miercuri, 9 septembrie 2009

Crema de zahar ars mai altfel



Iar vin cu o imagine mai veche, dar reteta e prea buna pentru a nu fi impartasita.

600 miez de dovleac (butternut e ideal)
1/2 pahar de apa
o lingura esenta de vanilie
2 linguri smantana dulce (am pus mascarpone)
80g zahar
4 oua
2 linguri rom
un pumn de stafide
un strop de sare

Pentru caramel:
200g zahar

Stafidele se pun la macerat in rom. Miezul de dovleac se fierbe in apa in care am adaugat vanilia si sarea, apoi se face piure in mixer si se adauga smantana + zaharul. Ouale se bat bine si se adauga in compozitia cu dovleac impreuna cu stafidele macerate
Intr-o craticioara se topeste zaharul pana se caramelizeaza si capata o culoare auriu cognac, apoi se toarna intr-o forma de ceramica, se ung bine peretii ei si se toarna compozitia de mai sus in ea. Se coace cam o ora la foc potrivit. O cratita obsnuita as da-o la cuptor in bain-marie
Se scoate din forma dupa ce s-a racit complet.

E o bunatate!

LE 17 oct 2010
Am incercat reteta si cu un piure de bostan gata cumparat si rezultatul e doar ok. Mult, mult mai bine se preteaza soiul butternut la placinte, creme samd.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu