joi, 8 decembrie 2011

Muffine cu ciocolata



Reteta este o adaptare dupa muffinele atomice ale lui Bernard.

Taina 1: exista 2 tipuri de cacao
1. tipul dutch processed care are un pH neutru si prefera praful de copt ca agent de crestere
2. cacao obisnuita, a carei aciditate activeaza bicarbonatul de sodiu si deci, il prefera.

Puteti citi mai pe indelete aici

Taina 2: Pt a obtine consistenta obisnuita/corecta a muffinelor, in general, se urmeaza pasii urmatori: se amesteca ingredientele uscate intr-un bol, cele umede in altul, apoi cele 2 amestecuri intr-unul dintre boluri, neamestecand pana transpira grinda (!!) ci pana cand ingredientele uscate sunt umezite si nu se mai vede urma lor.

*75g de cacao neindulcita
*215g zahar
*170g faina
*150g lapte
*100ml ulei (nu inlocuiti cu unt pt ca, desi e bun, nu are consistenta care trebuie)
*190g oua (aprox 3 oua mari)
*1+0.5 lingurite praf de copt
*0.5 lingurite bicarbonat de sodiu
*150g de ciocolata cu lapte rupta in bucatele grosiere (eu am pus niste ciocolata umpluta cu caramel)
* un varf de cutit de sare
* o lingura extract de vanilie

- ingredientele se imprietenesc cum va povesteam mai sus, ciocolata bucatita facand parte din tabara 'uscaciunilor'.
- formele de muffine se astern cu hartia speciala, daca aveti un ulei in spray puteti pulveriza de la o distanta de 10 cm fiecare forma, se umplu cu coca pana la buza formei apoi se coc pt 25-30 de minute in cuptorul incins in prealabil la 375F( 190C) sau pana ce scobitoarea cu care ii intepam, iese uscata
- se lasa la racit, se scot rasuncind putin pe loc muffina pt a o desprinde frumos de tava (fiind mult revarsate, daca incercati sa le luati pur si simplu, exista posibilitatea sa li se rupa palaria)





12 comentarii:

Lia spunea...

Ai facut niste mici vulcani cu ciocolata . :)
Cred ca-s super deliciosi .

Din bucataria mea spunea...

Ce frumos au crescut!Parca sunt niste ciupercute de ciocolata!Imi plac!Pup!

Adela Zilahi spunea...

O explozie de ciocolata! Imi placeee!! Pup!

Zazuza's Gulaschsuppe spunea...

ciupercute de ciocolata zic si eu! minunate!

Angy spunea...

Draga Andreea, vin de pe blogul Codrutei unde am gasit un comment de al tau in care spui ca faci cozonaci?
Dupa ce reteta? Cea clasica, cu drojdie si cu clasicul framantat aprox, 1 ora, sau cu maia salbatica, si cu alte tehnici de lucrare a aluatului si dospire. Te intreb, caci tare as vrea sa incerc un cozonac pentru Craciun, dar sa-mi iasa cum zici tu "pale,pale".
Noapte buna!

Andreea spunea...

Lia, Licuta, Adela, Zazu va pup si va multumesc pt vizita.:) Pt genul asta de dulce, muffinele astea sunt exact cum trebuie.

Angy servus :)
am o pagina index pt retete si gasesti si cateva retete de dospituri. Deocamdata n-am avut vreme sa incerc decat panettone cu maia, insa prefer cozonacul nostru si l-am facut mereu cu drojdie proaspata.

Uite reteta de cozonac cu drojdie,

http://anditudor.blogspot.com/2010/01/cozonac-cu-nuca.html

si uite un clip cu Richard Bertinet pt felul in care se framanta manual aluaturile dulci. Iese ceva minunat in maxim 15 minute! Garantat!

http://www.gourmet.com/magazine/video/2008/03/bertinet_sweetdough

Mihaela spunea...

Arata tare ciocolatoase, si cine poate refuza ciocolata? :) Sarbatori fericite!

Andreea spunea...

Sarbatori fericite draga Mihaela! :)

Boabe de Cafea spunea...

Ti-am simtit lipsa! :)
Ciocolatoasele arata minunat!

Andreea spunea...

sarbatori fericite Boabe :)

Doina spunea...

Foaaaaarte delicioase !!! Le-a placut foarte mult si copiilor !!!! Merci de reteta !!! Recomand tuturor !!!

Andreea spunea...

Ce bine Doina! Ma bucur ca v-au placut. Copiii adora genul asta de desert. Merci pt vizita.

Trimiteți un comentariu