luni, 28 noiembrie 2011

Painea cu maia



Despre paine, si-n speta painea de casa, s-au scris sute de carti, exista mii de formule, cu rezultate unul mai special decat celalat. Faina alba, faina integrala, faina de secara, faina de spelta, de alac, de grau dur ...
Apa, faina si sare, 3 ingrediente simple ce duc la un produs care place tuturor. Maiaua/drojdia naturala inlocuieste mai mult decat minunat drojdia chimica, iar painea facuta cu drojdie naturala are un gust si o textura splendida, unica, de vis.

Cu mici exceptii, coc paine cu maia saptamanal si asta de mai bine de un an. Coc 2/4 paini si dupa ce se racesc le pun in pungi ziploc la congelator (ori intregi ori injumatatite ori taiate felii).
Am incercat multe formule/retete, unele mi-ai placut mult, altele mai putin. M-am gandit sa va arat cateva paini, poate va inspir si purcedeti la umplut casa cu minunatul miros de paine.

Am sa pun linkuri spre formule, consider ca nu are rost sa le rescriu, le-am urmat aproape intocmai, iar modificarile/adaptarile mele tin exclusiv de temperatura din bucataria mea si de ingredientele folosite.

Pe minunata Codruta, de pe Apa.Faina.Sare o cunoasteti deja, daca nu, acum e un bun prilej.

Dupa formulele Codrutei am facut

Paine cu seminte si Paine cu 4 graunte
















3. Paine cu faina de grau dur (durum semolina in cazul meu)






4. Favorita mea pt genul acesta de paine Norwich sourbread










Paine cu cacao, nuci si cirese uscate- Lumos de pe site-ul The fresh loaf





Pain au levain cu faina integrala (am schimbat putin proportia de faina alba si integrala din reteta aceasta)



Paine hokkaido cu cacao- a lui txfarmer de pe site-ul The fresh loaf







Paine cu semolina durum si susan negru






Si restul e tacere :)

14 comentarii:

liana spunea...

Mare brutareasa :) ! Frumoase paini faci si tu! Mi-am ales painea de 1 decembrie :)), o sa incerc painea cu seminte de la Codruta.

Emily spunea...

excelente painicile! o zi minunata! :*

In bucatarie cu Aziz spunea...

Vai de mine ce minunatii de panici!!...iti vine sa bagi mana in ecran!!!

Apa.Faina.Sare. spunea...

WOW, Andreea! "restul" nu e tacere, ci vorbeste de la sine. Ce colectie impresionanta de paini! Excelente! Si ce bine ca te-ai hotarat sa le postezi, altfel se pierdeau si nu mai stia nimeni de ele. Sunt fericita sa vad painile tale, unele pornind chiar de la formulele mele, pe care evident le cunosc si care arata excelentla tine, dar mai ales imi plac painile pe care nu le-am facut niciodata, cum ar fi a lui txfarmer (am pus si eu ochii pe reteta asta, dar la mine in casa aluaturile dulci sunt un proiect rar, le fac doar de sarbatori, nu ca nu as vrea sa fac mai des, dar am constatat ca suntem atragsi mai mult spre paini sarate decat spre paini dulci) si painea lui Lumos (daca o voi face, va fi ca sa o dau cadou, dar arata bestial!). Blogul YCDIAH e unul conoscut mie, am urmarit-o pe Sue, dar vad ca de la o vreme nu mai posteaza.. :(

Anyway, super colectie de paini ai scos la iveala, si iti multumesc pentru referinta si cuvintele la adresa-mi.
Esti minunata, talentata si darnica, si inca o data iti spun ca ma bucur sa te cunosc :)
codruta

Adela Zilahi spunea...

Imi place tare mult cum a iesit! Si imi place finalul! :) Pupici!

Andreea Elena spunea...

...de admirat!

Licuta Marin spunea...

Toate arata super bine!!!Am renuntat de mult la paine dar nu as refuza o feliuta din cea cu cacao:)))Pupici!

Andreea spunea...

Servus Liana :) ma bucur ca-ti plac, toate-s deosebite insa eu acum sunt indragostita de Norwich. Ambele cu formule cu seminte sunt super bune.. toate-s bune :))

O zi faina si tie emily, merci pt vizita :)

Aziz ecranu-i deschis :) serveste-te :)

Andreea spunea...

Servus Codruta :)
painea lui Lumos e super faina, insa eu am inlocuit cranberries cu cirese uscate (care-s acrisoare) si combinatia este f faina. Aluatul lui Txfarmer trebuie dospit la rece, ceea ce la mine in frigider este de anevoios, cred ca maialei nu-i place temperatura de la mine din frigi, pt ca incremeneste aluatul :)) in fine, la hokkaido e de lucrat. Urmeaza sa incerc niste croissante cu maia. :O asa curioasa sunt...La noi dulciurile au mare trecere dupa cum constati pe blog :)
Te pup!

Andreea spunea...

Adela, Andreea merci fain pt vizita! :)

Licuta servus. Eu n-as putea sa renunt la paine :) mananc cu masura, insa musai sa gust ce iese din cuptor. Te pup :)

Ellie spunea...

Andreea, Your breads are just phenomenal! Beautiful to look at, and I can only imagine how tasty they are(were):).
You've got such incredible talent...and I admire you for that!
Love that you posted the photos of the breads you made, and thank you for the links. Each bread is so unique...love the variety between the sweet and the savory...that's truly a talent. It's wonderful to do both...this way you gain expertise in both.
Have a wonderful week!

Andreea spunea...

Hi Ellie, nice to see you. :)
You're always too nice, thank you for your kind words!I thought if I don't have time to detail the recipes, at least I can mention them.
Now I want to try a sourdought croissat recipe (txfarmer from the fresh loaf has quite a few gorgeous recipes)

Diverse spunea...

Ce bine arata painicile! :)

La Onuca spunea...

arata f bine!

Trimiteți un comentariu