin cu reteta imbatabila de bezele.

De chips somon salsa

9 comentarii:

mirela spunea...

Cred ca este un deliciu.....arata super fain.te pup si o seara frumoasa!!

geta spunea...

Foarte bine arata,ma incanta foarte tare cum ai explicat!sigur voi incerca,pentru ca nu pare foarte greu!

Cristina spunea...

Superb tortul! Imi place mult cum l-ai decorat.

Andreea spunea...

Mirela, e foarte light (daca putem spune asta despre vreun desert :) ). Merci pt vizita, o seara faina si tie :)

Geta, ma bucur ca-ti plac explicatiile si ma bucur c-ai scris asta. Nu e greu, mie mi-a cam tremurat mana :)) cand am desenat cercurile, pt ca fac prea multe chestii deodata si ma cam grabeam, insa glazura e tare faina si se intareste foarte frumos.

Cristina servus, merci frumos pt vizita :) ma bucur ca-ti place. aveam oarece emotii, dar idea de decor e simpatica si mi-am spus ca merita raspandita :)

Lia spunea...

Esti foarte tanara si te inhami la
lucrari complicate.Ai toata admiratia mea.
Eu sunt paralela cu ornatul torturilor.
Sunt sigura ca peste cativa ani vei fi experta.
Ceea ce conteaza este ca perseverezi .
Si da e greu sa lucrezi,sa fotografiezi....
Mie cateodata imi transpira nasul de atata incordare.
Asa ca te inteleg perfect.
Trebuie sa ne punem si asistentii la treaba. :)

Andreea spunea...

Lia :) mersi frumos pt votul de incredere... tineretea. :)
Foarte tanara nu mi se mai aplica de cativa ani si nu chiar putini, insa drept este ca nu ma pricep cine stie (ca sa nu zic 'mai deloc') la ornatul torturilor, insa perseverez cu pasi mici (ma auto-incurajez acum)si tin tare de steag in sus :)

Asistentii trebuie mai intai virusati :) dar da, e o idee f buna.


Te pup, o seara faina.

Anonim spunea...

am facut si eu acest tort (dar de post), a fost un real succes! f bun, racoros si distins!
Claudia

Andreea spunea...

Servus Claudia, cu ce-ai inlocuit frisca?

OanaB spunea...

Padurea Neagra este un super tort. Meru l-am mancat din comert, dar asta arata super. Cu prima ocazie am sa-l fac. Felicitari!

Trimiteți un comentariu