vineri, 11 martie 2011

Biscotti cu fistic



Ineditul retetei consta in prezenta malaiului in compozitie, ingredient care le da biscottilor o textura foarte faina.

Biscotti se coc in 2 reprize, prima oara sub forma unui 'salam' turtic (babic?) mai mult lat decat inalt si-apoi dupa ce s-a feliat oblic ''salamul'' se mai coc o tura pana se rumenesc delicat. Talpita biscottiului se poate inmuia in ciocolata, insa pasul acesta nu-i obligatoriu.

Reteta din cartulie contine si 2 linguri de seminte de pin prajite, insa semintele de pin din frigiderul meu expirasera in tacere.

Ingrediente:
125g unt moale + 200g zahar + 3 oua mijlocii+ coaja de la o lamaie + 1 lingura de Amaretto+ 1,5 lingurite praf de copt + 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu (nu era in original insa mi-a placut cum a iesit)+ 375g faina + 70g malai grisat (macinat mare)+ 175g fistic nesarat+ 1 praf de sare

- untul si zaharul se bat spuma, apoi se amesteca in compozitia aceasta ouale si coaja de lamaie
- faina cernuta se amesteca cu malaiul, praful de copt, bicarbonatul si sarea si se adauga peste compozitia cu unt
- se amesteca intr-un aluat lipiciso, se adauga si fisticul si se rastoarna pe o masa usor infainata

- se formeaza 2 babici :)) si se dau la cuptorul incins in prealabil la 160C (350F)
pt 30-35 minute sau pana se rumenesc delicat
- se lasa deoparte pt 10 minute apoi se taie oblic, felii de 1,5cm latime si se pun din nou pt tava pt a 2-a coacere, de data asta maxim 10 minute



Daca vreti sa inmuiati fiecare biscotti in ciocolata, procedati asa:
- se amesteca 100g ciocolata cu 3 linguri de frisca si cu pasi mici (cate 15 secunde per incalzire) se topesc in cuptorul cu microunde, incalzim-amestecam, daca mai trebuie mai incalzim 10-15 secunde, iar amestecam samd ne dorim un amestec oarecum lichid (desi vascos) in care inmuiem biscotti. Totul nu dureaza 1 minut.
- fiecare biscotti se lasa apoi pe un gratar pana se intareste ciocolata



- cand totul e intarit si racit se pun in borcanelul de cookies sau intr-un recipient din metal (pt genul acesta de tratatii).



Se potrivesc de minune langa o cafea sau o cana cu lapte.

Variatiuni in loc de fistic:
- aceeasi cantitate de alune putin coapte in prealabil
- 175g migdale fara pielita si 100g ciocolata neagra tocata grosier

9 comentarii:

alison spunea...

fur si eu unul pt. cafeaua din fata-mi,am facut si eu cu malai,le da o txtura tare faina!:)

Mihaela spunea...

ti-au iesit frumos biscuiteii :) sa ai o zi frumoasa!

Cristina spunea...

Waw, cat de bine arata! Si i-ai mai si glazurat cu ciocolata. Cred ca sunt deliciosi. De mult am in plan sa fac si eu biscotti.

Anonim spunea...

Arata tare bine biscuitii tai... Cat despre semintele de pin expirate, chiar citeam un articol foarte interesant in legatura cu alimentele si termenul de valabilitate- nu e batut in cuie, e mai mult orientativ si o masura de siguranta. Majoritatea alimentelor se pot consuma dupa data de pe ambalaj. Apreciezi vizual, olfactiv si gustativ si decizi. Mai ales ca semintele de pin sunt scumpe foc, pacat de ele sa le arunci daca sunt inca bune.:) Ana

Andreea spunea...

Simona asa-i cu textura, am incercat multe retete si n-as putea sa le critic, dar asta e de pastrat :)

Merci frumos Mihaela, un w-end fain si tie! :)

Cristina hihi, daca tot i-am facut pt a-i scoate la lumina macar sa-i coafez cum se cuvine. Sunt niste pezmeti aromati si malaiul e un mare plus.

Servus Ana, too late :) erau expirate de vreun an :O :))
W-end fain! :)

pansy spunea...

am sa incerc si eu reteta,mai ales ca am seminte de pin ne expirate !

Andreea spunea...

Servus Pansy, sa-mi spui cum e combinatia. Merci fain :)

Anonim spunea...

FF BUN ACESHTI BISCUITI
MAMA MEA , II FACEA CU NUCI , ASHA A RETZETA
DAR CU UNDELEMN IN LOC DE UNT
ERAU GROZAVI
UNDE II DUCEA , LA SHCOALA L COPIII MEI , LA MUSAFIRI ù
LA ZILE ONOMASTICE
ERAU FF APRECIATZI
DAR AVEA SHIUN CUTZIT
CU LAMA F.F LUNGA SHI ASCUTZIT , SPECIAL PTR. PATISERIE
FELICITARI PTR. ACEASTA RETZETA
AM SA O FAC SHI EU AICI IN ITALIA
SNATATE
RODICA
stania_rodica@yahoo.com

Andreea spunea...

sunt sigura ca-s minunati si cu nuca :)

merci pt vizita Rodica

Trimiteți un comentariu