duminică, 20 iunie 2010

Canelés de Bordeaux



Sau canelate de Bordeaux. :)
Un desert cu exterior crocant si interior cremos.

Aluatul se prepara foarte repede, singurul of ar fi poate in timpul de asteptare, minim 12 ore pana se prepara canelatele.

  • 3 cupe lapte (cca 700ml)
  • 1 pastaie de vanilie, taiata pe lung si curatata bine de seminte
  • 50g unt la temperatura camerei
  • 200g zahar
  • 100g faina
  • 1 galbenus mare
  • 3 oua mari
  • 3 linguri de dark rom
  • unt pt uns formele
- intr-o cratita se amesteca laptele si semintele de vanilie si se pune pe foc pana se incalzeste bine, nu clocoteste, se adauga untul si se trage de pe foc
- intr-un bol sau in robotul de bucatarie se amesteca faina, zaharul, ouale, romul
- cand laptele s-a racorit se amesteca in compozitia cu faina si se lasa la frigider pt minimum 12 ore

A 2-a zi se incalzeste cuptorul la 425F (218C), se ung formele cu unt si se pun cu deschizatura in jos, pe hartie absorbanta, sa se scurga surplusul de unt. Se amesteca bine aluatul, se umple 3/4 din fiecare forma si se coc pt 50 de minute.

Canelatele se mananca caldute sau in primele 5-6 ore de la preparare.


Am avut doar 2 forme de canelate LOL atat mai aveau la magazin. Restul de aluat l-am copt in forme de baba au rhum si au iesit ok si-asa. (ajustati corespunzator timpul de coacere pt formele mai putin adanci)

Taina: dupa reteta originala formele se ung cu ceara de albine, dupa ce-au fost incalzite in prealabil la cuptor. Am sarit peste pasul acesta si nu mi se pare ca le-a lipsit ceva. :)



16 comentarii:

alison spunea...

arata fabulos,ce cremoase pot fi!le vad in premiera,trebuie facute ...desi forme aici sigur nu gasesc!

lauralaurentiu spunea...

Draga Andi, aceasta postare ti-a adus un binemeritat loc in topul meu saptamanal, mai multe detalii aici: http://cuinabanateana.blogspot.com/2010/06/crema-blogosferei-culinare-romanesti-4.html. Nu e mare lucru, dar vreau sa stii ca aprecierea mea vine din suflet.

Andreea T spunea...

Alison si pt mine au fost o premiera. :)

Laura, ce surpriza placuta! Merci mult. :)

yafa spunea...

Au iesit super, super, draga mea, pupicei

Anonim spunea...

Andreea,

Te rog spune-mi cum arata formele si unde as putea gasi de cumparat in Canada(Toronto)

Multumesc
Cris

Andreea T spunea...

Yafa te pup, ce ma bucur :)

Cris, la magazinele foarte specializate in ustensile de bucatarie ar trebui sa gasesti. Am vazut si pe amazon.ca insa varianta din cupru e costistoare si cea din silicon, zilele trecute, disparuse de pe site. Eu am unele teflonate

Cam asa ar arata o forma pt cannelé
http://www.google.ca/images?hl=fr&q=cannele%20mold&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi

Andreea spunea...

Wow...arata sublim! imi inchipui ca ai si muncit ceva la ele!Eu sunt o incepatoare in ale blogului si va admir pe toate, voi maestre ale bucatariei,timid va mai trimit si cate un mesaj. Da o fuga si pe la mine daca doresti.Felicitari!

Andreea T spunea...

Servus Andreea. Reteta e chiar foarte simpla. Ai un blog foarte fain, se vede ca-ti face placere sa gatesti si pt asta nu-i nevoie de sute de postari. Te-am pus in blogroll. :)

lauralaurentiu spunea...

Andreea, mi se scurg ochii la canelatele tale a suta oara! Am cautat si forme, am gasit pe un site frantuzesc, dar... ma costa o mica avere, incluzand si transportul pana in Romania. Poate o sa le vina randul odata, ca nu le pot uita, dupa cum bine vezi. :)

Andreea spunea...

:) Asa e din pacate.
Eu am numai 2 forme :)) pentru ca mi s-a parut obraznicie curata pretul.
Restul compozitiei am turnat-o in forme de muffine.

Nu ai vreo tava mai solida pt forme de baba aux rhum? Daca ai, incerca eventual in ele. Pe Amazon au din cupru, insa iarasi sunt exagerate preturile si pt un desert facut cand si cand nu merita totusi investitia din punctul meu de vedere :)

W-end placut! :)

Boabe de Cafea spunea...

Andreea, scuze ca ma bag precum musca-n lapte...Am sa imprumut reteta de la tine. Tocmai mi-am cumparat forme pt canneles. Asa ca vreau sa le spun doamnelor din Romania ca se gasesc in magazinele Auchan. Eu am dat pe o forma cu 8 cuiburi 12 sau 15 lei.
Sarbatori fericite! :)

Andreea spunea...

LOL Boabe, musculite ca tine primesc oricand :) :) :)

merci mult pt informatie.

Boabe de Cafea spunea...

Cu placere! :))
Pupici, Andreea! Coc de zor la canneles...am musafiri! :)

Andreea spunea...

Spor la treaba! Sun foarte bune in aceeasi zi.

Sa-mi spui te rog cum au iesit. Inteleg ca ai forme din silicon da?
Daca insa-s din metal ies obligatoriu. Cu cele din silicon inca nu m-am imprietenit la catarama :) dar suntem pe drumul bun. (zise Andreea optimista)

Mihaela spunea...

ce prajiturele dragutele :) mai ca imi vine sa caut si eu forme din astea :)

Andreea spunea...

Mihaela daca cumva te induri sa ei formele (sunt cam scumpute) ia din acelea din metal. Formele de silicon in cazul asta nu m-au incantat.

Trimiteți un comentariu