joi, 10 septembrie 2009

Kürtőskalács



Reteta de kürtőskalács este aproximativ identica :) cu aceea a unui cozonac obisnuit.

500-600g faina; 25g drojdie prospata; 200ml lapte; 90g zahar; 90g unt; 2 oua+ 1 galbenus; un praf de sare; coaja de lamaie, zahar vanilat etc

- drojdia se pune la dospit cu putin zahar si lapte cladut apoi se amesteca cu restul de ingrediente lasand untul spre sfarsit, framantam pana obtine o coca elastica (ce bine-i cu malaxorul Kitchen aid)
- dupa ce a creascut aluatul, il intindem intr-un dreptunghi de un deget grosime si taiem fasii de 2cm pe lung
- forma se unge cu putin ulei sau unt topit, nu mult sa nu cada coca de pe ea
- se ruleaza cate-o fasie cu putina distanta intre ele, capatul final il ascundem sub fasie sa nu se desfaca
- spatiul l-am lasat pt ca vom rula cu totul (coca si forma), pe masa din bucatarie, sa aplatizam/uniformizam cozonacul si sa-l impiedicam sa alunece de pe forma
- in timpul coacerii se unge kurtosul cu sirop foarte dulce (apa si zahar) si se invarteste si coace pana se rumeneste frumos

- mai nou se tavalesc prin nuca, nuca de cocos, zahar cu scortisoara ... mie-mi plac simpli numai cu crusta de caramel si aroma de cozonac prospat

;

Cand facem kürtöskalács avem mereu prieteni in vizita. Sint prea speciali si-i musai sa-i impartim cu cei dragi. Ne asezam in jurul focului si povestim si invartim cu randul. :)

9 comentarii:

vincent spunea...

Salut,

Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult - aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.

Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe "Adauga blog-ul tau".

Toate cele bune,

Vincent
Petitchef

Maria spunea...

Oooh I adore kurtos kolach. Yours looks so delitious! Greetings :)

Andreea T spunea...

Vincent, merci pt mesaj si propunere. O s-o studiez.

Andreea T spunea...

Hi Maria, it's really easy to make it if you have all you need :)

Carmen spunea...

E tare bun!
Dar cum arata forma pe care il pui?
E ceva special?
XOXO

Andreea T spunea...

Servus Carmen,
forma e din lemn plin, e ca un succitor. Eu am cumparat-o de la Corund- Harghita :)
In Romania am mai vazut si in magazinele de artizanat.

Laura spunea...

Servus! Cautam printre retetele tale, evident, ceva dulce :)) si am dat de bunatatea asta. Ma rezum sa le mananc doar la festivalurile anuale unguresti de aici. Le-as face, dar nu am rabdare si nici forma. Ale tale arata super. Felicitari!

Timea spunea...

Buna! Arata super kurtoskalacs -ul tau. Iimi aduce aminte de copilarie...asa faceam la tara pe jar, in curte si abia asteptam sa fie gata sa il ungem cu miere proaspata si sa il mancam...parca ii simt gustul chiar acum :).

Andreea spunea...

Szia Timea :)

daaa si la mine-i una din amintirile minunate din copilarie, ne adunam undeva tara, la una dintre matusile lui tata, se facea un foc mare, se manca paine cu cartofi, coapta in cuptorul cu lemne, presarata cu ceapa rosie taiata marunt si slanina fripta pe foc, apoi ca desert kurtos-ii. La noi se faceau micuti...

ce bine ca eram copil pe vremea aia si nu trebuia sa particip la festin decat cu mancatul :))

Trimiteți un comentariu